Έκδοση αφιερωμένη στο πρώτο πρωτάθλημα του Senna αποκτά η McLaren P1


Στα χρώματα του πολέμου “έντυσε” την P1 GTR η McLaren, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να γιορτάσει τη συμπλήρωση 30 ετών από τον πρώτο τίτλο του Ayrton Senna στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/12/2018

Τον πρώτο τίτλο του Ayrton Senna στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 μάς υπενθυμίζει η McLaren, τροποποιώντας αναλόγως τις προδιαγραφές της ούτως ή άλλως εξωτικής P1 GTR.

Μετά από απαίτηση ενός συλλέκτη μοντέλων της McLaren, το βρετανικό hypercar απέκτησε τα χρώματα του μονοθεσίου με το οποίο ο Βραζιλιάνος πιλότος την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1988.

Ωστόσο, η διχρωμία του αμαξώματος, για την οποία οι άνθρωποι τη βρετανικής φίρμας χρειάστηκε να δαπανήσουν περισσότερες από 800 ώρες, παραπέμπει και στον βασικό χορηγό με τον οποίο η αγωνιστική ομάδα της McLaren πορεύτηκε για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η “Beco”, όπως ονομάστηκε η επετειακή P1 GTR υιοθετώντας το υποκοριστικό όνομα με το οποίο αποκαλούσαν τον Ayrton Senna οι γονείς του, φέρει επίσης μια σειρά αεροδυναμικών και μηχανικών αναβαθμίσεων.

Η ακριβής ισχύς του αυτοκινήτου δεν ανακοινώνεται, ωστόσο, για τη διαχείρισή της απαιτήθηκε η αύξηση της κάθετης αεροδυναμικής δύναμης στο επίπεδο των 800 κιλών.

Αντιστοίχως, υπάρχουν ουκ ολίγες λεπτομέρειες που μαρτυρούν τον επετειακό χαρακτήρα της έκδοσης και παραπέμπουν στην αγωνιστική και όχι μόνο ζωή του Ayrton Senna.

Μάλιστα, η McLaren και ειδικότερα το τμήμα που υλοποιεί τις ειδικές εκδόσεις μοντέλων της βρετανικής φίρμας, δημιούργησε και ένα κράνος το οποίο και ακολουθεί τα σχεδιαστικά πρότυπα της επετειακής P1 GTR.