Πώς λειτουργεί το Toyota T-Mate


To T-Mate αποτελεί μια ολοκληρωμένη σειρά συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας Toyota Safety Sense (TSS) και Υποβοήθησης του Οδηγού (Advanced Driver Assistance Systems - ADAS), σχεδιασμένα να υποστηρίζουν και να κάνουν την οδήγηση ακόμα πιο ασφαλή. 

  • 5/7/2022

Το T-Mate προστατεύει όχι μόνο τον οδηγό και τους επιβάτες του αυτοκινήτου, αλλά και όλους τους χρήστες του δρόμου, αποτελώντας μέρος της δέσμευσης της Toyota για ασφάλεια στον δρόμο και της προσπάθειάς της να καταστήσει τα ατυχήματα παρελθόν.

1.TOYOTA SAFETY SENSE

Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης

Το Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης συνδυάζει μία κάμερα με αισθητήρα και ένα ραντάρ υψηλής ακρίβειας για να παρακολουθεί συνεχώς το περιβάλλον εμπρός του οχήματος (σε εύρος ταχυτήτων από 15 έως και 140χλμ/ώρα), ώστε να καθορίσει την πιθανότητα σύγκρουσης. Αρχικά προειδοποιεί τον οδηγό ηχητικά και οπτικά για να φρενάρει. Ταυτόχρονα προσδίδει επιπλέον ισχύ φρεναρίσματος όταν ο οδηγός πατάει το πεντάλ. Εάν ο οδηγός δεν επέμβει, το σύστημα αναλαμβάνει αυτόνομη πέδηση για να αποτρέψει ή να μετριάσει τη σύγκρουση. Το Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης περιλαμβάνει Ανίχνευση Ποδηλάτων και Ανίχνευση Πεζών ακόμα και τη νύχτα.

Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας

Tο Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας του T-Mate παρακολουθεί τα σήματα οδικής κυκλοφορίας στη διαδρομή σας, εμφανίζοντας χρήσιμες πληροφορίες όπως το τρέχον όριο ταχύτητας ή περιορισμούς προσπέρασης, με ευκρίνεια στην έγχρωμη TFT οθόνη του πίνακα οργάνων. Το σύστημα σας ειδοποιεί, επίσης, με ηχητικά και οπτικά σήματα αν δεν ανταποκριθείτε στην οδική σήμανση.

Adaptive Cruise Control

Το Adaptive Cruise Control παρέχει τη δυνατότητα στο αυτοκίνητο να διατηρεί σταθερή ταχύτητα χωρίς τη χρήση του γκαζιού, διατηρώντας μία ελάχιστη, προεπιλεγμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Αν αυτή η απόσταση μειωθεί, το σύστημα ελαττώνει ταχύτητα ώστε να διατηρήσει την απόσταση ανάμεσα στο αυτοκίνητο και το προπορευόμενο όχημα, ενεργοποιώντας πέδηση και επιβραδύνοντας έως και την ακινητοποίηση αν χρειαστεί. Αν η απόσταση αυξηθεί, το αυτοκίνητο θα αρχίσει να επιταχύνει όσο απαιτείται, μέχρι η ταχύτητα να επανέλθει στην προεπιλεγμένη, εφόσον η κυκλοφορία το επιτρέπει. Σε περίπτωση μποτιλιαρίσματος, ο οδηγός χρειάζεται μόνο να χειρίζεται το τιμόνι ενώ το σύστημα διατηρεί την κατάλληλη απόσταση και ταχύτητα.

Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας

Το Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας έχει σχεδιαστεί για να κάνει την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο ασφαλέστερη. Χρησιμοποιώντας μία κάμερα με αισθητήρα και ένα ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος, παρακολουθεί είτε τη διαγράμμιση του δρόμου εμπρός του οχήματος είτε την πορεία του προπορευόμενου οχήματος, είτε την άκρη του δρόμου για να εκτιμήσει τη θέση του αυτοκινήτου.

Αν το αυτοκίνητο αρχίσει να παρεκκλίνει από τη λωρίδα του, εφαρμόζεται η υποβοήθηση διεύθυνσης για να το επαναφέρει στην πορεία του και να το διατηρεί στο κέντρο αυτής. Λάβετε υπόψιν ότι το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν το Σύστημα Ειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας και το Adaptive Cruise Control είναι ενεργοποιημένα.

