Οι νέες Mercedes-AMG A45 & CLA45 προκαλούν με 421 ίππους! (VIDEO)


Ο ισχυρότερος 2λιτρος κινητήρας παραγωγής είναι αυτός που τροφοδοτεί τις νέες εκδόσεις των  A45  και CLA45. Με 421 ίππους διατηρούν τον άτυπο τίτλο των πιο ισχυρών στην κατηγορία!

  • 4/7/2019

Κορυφαία απόδοση, απόλυτα δυναμικά χαρακτηριστικά και βέβαια το ανάλογο design υπόσχεται η Mercedes-AMG για τα πολυαναμενόμενα hot μοντέλα, A 45 και CLA 45. Είναι μάλιστα μια ομοβροντία καθώς ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν οι A45 4MATIC , A 45 S 4MATIC και CLA 45 4MATIC μαζί με την CLA 45 S 4MATIC .

Συνεχίζοντας τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης A45 τώρα η Mercedes-AMG πηγαίνει το θέμα ακόμη παραπέρα, με έναν νέο δίλιτρο, τετρακύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα, ο οποίος θα διατίθεται σε δύο διαφορετικές διαμορφώσεις ισχύος και ροπής.

H νέα Α45 διατηρεί τα σκήπτρα του πιο ισχυρού hot hatch στα 2 λίτρα!
H νέα Α45 διατηρεί τα σκήπτρα του πιο ισχυρού hot hatch στα 2 λίτρα!

Ο απλός με ισχύ 387 ίππων στις 6.500 rpm (480 Nm) ενώ ο κινητήρας των εκδόσεων S θα φτάνει τους 421 (!) ίππους στις 6.750 rpm με ροπή στα 500 Nm. Το νέο μοτέρ (που θα κατασκευάζεται στο χέρι από έναν μηχανικό, όπως και τα μεγάλα σύνολα της AMG) θα δίνει κίνηση μέσω ενός επίσης νέου διπλοσύμπλεκτου κιβωτίου 8 σχέσεων (AMG Speedshift DCT-8G) και στους τέσσερις τροχούς μέσω του συστήματος AMG Performance 4MATIC με τον πίσω άξονα να ενσωματώνει τεχνολογία AMG Torque Control για καλύτερο έλεγχο στο εντυπωσιακό Drift Mode.

To σύστημα ενσωματώνει διαφορικό στον πίσω άξονα με δύο πολύδισκους συμπλέκτες, έναν για κάθε τροχό. Το κιβώτιο έχει ανάλογα με το πρόγραμμα που επιλέγεται στο AMG Dynamic Select  με προγράμματα "Slippery", "Comfort", "Sport", "Sport ", "Individual" και "RACE" διαφορετική ρύθμιση όπως διαφορετική είναι και η απόδοση του κινητήρα. Οι μηχανικοί της AMG δεν σταμάτησαν σε αυτά καθώς εκτός της σχεδίασης έχουν επέμβει στις αναρτήσεις (με τρία διαφορετικά set-ups), τα φρένα και στη δομή του αμαξώματος τόσο στο hatch μοντέλο όσο και στην Coupe CLA 45.

Οπτικά τα νέα μοντέλα είναι τα πρώτα της οικογένειας A που φορούν την αυθεντική μάσκα της AMG με το χαμηλό άνοιγμα και τις 12 κάθετες γρίλιες, αλλά και με το λεγόμενο «ρύγχος καρχαρία» του εμπρός μέρους, την ποδικά, τα λεπτά φωτιστικά σώματα και τους θόλους των τροχών δημιουργείται ένα πολύ επιθετικό σύνολο με πολλά αεροδυναμικά βοηθήματα που ολοκληρώνεται με την ανάλογη φροντίδα του πίσω μέρους με μεγάλη αεροτομή στην A45, εντυπωσιακό διαχύτη και εξατμίσεις διαμέτρου 82 mm για τις απλές και 90 mm για τις «S» εκδόσεις. Η δε CLA 45 4MATIC θα μπορούσε να είναι μια AMG GT 4-door Coupe «τσέπης» καθώς οι αναλογίες και οι περιποιήσεις σε αισθητικό και αεροδυναμικό επίπεδο είναι ανάλογες της ναυαρχίδας. Τα στάνταρ ελαστικά 245/40-R18 δένουν με επίσης εντυπωσιακές ζάντες, ενώ τα παράγωγα S φορούν 19άρες ζάντες με ελαστικά 245/35-R19 για την Α45 και 255/35-R19 για τη CLA 45.  Το εσωτερικό ορίζεται τόσο από το περιβάλλον των AMG όσο και από τη νέα πλατφόρμα MBUX με ανάλογο διάκοσμο, πληθώρα διασύνδεσης και γνήσια σπορ όψη.

Η στρεπτική ακαμψία των συνόλων έχει επιτευχθεί με την προσθήκη αλουμινένιας ποδιάς βιδωμένης κάτω από το χώρο του κινητήρα, μπάρας θόλων εμπρός και ενισχύσεις στη βάση των εμπρός κολόνων. Συνάμα υπάρχουν διαγώνιες ενισχύσεις στο εμπρός και πίσω μέρος. Όλα αυτά έχουν βελτιώσει θεαματικά - σύμφωνα με τους ανθρώπους της Mercedes-AMG τη συμπεριφορά της ανάρτησης και προφανώς την οδική συμπεριφορά.

Δυνατότερη από ποτέ και η νέα Mercedes-AMG CLA45 με την απίστευτη αναλογία των 210,5 ίππων ανά λίτρο!
Δυνατότερη από ποτέ και η νέα Mercedes-AMG CLA45 με την απίστευτη αναλογία των 210,5 ίππων ανά λίτρο!

Ο αλουμινένιος κινητήρας έχει δεχθεί πολλές βελτιώσεις για μείωση τριβών. Εκ πρώτης είναι τοποθετημένος αντίστροφα κατά τον κατακόρυφο άξονα από ό,τι συνήθως ένας τετρακύλινδρος εγκάρσια τοποθετημένος κινητήρας, με την εισαγωγή να βρίσκεται στο εμπρός μέρος για καλύτερη αεροδυναμική ενώ έτσι έχει επιτευχθεί μικρότερη διαδρομή τόσο στην εισαγωγή όσο και στην εξαγωγή του κινητήρα. Το twinscroll turbo από την άλλη είναι άμεσο στην απόδοση με μείωση τριβών και overboost στα 2,1 bar, ενώ το κάλυμμά του το ίδιο έχει ειδική σχεδίαση. Ειδικά σχεδιασμένη είναι και η πολλαπλή εξαγωγής όπως και η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα ανακούφισης, ενώ η έγχυση καυσίμου γίνεται σε δύο στάδια ανάλογα με τις ανάγκες απόδοσης.

Τα νέα hot μοντέλα πιάνουν τα πρώτα 100 km/h σε χρόνο ρεκόρ: το A 45 S 4MATIC απαιτεί μόνο 3,9 δευτερόλεπτα (CLA 45 S 4MATIC : 4,0 δευτερόλεπτα), ενώ το βασικό μοντέλο A 45 4MATIC σε 4,0 δευτερόλεπτα (CLA 45 4 MATIC σε 4,1 δευτερόλεπτα). Η μέγιστη ταχύτητα των βασικών μοντέλων περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h, ενώ τα μοντέλα S μπορούν να φτάσουν τα 270 km/h. Με το προαιρετικό πακέτο οδηγών AMG, η μέγιστη ταχύτητα μπορεί επίσης να αυξηθεί στα 270 km/h για τις βασικές παραλλαγές.