CAR AND DRIVER ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
NEO MERCEDES-BENZ SPRINTER

Ένας παίκτης υψηλών προδιαγραφών 25/6

 • img
 • img
 • img
 • img

Το νέο Sprinter επιτυγχάνει απόλυτα αυτό που έκαναν οι προηγούμενες γενιές του: επαναπροσδιορίζει, για άλλη μία φορά, την κατηγορία των van και καθίσταται το κορυφαίο εργαλείο δουλειάς, που αναβαθμίζει τόσο την κατηγορία του όσο και την επιχείρηση των πελατών.

Συνδυάζοντας διαφορετικούς τύπους αμαξώματος - κλειστό van, Tourer, καρότσα, σασί, λεωφορειάκι ή τράκτορα-, τρία συστήματα μετάδοσης κίνησης - με προαιρετικό σύστημα κίνησης στους μπροστινούς τροχούς για 1η φορά – επιλογές καμπίνας, μήκους αμαξώματος, ωφέλιμου φορτίου και ύψους χώρου φόρτωσης, μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.700 διαφορετικές εκδόσεις Sprinter.

Τα συστήματα κίνησης στους πίσω τροχούς, αλλά και σε όλους τους τροχούς, συμπληρώνονται από ένα νέο σύστημα κίνησης στους μπροστινούς τροχούς στη βασική έκδοση. Λόγω του σχεδιασμού, το ωφέλιμο φορτίο αυτής της έκδοσης είναι αυξημένο κατά 50 kg σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ το κατά 80 mm χαμηλότερο κατώφλι χώρου φόρτωσης διευκολύνει σημαντικά τη φόρτωση/εκφόρτωση. Στα κυριότερα τεχνικά στοιχεία του νέου Sprinter περιλαμβάνονται δύο νέα κιβώτια ταχυτήτων για το σύστημα κίνησης στους μπροστινούς τροχούς - ένα αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων με μετατροπέα ροπής, που αποτελεί σημαντική πρωτιά για αυτήν την κατηγορία επαγγελματικών οχημάτων, καθώς και ένα επίσης νέο μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων.

Στις βελτιώσεις του νέου Sprinter περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εργονομικά σχεδιασμένα καθίσματα, η εκκίνηση χωρίς κλειδί (keyless start) και το βελτιωμένο σύστημα κλιματισμού. Ο πολυμορφικός σχεδιασμός των αποθηκευτικών χώρων εξασφαλίζει ότι τα πάντα είναι τακτοποιημένα στη θέση τους. Το σύστημα Infotainment αποτελεί ένα παράδειγμα της ολοκαίνουργιας λογικής των χειριστηρίων και των ενδείξεων στο cockpit. Ήδη γνωστός από τις σειρές επιβατικών μοντέλων, ο πίνακας οργάνων με τη μεγάλη οθόνη συγκεντρώνει όλες τις ενδεικτικές λυχνίες ανάμεσα στο ταχύμετρο και το στροφόμετρο. Η οθόνη ελέγχεται π.χ. μέσω των διακοπτών ελέγχου αφής στην αριστερή πλευρά του τιμονιού πολλαπλών λειτουργιών ή μέσω του touchpad. Από εδώ επίσης ενεργοποιείται και απενεργοποιείται το cruise control και η υποβοήθηση απόστασης Distronic. Το touchpad, που ελέγχει πλήρως το σύστημα πολυμέσων MBUX, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του τιμονιού πολλαπλών λειτουργιών. Τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού βρίσκονται σε μια ξεχωριστή μονάδα χειρισμού κάτω από την οθόνη του συστήματος τηλεματικής και τη γραμμή ελέγχου της οθόνης.

Οι θόλοι των τροχών με δυνατότητα φόρτωσης και το πλήρως αξιοποιήσιμο ύψος χώρων φόρτωσης, σε συνδυασμό με το σύστημα κίνησης στους μπροστινούς τροχούς αυξάνουν την πρακτικότητα και την ευελιξία του χώρου του φορτίου. Η μέγιστη χωρητικότητα φορτίου φτάνει τα 17 m3 με μικτό φορτίο έως 5,5 τόνους. Λωρίδες φωτισμού LED εξασφαλίζουν άριστη ορατότητα στο χώρο φορτίου, ενώ οι πίσω πόρτες ανοίγουν προς τα πλαϊνά τοιχώματα για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία. Εκτός από το γνωστό εσωτερικό φωτισμό, δύο προαιρετικές λωρίδες φωτισμού LED στο χώρο φόρτωσης του νέου Sprinter εξασφαλίζουν ιδανικές συνθήκες φωτισμού και ελαχιστοποιούν τις σκιές. Οι λυχνίες LED ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται αυτόματα όταν ανοίγουν και κλείνουν οι πόρτες, αλλά μπορούν να ελεγχθούν και από τη μονάδα χειρισμού στο cockpit!

