Στατική παρουσίαση: Το νέο KIA XCeed


Το καινούργιο KIA XCeed, η crossover έκδοση του επιτυχημένου μικρομεσαίου μοντέλου της εταιρείας, παρουσιάστηκε και δείχνει τη σχεδιαστική υπεροχή του και τον σπορτίβ χαρακτήρα του στη δημοφιλή κατηγορία. Στην Ελλάδα, θα πωλείται από τον Οκτώβριο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 26/6/2019

Το KIA XCeed σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και κατασκευάζεται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Οι Κορεάτες δημιούργησαν ένα τεχνολογικά προηγμένο και αισθητικά ξεχωριστό crossover/SUV όχημα που χαρακτηρίζεται από τον δυναμικό χαρακτήρα του. Είναι ένα Crossover Utility Vehicle (CUV) -όπως το ονομάζουν- και θα διατίθεται τόσο με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου όσο και σε υβριδική Plug-in έκδοση. Θα πωλείται αποκλειστικά στην Ευρώπη και θα έχει την επταετή εργοστασιακή εγγύηση (ή για 150.000 km).

Σχεδίαση

Το XCeed σχεδιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο της KIA στη Φραγκφούρτη, υπό την καθοδήγηση του Gregory Guillaume (Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού) και διακρίνεται για την αθλητική και σπορ γραμμή του. Το πίσω μέρος του θυμίζει coupe, κάτι που το κάνει πιο όμορφο και ελκυστικό απ' ό,τι ισχύει για τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας. Οι σχεδιαστές του θέλησαν να το διαφοροποιήσουν από την αισθητική φόρμα του Ceed Hatchback και το κατάφεραν. Το XCeed έχει τον δικό του έντονο χαρακτήρα και παράλληλα δείχνει αμέσως ότι είναι ένα μοντέλο της KIA. 

Οι διαστάσεις του είναι 4.395 mm μήκος (κατά 85 mm μεγαλύτερο από του Ceed Hatchback), 1.826 mm πλάτος (κατά 26 mm ευρύτερο, συγκριτικά) και 1.483 mm ύψος (αυξημένο κατά 36 mm, συγκριτικά). Το μεταξόνιό του φτάνει τα 2.650 mm ενώ ο χώρος αποσκευών του είναι τουλάχιστον 426 l. 

Οι τιμές αυτές επιτρέπουν ένα ευρύχωρο εσωτερικό. Η σχεδίαση είναι ξεχωριστή και εντός, καθώς το Xceed απευθύνεται σε ένα νεανικό κοινό το οποίο θέλει να μεταφέρεται σε ένα σύγχρονο περιβάλλον.

Η απόσταση του XCeed από το έδαφος είναι 174-184 mm, αναλόγως της διάστασης των τροχών του, δηλαδή είναι κατά τουλάχιστον 42 mm αυξημένη από αυτή της πεντάθυρης έκδοσης του μοντέλου. Έτσι, τονίζεται ακόμα περισσότερο ο crossover χαρακτήρας του.

Το αμάξωμα διατίθεται σε 12 χρώματα, τα εμπρός φώτα διαθέτουν τα LED φώτα ημέρας «Ice Cube», είναι χαμηλότερα σε ύψος και σχεδιασμένα ώστε να τονίζουν την επιθετική σχεδίαση του νέου μοντέλου. Τα πίσω είναι, επίσης, σχετικά χαμηλά σε ύψος αλλά προσθέτουν σε κομψότητα.

Εσωτερικά

Το ταμπλό είναι καλοσχεδιασμένο και εργονομικό, αρκετά συμμετρικό στη διαμόρφωσή του και αποτελείται από καλής ποιότητας μαλακά και σκληρά υλικά. Η TFT LCD οθόνη αφής 10,25 in δεσπόζει στο κέντρο του στις καλύτερα εξοπλισμένες εκδόσεις, ενώ στις υπόλοιπες υπάρχει αντίστοιχη οθόνη 8,0 in. 

Οι επενδύσεις είναι, επίσης, καλής ποιότητας, ενώ το σχήμα τους και οι χρωματισμοί σε προδιαθέτουν ευχάριστα. Το XCeed διατίθεται και με δερμάτινο εσωτερικό, επίσης καλής ποιότητας. Τα καθίσματα βρίσκονται τοποθετημένα κατά 42 mm πιο ψηλά συγκριτικά με αυτά του πεντάθυρου, διευκολύνοντας την είσοδο και έξοδο των επιβατών προς και από το αυτοκίνητο.

Μηχανικά μέρη

Αναφορικά με τους κινητήρες, το XCeed θα διατίθεται με τον τρικύλινδρο 1.0 T-GDi των 120 PS, με τον τετρακύλινδρο 1.4 T-GDi των 140 PS καθώς και με τον 1.6 T-GDi των 204 PS. Επίσης, θα είναι διαθέσιμο με τον πετρελαιοκινητήρα 1.6 CRDi τόσο στην εκδοχή των 115 PS όσο και σε αυτή των 136 PS. Όλοι τους πληρούν το πρότυπο «Euro 6d TEMP» αναφορικά με τη μικρή κατανάλωση και την εκπομπή ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα.

Η ανάρτηση του καινούργιου μοντέλου της KIA αποτελείται από γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο εμπρός, ενώ πίσω υπάρχει διάταξη πολλαπλών συνδέσμων. Καθώς το XCeed είναι πιο ψηλό από τις υπόλοιπες εκδόσεις του Ceed, η ανάρτησή του έπρεπε να προσαρμοστεί κατάλληλα. Όπως ανακοινώθηκε, έχουν χρησιμοποιηθεί μαλακότερα ελατήρια, κατά 7% εμπρός και κατά 4% πίσω, συγκριτικά. Όπως έγινε γνωστό, το XCeed θα έρθει στην χώρα μας από τον προσεχή Οκτώβριο.