Το τρελό Mystericon του Ed Roth


Πώς μπορεί κάποιος να περιγράψει καλύτερα αυτό το προκλητικό όχημα;
Σκληροπυρηνικό στο εξωτερικό και πολύ... χνουδωτό στο εσωτερικό - το φανταχτερό αντίγραφο του Mystericon προσαρμόζει το μύθο του Ed Roth.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/11/2018

Αν το πρόγραμμα μετατροπής ενός μοντέλου από τον κατασκευαστή δεν είναι ενδιαφέρον, ο ενδιαφερόμενος βελτιώνει το αυτοκίνητό του με εξαρτήματα τρίτων. Και αν δεν είναι ακόμη αρκετά συναρπαστικό; Τότε, πρέπει να φτιάξει το δικό του ξεχωριστό αυτοκίνητο για να ξεχωρίσει με επιδεξιότητα από το πλήθος. Ένα αυτοκίνητο-παράδειγμα του είδους θα πωλείται το Δεκέμβριο από τον οίκο δημοπρασιών RM Sotheby's: Ένα αντίγραφο του Mystericon του Ed "Big Daddy" Roth. Ο γελοιογράφος που πέθανε το 2001 είχε κάνει όνομα καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του με βελτιωμένα αυτοκίνητα και hot rods. Το Mystericon του 1962 είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του. Ο Αμερικανός συγγραφέας Tom Wolfe έδωσε -όχι άδικα- στο Roth τον τίτλο "Salvador Dali του hot rodding".

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε τα Art Cars από την BMW, αλλά αυτό που δημιούργησε ο Roth πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τη ζωγραφική του αμαξώματος. Μέσω του πειραματισμού του με -μερικές φορές- ακατάστατα υλικά, όπως το γυψοκονίαμα ή σπάνια ορυκτά, όπως ο βερμικουλίτης, ο καλλιτέχνης κατάφερε να δημιουργήσει μορφές και λεπτομέρειες για τα αυτοκίνητά του, κάτι που δεν θα είχε συμβεί ποτέ με συμβατικό τρόπο. Ακόμα κι αν οι δημιουργίες του "Big Daddy" θεωρούνται «τέχνη σε τροχούς» και όχι «αυτοκίνητο», είναι ακριβώς αυτό: αυτοκίνητα που λειτουργούν.

Δύο Big Block V8 από τη Ford

Παρ 'όλα αυτά, τα περισσότερα αυτοκίνητα του Roth βρίσκονται σε μουσεία, και όχι στο δρόμο, πόσω μάλλον προς πώληση. Το αντίγραφο που κατασκευάστηκε από τον Αμερικανό μηχανικό Jeff Jones, ωστόσο, θα δημοπρατηθεί στις 8 Δεκεμβρίου στο Los Angeles. Και αν σκεφτήκατε ότι η τρέλα σταματά απλώς στην εμφάνιση, τι έχετε να πείτε για τους δύο (!) V8 κινητήρες 6,4 lt.; Εντάξει, στο σημείο αυτό πρέπει να παραδεχτούμε ότι μόνο ένας από τους κινητήρες της Ford (390 κυβικών in.) λειτουργεί, ενώ ο άλλος κάνει ακριβώς πως λειτουργεί. Αλλά, όπως και να ‘χει, το αυτοκίνητο κινείται.

Εκτός από την κατασκευή μοναδικών αυτοκινήτων στη δεκαετία του '50 και του '60, ο Ed Roth έχει επίσης κάνει όνομα με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Το πιο διάσημο μεταξύ τους ονομάστηκε «Rat Fink - ο κακός δίδυμος του Mickey Mouse». Ένας χαρακτήρας, που θα εντυπωσίαζε τα παιδιά εκείνης της εποχής και θα έφερνε τους γονείς σε απελπισία. Αν, λοιπόν, αισθάνεστε εμπνευσμένοι, τότε στη δημοπρασία μουσείων Peterson Automotive, θα έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε ένα... κινητό αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό όραμα του Roth. Το εύρος τιμών δεν είναι γνωστό, αλλά σίγουρα έχει τέτοια ποιότητα, για να σας κόψει την ανάσα, όπως η σχεδίαση του αντιγράφου Mystericon.