Άλλες καινοτομίες περιλαμβάνουν τον εσωτερικό φορέα οροφής και την πίσω αυτόματα σταθεροποιούμενη πόρτα. Ο εσωτερικός εξοπλισμός αποθήκευσης προστατεύει καλύτερα από μηχανικές φθορές και από το λέρωμα του φορτίου σε σύγκριση με τους εξωτερικά στερεωμένους φορείς οροφής. Η πίσω πόρτα του κλειστού van ανοίγει και κλείνει πολύ πιο εύκολα χάρη στους μεντεσέδες αυτόματης σταθεροποίησης. Επίσης, οι χρήστες του Sprinter μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν με ασφάλεια τις πόρτες με το ένα χέρι. Τα ελαστικά stop στις πίσω πόρτες και τα πλαϊνά τοιχώματα έχουν καταργηθεί, ενώ το νέο σύστημα μεντεσέδων σταματά τις πίσω πόρτες πριν ακουμπήσουν στα πλαϊνά τοιχώματα.

Το νέο Sprinter προσφέρει μεγάλη γκάμα προαιρετικών συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης, τα οποία αποτελούσαν μέχρι πρότινος προνόμιο μόνο επιβατικών αυτοκινήτων. Σε αυτά περιλαμβάνεται το σύστημα υποβοήθησης απόστασης Distronic με ραντάρ, ενεργή υποβοήθηση πέδησης, ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και Attention Assist. Το προαιρετικό πακέτο στάθμευσης με κάμερα 360 μοιρών επίσης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του φόρτου εργασίας του οδηγού. Ο αισθητήρας βροχής με σύστημα Wet Wiper αποτελεί άλλο ένα νέο στοιχείο στο Sprinter. Το σύστημα εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ορατότητα ακόμα και κατά τη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων. Γι’ αυτό το σκοπό, το υγρό καθαρισμού περνά μέσα από τους υαλοκαθαριστήρες, ψεκάζεται απευθείας μπροστά από τα μάκτρα και σκουπίζεται αμέσως. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται φυσικά και η υποβοήθηση κατά των πλευρικών ανέμων, κάνοντας έτσι τις διαδρομές με το van σημαντικά πιο ασφαλείς, ιδίως σε υψηλότερες ταχύτητες ή π.χ. σε αυτοκινητόδρομους. Το σύστημα υποβοήθησης σημάτων κυκλοφορίας εφιστά ακόμα περισσότερο την προσοχή στα σήματα ορίων ταχύτητας, απαγόρευσης εισόδου και απαγόρευσης προσπέρασης. Το ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης Distronic γιορτάζει την πρεμιέρα του στην κατηγορία του Sprinter και υποστηρίζει τον οδηγό στην πυκνή κίνηση ή κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο. Το Attention Assist υποστηρίζει σημαντικά τον οδηγό στις μεγάλες διαδρομές και κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Πλην των εκδόσεων με τετρακίνηση, το νέο Sprinter διατίθεται με παραμετρικό σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση (EPS) στο βασικό εξοπλισμό. Αυτό το σύστημα διευκολύνει τους ελιγμούς και τη στάθμευση, ενώ προσφέρει και μια καθησυχαστική αίσθηση ασφάλειας σε υψηλές ταχύτητες.

Στα νέα χαρακτηριστικά του Sprinter περιλαμβάνονται τα νέα συστήματα πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience), ο σχεδιασμός χειριστηρίων και ενδείξεων στο cockpit, τα εργονομικά σχεδιασμένα καθίσματα και τα νεότερα συστήματα υποβοήθησης. Ο έλεγχος μέσω της οθόνης υψηλής ανάλυσης ή των διακοπτών ελέγχου αφής στο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών γίνεται διαισθητικά. Υπάρχει επίσης μια διεπαφή Bluetooth με λειτουργία ανοικτής ακρόασης για ελάχιστη απόσπαση της προσοχής στη διάρκεια των τηλεφωνημάτων που γίνονται εν κινήσει. Το σύστημα πολυμέσων MBUX με οθόνη αφής 7 ή 10,25 ιντσών διαθέτει επίσης γρήγορη πλοήγηση με χρήση σκληρού δίσκου με υψηλής ποιότητας προβολή σε τρισδιάστατους τοπογραφικούς χάρτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • RENAULT MEGANE R.S. TROPHY 19/7

  Έτοιμο για ρεκόρ το νέο Renault Megane R.S. Trophy

  Η Trophy εκδοχή του Megane R.S. αποδίδει 300 PS και 400 Nm ροπής από τον γνωστό turbo τετρακύλινδρο 1.800άρη βενζινοκινητήρα.

