Με νέο μοτέρ και περίσσεια δύναμης οι BMW X3 M & X4 M


Αρχές Μαρτίου οι κορυφαίες εκδόσεις των X3 και X4 θα κάνουν ντεμπούτο στην έκθεση της Γενεύης και λίγο αργότερα θα ξεκινήσει η διάθεση στις ευρωπαϊκές αγορές.

  • 13/2/2019

Όπως ισχύει σε κάθε έκδοση M-Performance, έτσι και εδώ υπάρχει το χαρακτηριστικό πακέτο εξωτερικής αναβάθμισης (εννοείται πως ανάλογο... update υπάρχει και στο σούπερ εσωτερικό) που δεν έχει σκοπό να γεμίζει έτσι απλά το μάτι αλλά και να βελτιώνει την αεροδυναμική όσο και την ψύξη του μοτέρ. Το οποίο είναι ένα ολοκαίνουργιο βενζίνης σε εξακύλινδρη διάταξη σε σειρά και με χωρητικότητα στα τρία λίτρα.

Στην «απλή» του εκδοχή το twin-turbο μοτέρ αποδίδει 480 PS και 600 Nm από τις 2.600 έως τις 5.600 rpm. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κόφτης του μοτέρ είναι στις 7.200 rpm και η ροπή αποδίδεται έως λίγο ψηλότερα (στις 5.950) για την ισχυρότερο έκδοση Competition με τα 510 PS.

Οι απλές X3 M & X4 M με τα 480 άλογα ολοκληρώνουν την διαδικασία του 0-100 km/h σε 4,2 sec με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 250 km/h (ή στα 280 με το πακέτο M-Drivers Package). Όσον αφορά στην ισχυρότερη Competition το 0-100 ολοκληρώνεται σε 4,1 sec με το κοντέρ να δείχνει έως τα 285 km/h.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ενισχύσεις και αναβαθμίσεις σε κάθε σημείο του σασί (όπως η επαναχαρτογράφηση του τιμονιού και τα νέα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ), αλλά και συγκράτηση βάρους ώστε αυτό να μην ξεπερνά τους δύο τόνους. Ο συνδυασμός δυναμικής και ακρίβειας για τα οποία φημίζονται τα μοντέλα BMW M υποστηρίζεται από ενισχύεις στο αμάξωμα και προηγμένη τεχνολογία πλαισίου, ρυθμισμένη ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως την ισχύ του κινητήρα. 

Η μετάδοση στους τέσσερις τροχούς περνά μέσω της XDrive (με πίσω μπλοκέ M διαφορικό και έμφαση στην πισωκίνητη ρύθμιση για σπορ απόλαυση) και από το μοτέρ μέσω του αυτόματο κιβώτιο M με 8 σχέσεις.Τέλος να πούμε πως στη Γερμανία η X3 M ξεκινά από τις 84.900€ και η X4 M από τις 87.100€ με τις Competition να στοιχίζουν 8.500€ επιπλέον.

Με τρεις ρυθμίσεις επιλέξιμες από ένα διακόπτη, οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι αποσβεστήρες προδιαγραφών M προσφέρουν εξαιρετική καθημερινή άνεση και άμεση επαφή με το δρόμο, με μειωμένες κινήσεις τροχών και αμαξώματος. Όπως τα συστήματα ελέγχου αποσβεστήρων και τα προγράμματα M xDrive, έτσι και τα χαρακτηριστικά κινητήρα και κιβωτίου, καθώς και του συστήματος διεύθυνσης, μπορούν να ρυθμίζονται μέσω ενός διακόπτη. Το σύστημα DSC (Dynamic Stability Control) επιτρέπει ελεγχόμενη ολίσθηση τροχών σε M Dynamic Mode, ενώ μπορεί να απενεργοποιηθεί.