Παίρνουν «φωτιά» τα καύσιμα!


Κατά τρεις μήνες επισπεύδεται η αύξηση των ειδικών συντελεστών φορολόγησης καυσίμων.

Στην επίσπευση της αύξησης των ειδικών συντελεστών φορολόγησης των καυσίμων τρείς μήνες νωρίτερα προσβλέπει η κυβέρνηση προκειμένου να εισρεύσουν έσοδα στα κρατικά ταμεία, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη», όπως ονομάζεται ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των καυσίμων ήταν προγραμματισμένη να εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2017, έχοντας ως στόχο την είσπραξη ενός ποσού κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο την υστέρηση στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων, αλλά και την αποτυχημένη, όπως αποδεικνύεται εισπρακτικά αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια στρεβλή πολιτική, καταλήγοντας στην εφαρμογή της αύξησης της φορολόγησης στα καύσιμα από 1ης Οκτωβρίου 2016…

Με την τιμή του λίτρου στην αμόλυβδη βενζίνη να υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 10-12 λεπτά, του πετρελαίου κίνησης κατά 6-8 λεπτά, αλλά και του υγραερίου εξίσου, είναι προφανές ότι σε ένα εξαντλημένο φοροδοτικά κοινωνικό σύνολο, η μείωση της κατανάλωσης να είναι φυσικό επακόλουθο.

Μοιραία, ούτε αυτό το μέτρο θα έχει κανένα απολύτως δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ο «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί και θα πετσοκόψει ότι έχει απομείνει. Ζημιωμένα τα πιο λαϊκά στρώματα, καθώς θα μειωθεί και άλλο η αγοραστική τους ικανότητα. Και εάν η αύξηση της φορολόγησης συμπέσει με την εκτιμούμενη αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων, τότε αντιλαμβάνεστε το ποιός θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται ένα βενζινάδικο.