Αποκάλυψη για το νέο Renault Zoe EV: πιο δυνατό και high-tech (video)


Πέρασαν επτά χρόνια από τη στιγμή της γέννησης αυτού που έμελλε να γίνει το ηλεκτρικό best-seller: το Renault Zoe ξεκίνησε περίπου ως ένα επιχειρηματικό στοίχημα και έγινε ένας πιονέρος ενός... πιονέρου –όπως πάντα- κατασκευαστή

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: RENAULT
  • 17/6/2019

Τώρα πλέον στην τρίτη του γενιά το Zoe χωρίς να έχει χάσει τίποτε από τον όμορφο, αστικό του χαρακτήρα γίνεται πιο ραφιναρισμένο, πιο δυνατό, πιο διασυνδεδεμένο χωρίς να είναι ένα πανάκριβο gadget. Και είναι κρίμα που όλα αυτά τα χρόνια, το Zoe δεν ήρθε στην Ελλάδα κι ας έχουν ήδη πουληθεί 150.000 αυτοκίνητα σε όλη την Ευρώπη, κι ας έχει κερδίσει περισσότερα από 60 βραβεία. Αλλά μάλλον έχει πλέον έρθει η ώρα. Μέχρι τότε ας δούμε μαζί τι νέο κομίζει το νέο τρομερό παιδί των Γάλλων.

Είναι όμορφο και δείχνει ποιοτικό μέσα-έξω. Οι αναλογίες παραμένουν γνωρίσματα του Zoe με ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα και νέα φωτιστικά σώματα που εμπρός υιοθετούν πλέον τις λεντοταινίες σε σχήμα C όπως συμβαίνει με όλη τη γκάμα Renault τα δε πίσω είναι 100% LED. Στο εσωτερικό είναι πολύ πιο νέο το σαλόνι και το ταμπλό που έχει πλέον υποδεχθεί το πιο high-tech σήμερα με οθόνη 10 ιντσών που αντικαθιστά τον πίνακα οργάνων και οθόνη αφής 9,3 ιντσών για τα Renault EASY LINK σύστημα multimedia και Renault EASY CONNECT μαζί με ποιοτικότερο φινίρισμα, έξτρα ηχομόνωση, μαλακά υλικά και δηλωμένα καλύτερη εργονομία, περισσότερους χώρους για μικροαντικείμενα αλλά και στάνταρ ηλεκτρικό χειρόφρενο.

Από τεχνικής σκοπιάς, το νέο Zoe φέρνει την πρόοδο στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης με αύξηση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδότηση, αλλά και την οδήγηση με βελτιωμένο σασί και νέα φρένα. Μεγαλύτερης χωρητικότητας αλλά όχι όγκου μπαταρία, στα 52 kWh η οποία έχει αυξήσει την αυτονομία (στον πιο πραγματικό κύκλο WLTP) μέχρι τα 390 km (αύξηση πάνω από 20% συγκριτικά με πριν) ενώ προσφέρει και περισσότερες επιλογές φόρτισης. Με τον δε πιο ισχυρό του ηλεκτροκινητήρα που αγγίζει τα 100 kW (136 ίπποι) η οδήγηση θυμίζει πια Formula e, αν και υπάρχει ακόμη διαθέσιμος και ο μικρότερης απόδοσης ηλεκτροκινητήρας των 80 kW του προηγούμενου Zoe. Η δε φόρτιση γίνεται τόσο μέσω εναλλασσόμενου ρεύματος μέχρι 22 kW όσο και συνεχούς ρεύματος μέχρι τα 50 kW.

Με τα σημερινά δεδομένα στο οικιακό wallbox των 7 kW το Zoe μπορεί να φορτίσει στο 100% σε 9 ώρες και 25 λεπτά. Σε δημόσιο σημείο φόρτισης των 11 kW σε δύο ώρες το Zoe αποκτά αυτονομία 125 χιλιομέτρων ενώ με φορτιστή των 22 kW ο χρόνος αυτός πέφτει στο μισό. Τέλος με συνεχές ρεύμα σε σημείο φόρτισης 50 kW μέσα σε μισή ώρα το Zoe μπορεί να ταξιδέψει για 150 km. Όσο για τις επιδόσεις, ο ισχυρός κινητήρας προσφέρει 245 Nm ροπής, 0-100 km/h σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και ρεπρίζ 80-120 km/h σε 7,1 δευτερόλεπτα. Επιλογέας με την κλασική έννοια δεν υπάρχει αλλά αντ’ αυτού υπάρχει ο e-Shifter για επιλογή ανάμεσα στο πρόγραμμα B (ενισχυμένη πέδηση) ή D για κανονική οδήγηση.

Μάλλον είναι περιττό να αναφέρουμε τα συστήματα ασφαλείας που προσφέρονται σε κάθε high-tech αυτοκίνητο του σήμερα όπως blind spot warning, automatic hold, emergency braking, lane departure warning, lane keep assist, easy park assist κ.ά. Και βέβαια, με το Renault EASY CONNECT είστε πάντα διασυνδεδεμένοι με το κινητό σας για να παρακολουθείτε τη φόρτιση του αυτοκινήτου, να αναζητάτε σταθμούς φόρτισης και άλλα δεδομένα που κάνουν τη χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου πιο εύκολη. Πριν χρόνια είχαμε οδηγήσει το πρώτης γενιάς Zoe και μας είχε κάνει εντύπωση ο casual χαρακτήρας που μπορεί να έχει ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο. Εν αναμονή της οδήγησης του νέου Zoe λοιπόν.