Το νέο 2020 Nissan GT-R NISMO στο μικροσκόπιο (videos)


Το Nissan GT-R NISMO 2020 διαθέτει το γνώριμό μας διαχρονικό στυλ που αντανακλά την μακροχρόνια αγωνιστική φιλοσοφία του αγωνιστικού οίκου της φίρμας. Έχει όμως πλέον πολλές τεχνολογίες, εμπνευσμένες από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο μηχάνημα οδήγησης που είναι έτοιμο να βγει τόσο στο δρόμο, όσο και στην πίστα. Πάμε να τις δούμε...

  • 9/7/2019

Με νέους αγωνιστικού τύπου στροβιλοσυμπιεστές, βελτιωμένο έλεγχο αλλαγής ταχυτήτων, ελαφρύτερα εξαρτήματα, μειωμένη συνολική μάζα και αναβαθμίσεις στα φρένα, τους τροχούς και τα ελαστικά, το Nissan GT-R NISMO 2020 κατάφερε να μειώσει κατά των 2,5 δευτερόλεπτα τον χρόνο στην πίστα δοκιμών και εξέλιξης της Nissan. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αυξηθεί και η ήδη εκπληκτική σταθερότητα του μοντέλου σε υψηλές ταχύτητες, που τώρα αγγίζουν τα 300 km/h!

Ο κινητήρας του GT-R NISMO 2020, γνωστός και ως "VR38DETT," είναι το αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας που η NISMO έχει αποκτήσει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Πλέον διαθέτει ένα ζεύγος υπερσυμπιεστών υψηλής ροής και μεγάλης διαμέτρου, όμοιων με αυτούς της αγωνιστικής έκδοσης του GT3. Οι νέοι υπερσυμπιεστές διαθέτουν φτερωτή τουρμπίνας με 10 πτερύγια (ένα λιγότερο από το τρέχον μοντέλο), όπου το καθένα από αυτά είναι 0,3 χιλιοστά λεπτότερο. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση της μάζας κατά 14,5% και συνεπώς της αδράνειας (24%), επιτρέποντας αύξηση της απόκρισης. Όπως και στην βασική έκδοση του μοντέλου, κάθε κινητήρας GT-R NISMO συναρμολογείται στο χέρι από την αρχή μέχρι το τέλος, σε έναν ειδικό “αποστειρωμένο” χώρο με σχολαστικά εκπαιδευμένους τεχνικούς, ενώ μια πλάκα αλουμινίου προστίθεται στο μπροστινό μέρος του κάθε κινητήρα, που δείχνει το όνομα του τεχνίτη ΤAKUMI που τον δημιούργησε.

Αποδίδει δε πλέον 600 ίππους στις 6.800 rpm με 652 Nm ροπής από τις 3.600-5.600 rpm. Το αναβαθμισμένο σύστημα της εξάτμισης από τιτάνιο, διαθέτει τώρα έναν πιο εμφατικό ηχητικό τόνο. Οι χειροποίητες απολήξεις συμπληρώνουν το σύστημα. Το βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων με διπλό συμπλέκτη, όταν τεθεί σε R-mode, επιτυγχάνει αλλαγές πιο δυναμικά, χάρη σε έναν νέο αλγόριθμο για το Adaptive Shift Control (ASC). To ASC επιλέγει την βέλτιστη σχέση για κάθε σενάριο οδήγησης, κάτι που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αισθητό κατά τη διάρκεια της πέδησης και όταν το αυτοκίνητο στρίβει σε γωνίες, προσφέροντας ακρίβεια στον χειρισμό με ταχύτερα “κατεβάσματα” και μειώνοντας την υποστροφή, κατά την είσοδο στην στροφή. Με την ταχύτητα του κινητήρα να διατηρείται σε υψηλότερο ρυθμό χάρη στην εμπλοκή χαμηλότερης σχέσης, η επιτάχυνση βελτιώνεται αισθητά όταν το αυτοκίνητο βγαίνει από την στροφή.