 • AUDI TT ΕΠΙΣΗΜΟ 18/7

  Ανανέωση για το Audi TT

  Κάτι τα πρώτα teaser, κάτι κάποιες πρόωρες διαρροές στο διαδίκτυο και η γερμανική εταιρία επίσπευσε την αποκάλυψη του σπορ μοντέλου της.

 • MASERATI LEVANTE GTS 13/7

  Maserati Levante GTS με τον V8 των 550 PS της Ferrari

  Η Maserati επέλεξε το Goodwood για να παρουσιάσει επίσημα τις κορυφαίες εκδόσεις του SUV της.

 • ARIEL ATOM 4 11/7

  Tο Ariel Atom 4 με κινητήρα από Type-R!

  Η ιδιαίτερη βρετανική κατασκευή επανέρχεται στο προσκήνιο πάνω σε ένα ολοκαίνουργιο σασί και με νέο κινητήρα.

 • SKODA OCTAVIA 2020 5/7

  H νέα Skoda Octavia θα έχει κλασικούς προβολείς

  Η επόμενη γενιά θα παρουσιαστεί σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα και ήδη έχει αποφασιστεί πως θα υιοθετηθεί μία πιο συμβατική οδός.

 • RENAULT CLIO 2019 4/7

  Το νέο Renault Clio θα είναι high-tech!

  Για να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό της κατηγορίας αλλά και την πίεση από τα SUV το νέο Clio θα ακολουθήσει μια νέα προσέγγιση. Η νέα γενιά του οποίου λέγεται πως θα είναι η πιο προηγμένη της κατηγορίας της.

 • VW T-CROSS TEASER 3/7

  Επίσημα teaser στοιχεία για το VW T-Cross (video)

  Μετά από πολλές φήμες και διαδόσεις η γερμανική εταιρία επισφραγίζει την πρεμιέρα του T-Cross που θα γίνει τον Οκτώβριο στο σαλόνι του Παρισιού.

 • MCLAREN 600LT 28/6

  McLaren 600LT με περισσότερη δύναμη και λιγότερο βάρος

  Η τέταρτη Longtail εκδοχή που παρουσιάζει η McLaren αποδίδει 600 άλογα και είναι 96 kg ελαφρύτερη από την στάνταρ 570S Coupe.

 • RENAULT NEW SUV 27/6

  Η Renault θα αποκτήσει ένα νέο Crossover Coupe

  Εδώ βλέπετε την πρώτη επίσημη teaser φωτογραφία από το νέο μοντέλο που θα παρουσιαστεί στην έκθεση αυτοκινήτου της Μόσχας (29 Αυγούστου).

 • AUDI A4 2018 27/6

  Ανανέωση για το Audi A4

  Η Audi παρουσίασε την ανανεωμένη εκδοχή του μεσαίου της μοντέλου, η οποία θα πωλείται από το φθινόπωρο.

 • ASTON MARTIN DBS SUPERLEGGERA 26/6

  Αυτή είναι η Aston Martin DBS Superleggera!

  Λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση της κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες του μοντέλου που θα αντικαταστήσει την Vanquish S.

 • NEO MERCEDES-BENZ SPRINTER 25/6

  Ένας παίκτης υψηλών προδιαγραφών

  Το νέο Mercedes-Benz Sprinter αποτελεί μια απόλυτα προσαρμοσμένη και ολοκληρωμένη λύση, που καλύπτει τεράστια γκάμα απαιτήσεων επαγγελματικών μεταφορών και κινητικότητας.

 • VOLVO S60 2019 21/6

  Αυτό είναι το νέο Volvo S60 (video)

  Με την παρουσίαση του νέου της μεσαίου sedan η Volvo ολοκληρώνει την πλήρη ανανέωση του πάνω τμήματος της γκάμας της.

 • 2018 CITROEN C5 AIRCROSS 20/6

  Nέο C5 Aircross: To SUV της επόμενης γενιάς για την Citrοen

  Η Citroen δε μένει με τα χέρια... σταυρωμένα και επιτίθεται στους ανταγωνιστές της στην κατηγορία των μικρομεσαίων SUV.

 • 2019 AUDI A1 SPORTBACK 19/6

  Αυτό είναι και επίσημα το νέο Audi A1 Sportback (Update)

  To νέο μικρό της Audi μεγάλωσε σε διαστάσεις, έγινε πιο δυναμικό σε σχεδίαση και με έντονα πιο σπορτίφ διαθέσεις - Στην Ελλάδα στα τέλη της χρονιάς.