Αυτόματη Λειτουργία Προβολέων

Η Αυτόματη Λειτουργία Προβολέων έχει σχεδιαστεί ώστε να βελτιστοποιεί την ορατότητα και να εξασφαλίζει ασφαλέστερη νυχτερινή οδήγηση, ανεξαρτήτως σε τι δρόμο οδηγείτε. Μία κάμερα τοποθετημένη κοντά στον εσωτερικό καθρέφτη ανιχνεύει τα φώτα των οχημάτων από το αντίθετο ρεύμα καθώς και αυτών που προπορεύονται, ενώ ελέγχει επίσης τη φωτεινότητα του δρόμου. Εναλλάσσει αυτόματα τη λειτουργία των προβολέων μεταξύ υψηλής και μεσαίας δέσμης με αποτέλεσμα ο οδηγός να παραμένει πλήρως συγκεντρωμένος στο δρόμο, με ασφάλεια και άνεση.

2. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Advanced Park Assist

Το Σύστημα Toyota Teammate Υποβοήθησης Προηγμένου Παρκαρίσματος σας βοηθάει ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο κατά τη διάρκεια του παρκαρίσματος. Το σύστημα ελέγχει την επιτάχυνση του οχήματος, τη σταθερότητα του τιμονιού, τη χρήση του φρένου και την αλλαγή ταχυτήτων για να σας βοηθήσει να παρκάρετε με ασφάλεια σε οποιοδήποτε σημείο. Μπορεί ακόμη και να απομνημονεύσει τις αγαπημένες σας θέσεις στάθμευσης που δεν ορίζονται από προκαθορισμένες γραμμές του δρόμου ή παράπλευρες επιφάνειες.

Σύστημα Πανοραμικής Προβολής

Το Σύστημα Πανοραμικής Προβολής συμβάλλει σε ένα πιο εύκολο και ασφαλές παρκάρισμα. Επιπλέον της κάμερας οπισθοπορείας, συνδυάζει λήψεις από 4 κάμερες ώστε να παρέχει μια 360ο 3D προβολή γύρω από το αυτοκίνητο, εμφανίζοντας στην οθόνη αφής Toyota Touch την εικόνα.

Rear Cross Traffic Alert με αυτόνομη πέδηση (RCTAB)

Το Σύστημα Ειδοποίησης Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας με Αυτόματη Πέδηση έχει σχεδιαστεί ώστε να προστατεύει εσάς και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου σε χώρους στάθμευσης με περιορισμένη ορατότητα. Κατά την έξοδό σας από ένα χώρο στάθμευσης, το σύστημα ανιχνεύει για τυχόν κίνηση οχημάτων ή πεζών που πλησιάζουν σε κάθετη διεύθυνση από αριστερά ή δεξιά του οχήματος. Με ηχητικά και οπτικά σήματα θα σας ειδοποιήσει για την διερχόμενη κίνηση και θα ενεργοποιήσει την αυτόματη πέδηση για να αποφύγετε μια σύγκρουση.

Σύστημα Έξυπνων Αισθητήρων (Intelligent Clearance Sonar – ICS)

Το Σύστημα Έξυπνων Αισθητήρων με Αυτόνομη Πέδηση προειδοποιεί τον οδηγό για εμπόδια εμπρός ή πίσω από το αυτοκίνητο και ενεργοποιεί την αυτόματη πέδηση για να ενισχύσει την αποφυγή πρόσκρουσης.

3. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Σύστημα Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitor – BSM)

To Σύστημα Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου συμβάλλει σε μια πιο άνετη οδήγηση καθώς επιτρέπει την αλλαγή λωρίδας με μεγαλύτερη ασφάλεια. Όταν οι πίσω αισθητήρες-ραντάρ ανιχνεύσουν ένα όχημα δίπλα σας ή εντός του τυφλού σημείου πίσω, μια προειδοποιητική ένδειξη εμφανίζεται στον σχετικό καθρέπτη.

Adaptive High Beam System (AHS)

Το Σύστημα Προσαρμοζόμενης Λειτουργίας Προβολέων έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ορατότητα για όλους τους χρήστες του δρόμου κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Βελτιστοποιεί αυτόματα τον φωτισμό των προβολέων, εστιάζοντας στην κίνηση οχημάτων του αντίθετου ρεύματος καθώς και αυτών που προπορεύονται, με αποτέλεσμα τα φώτα υψηλής δέσμης σας να μη θαμπώνουν άλλους οδηγούς, και παράλληλα να σας παρέχουν επαρκή φωτισμό.