Για καλύτερη αεροδυναμική, ο σχεδιασμός του GT-R NISMO 2020 έχει εξελιχθεί. Οι αλλαγές είναι λειτουργικές, αυξάνοντας την ψύξη στρατηγικών τμημάτων του αυτοκινήτου όπως τον χώρο του κινητήρα και τα φρένα, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την τιμή 0,26 του συντελεστή οπισθέλκουσας. Ένας ακόμα τομέας που κάνει ξεχωριστό το GT-R NISMO 2020, είναι η ποσότητα ανθρακονημάτων που φέρει. Χάρη στο συγκεκριμένο υλικό, τα περισσότερα εξαρτήματα είναι ελαφρύτερα σε σύγκριση με το τρέχον μοντέλο, περιλαμβάνοντας τους προφυλακτήρες και τα εμπρός φτερά (-4,5 κιλά), το καπό (-2 κιλά), την οροφή (-4 κιλά), το πορτμπαγκάζ και την πίσω αεροτομή. Επίσης, η νέα οροφή από ανθρακονήματα του GT-R NISMO 2020, “απαλλάσσει” το αυτοκίνητο από ένα σημαντικό βάρος, μειώνοντας παράλληλα το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου.

Το πάνελ κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας μια παγκοσμίως πρώτη τεχνική που συνδυάζει μια διαδικασία συμπιεσμένης χύτευσης με μια πλάκα άνθρακα και ελαφριά δομή με “σάντουιτς” σκληρού αφρού. Αυτό δίνει στη δομή του άνθρακα μια πιο σφιχτή και ελαφριά πλέξη, βελτιώνοντας την ηχομόνωση. Στις επιπλέον βελτιώσεις με ανθρακονήματα, συναντώνται και οι αεραγωγοί NACA στο καπό. Συνδυαστικά, αυτά τα εξωτερικά μέρη του αυτοκινήτου έχουν οδηγήσει σε μια συνολική εξοικονόμηση βάρους 10,5 κιλών, εκτός της μείωσης των 20 κιλών που επετεύχθησαν από τις αναβαθμίσεις και τα νέα εξαρτήματα.

Το αγωνιστικό αυτοκίνητο GT3 GT-R, ενέπνευσε έντονα το σχεδιασμό των νέων μπροστινών φτερωτών του GT-R NISMO 2020. Τώρα διαθέτουν σπορ περσίδες που αυξάνουν την κάθετη δύναμη κατά 7 κιλά, χωρίς να δημιουργούν πρόσθετη οπισθέλκουσα. Τα αεριζόμενα φτερά που έχουν δοκιμαστεί σε αεροδυναμική σήραγγα, συμβάλλουν στην ομαλή ροή του αέρα κατά μήκος του υπόλοιπου αυτοκινήτου και αποτρέπουν τη δημιουργία στροβιλισμού στο πίσω φτερό, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες. Ως πολυλειτουργικό χαρακτηριστικό, βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση του καυτού αέρα, μακριά από τον χώρο του κινητήρα.

