Το Ford F-150 με αθλητική εμφάνιση και μπόλικη ισχύ


Η Hennessey δεν έβαψε μόνο το pick up της Ford F-150 στα χρώματα του... ερυθρόλευκου GT40 Mk.IV, που είχε κερδίσει το 1967 στο Le Mans, το υπέβαλε και σε μια βελτιωτική αναβάθμιση κιόλας.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/10/2018

Είναι σαφές ότι πέρα από το όνομα του κατασκευαστή, Ford GT και Ford F-150 δεν έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Από τη μία έχουμε ένα σπορ αυτοκίνητο με πλούσιο τεχνολογικό υπόβαθρο και super αεροδυναμική, που ξεχωρίζει με τη σχεδίαση και την οδική συμπεριφορά του, ενώ από την άλλη ένα θηριώδες pick up, ένα στιβαρό εργάτη, που εκτιμάται τόσο πολύ στην πατρίδα του, σημειώνοντας εδώ και δεκαετίες τις καλύτερες επιδόσεις στις πωλήσεις. Στη μία πλευρά έχουμε ένα super car-ερπετό, αξίας σχεδόν 500.000 δολαρίων, και στην άλλη ένα επαγγελματικό, 28.000 δολαρίων, με ένα εξαιρετικό εσωτερικό.

Στα χρώματα των Ford GT και Mustang

Όση σχέση κι αν (δεν) έχουν τα δύο μοντέλα, ο βελτιωτής Hennessey βρήκε έναν κοινό παρονομαστή ηλικίας άνω των 50 ετών. Το 1967 η Ford είχε κερδίσει για δεύτερη φορά στη σειρά τις 24 ώρες του Le Mans με το ασπροκόκκινο GT40 Mk.IV. Ο πριν από πέντε δεκαετίες θρίαμβος έδωσε στη Ford την αφορμή να τιμήσει το παρελθόν της και να κατασκευάσει μια heritage edition του σύγχρονου GT, στα ίδια χρώματα με του αυτοκινήτου-νικητή. Με τη σειρά της η Hennessey προχώρησε στη μετατροπή των heritage edition μοντέλων, μιας 2019 Mustang και τώρα ενός F-150, κόκκινου χρώματος με άσπρες λωρίδες και το μαύρο αριθμό 1 σε λευκό φόντο.

Φυσικά, οι αλλαγές δεν εξαντλούνται στα της εμφάνισης. Άλλωστε, η Hennessey δε θα ήταν αυτή που είναι, αν δεν είχαν γίνει σημαντικές αλλαγές και στα μηχανικά μέρη. Ο V8 των 5,0 lt. της Ford έχει κανονικά ισχύ 400 PS και μέγιστη ροπή 542 Nm. Ωστόσο, η προσθήκη ενός μηχανικού υπερσυμπιεστή (Kompressor) έφερε την ισχύ στα 768 PS και τη μέγιστη ροπή στα 895 Nm! Επομένως, μόνο έκπληξη δεν προκαλούν οι επιδόσεις: 0-60 mph (ή 97 km/h) σε 4,3 sec και 0-1/4 μιλίου (ή σχεδόν 400 m) 12,3 sec.

Μία σπορτίφ και μία off-road έκδοση

Από πλευράς ανάρτησης, οι πελάτες της Hennessey μπορούν να επιλέξουν αν το F-150 τους θα είναι χαμηλωμένο ή αν θα είναι ό,τι πρέπει για τις εκτός δρόμου αποδράσεις τους, καθώς το αμάξωμα έχει βρεθεί σε αυτήν την εκδοχή πιο ψηλά κατά 7,6 cm. Στη σπορτίβ έκδοση έχουν τοποθετηθεί αντιστρεπτικές στον μπροστινό άξονα, εξαπίστονες δαγκάνες στα φρένα της Brembo και ελαστικά 22 in. Στη σκληροπυρηνική εκδοχή οι ζάντες είναι 20 in και περιβάλλονται από τα κατάλληλα off-road ελαστικά. Επιπλέον, οι προφυλακτήρες είναι νέοι, ενώ υπάρχουν και πέντε λαμπτήρες LED.

Η Hennessey θα κατασκευάσει 19 αντίτυπα του F-150 Heritage. Οι τιμές ξεκινούν από τα 94.950 δολάρια (σχεδόν 83.000 ευρώ) για την τετράθυρη έκδοση.