Η Nissan συνεργάστηκε με την Brembo για να δημιουργήσει ένα ολοκαίνουργιο πακέτο φρένων για το GT-R NISMO 2020. Οι σπέσιαλ δαγκάνες συνοδεύονται από μεγάλες κεραμικές δισκόπλακες, τις μεγαλύτερες που έχουν τοποθετηθεί ποτέ σε Ιαπωνικό αυτοκίνητο, διάστασης 410 mm (16,1 ίντσων) εμπρός και 390 mm (15,3 ίντσων) πίσω. Οι εξαπίστονες εμπρός και οι τετραπίστονες δαγκάνες πίσω, είναι εξαιρετικής ακαμψίας. Η δε ολοκαίνουργια κατασκευή τους βελτιώνει σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης των φρένων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα προέρχεται από τη δομή του άνθρακα και του καρβιδίου του πυριτίου, αυτών καθαυτών των ρότορων. Αυτό επιφέρει μια συνολική μείωση 16,3 χιλιόγραμμων στο μη συζευγμένο βάρος. Παράλληλα, η ψύξη του κάθε εμπρόσθιου ρότορα βελτιώθηκε με τη μεταβολή της γωνίας στην οποία είναι τοποθετημένοι οι αεραγωγοί, βοηθώντας έτσι να διοχετευτεί υψηλότερη ροή αέρα προς τα κέντρα τους. Ως τελευταία “πινελιά”, οι δαγκάνες έχουν “βυθιστεί” σε ένα πυράντοχο κίτρινο χρώμα, που όχι μόνο μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες πάνω από 1.000 βαθμούς Κελσίου, αλλά είναι ανθεκτικό σε αποχρωματισμό από σκληρή χρήση και επαναλαμβανόμενες διαδρομές με απότομες μεταβολές θερμοκρασιών.

Οι τελευταίες ρυθμίσεις στις αναρτήσεις του GT-R του NISMO 2020, βελτιώνουν τη σταθερότητα στις στροφές (πλευρικά G), με αυξημένη απόκριση ταχύτητας και ακόμα καλύτερη ποιότητα κύλισης. Το τιμόνι διαθέτει καλύτερη γραμμικότητα και ακρίβεια, απαιτώντας ελάχιστες διορθώσεις. Οι αποκλειστικές σφυρήλατες ζάντες RAIN 20 ιντσών, είναι κατά 100 γραμμάρια ελαφρύτερες και ενσωματώνουν νέο σχεδιασμό εννέα ακτίνων, ενισχύοντας την ακαμψία. Το λογότυπο NISMO που έχει εφαρμοστεί με διαμαντοκοπή στο χείλος της κάθε ζάντας, “υπογράφει” με τον καλύτερο τρόπο τον αποκλειστικό χαρακτήρα τους. Συνεχίζοντας, τα αμορτισέρ Bilstein DampTronic του αυτοκινήτου ρυθμίστηκαν με πολύ προσοχή τόσο στην επαναφορά (20% πιο μαλακά) όσο και στην συμπίεση (5% πιο μαλακά), λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική μείωση του βάρους κατά 30 κιλά. Τέλος, ένας ειδικός τύπος συγκόλλησης μεταξύ των ενώσεων στο σασί και το αμάξωμα, έχει σαν αποτέλεσμα ένα σασί με μεγαλύτερη αντοχή, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια στον χειρισμό, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο πιέζεται σκληρά.

Εντός της καμπίνας, τα εμπρός καθίσματα της Recaro που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για το GT-R NISMO 2020, προσφέρουν ακόμα καλύτερη στήριξη σε οδηγό και συνοδηγό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω δομής τριών επιπέδων στην οποία οι ίνες του άνθρακα γίνονται “σάντουιτς” με το κυρίως εσωτερικό τμήμα, προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος στήριξης από την μέση και πάνω.

Η προσθήκη πλαισίου στο κέλυφος του άνθρακα αύξησε τη στρεπτική ακαμψία των καθισμάτων (κατά περίπου 20%), κάτι πολύ σημαντικό όταν ασκούνται πλευρικές δυνάμεις στις στροφές και κατά την πέδηση. Σημαντικό είναι ότι μετά αυτές τις επεμβάσεις, το βάρος κάθε καθίσματος έχει μειωθεί κατά 1,4 κιλά. Την καμπίνα του GT-R NISMO 2020, συμπληρώνει ένας μοναδικός συνδυασμός εσωτερικών χρωμάτων με το χαρακτηριστικό μαύρο δερμάτινο σκούρο NISMO σε κόκκινους τόνους. Οι επενδύσεις των καθισμάτων είναι από κόκκινο σουέτ, ενώ στο τιμόνι, το ταμπλό και την επένδυση οροφής υπάρχει σκούρο γκρι Alcantara.