Οδηγούμε στην Αθήνα τη νέα Porsche 911 Cabriolet (video)


Λίγα πράγματα είναι τόσο αναζωογονητικά όπως η όγδοη γενιά Porsche 911 Cabriolet.

  • KEIMENO: ERIC TINGWALL (CAR AND DRIVER, USA), ΑΠΟΔΟΣΗ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: PORSCHE
  • 11/3/2019

Για ένα αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για να εκθέσει τους επιβάτες του στα στοιχεία της φύσης, η Porsche 911 Carrera S Cabriolet σίγουρα κάνει κάτι αντίθετο αφού σας καταπίνει βαθιά μέσα στην καμπίνα της. Κανένας δεν θα κρεμάσει τον αγκώνα του πάνω από την πόρτα αυτού του cabrio. Δείτε τις φωτογραφίες. Το κεφάλι ενός ψηλού οδηγού ξεπροβάλει πάνω από τη γραμμή της πόρτας σαν να είναι μια φιγούρα Lego στο τιμόνι μιας Playmobil Porsche. Σε συνδυασμό με τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα σπορ καθίσματα 18 κατευθύνσεων, που σε περιβάλλουν όπως το νερό σε μια ντουζιέρα, το βαθύ σκαρί της, δίνει την αίσθηση ότι οδηγείτε μια μπανιέρα. Μην μας παρεξηγήσετε. Μεταξύ της χαλύβδινης πειθαρχίας του σασί και του τεράστιου μεγέθους των δυνατοτήτων της, υπάρχουν πολλά που θα σας αρέσουν εδώ. Σε έναν ορεινό δρόμο, η 911 είναι σαν μια μαντεμένια μπανιέρα που τρέχει σε πίστα αγωνιστικού έλκηθρου. Θα πληρώναμε για να οδηγήσουμε κάτι τέτοιο.

Αυτή η νέα ανοιχτή σειρά 992 (η όγδοη γενιά Porsche 911) είναι ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο πιο γρήγορη από την 991 που αντικαθιστά και η υφασμάτινη οροφή ανοίγει και κλείνει σε 12 δευτερόλεπτα σε ταχύτητες μέχρι 50 km/h. Επιτάχυνση; Κι αυτή είναι πιο γρήγορη, καθώς η Porsche ανακοινώνει μια βελτίωση της τάξης των 0,4 δευτερολέπτων, η οποία θα φέρει μια τετρακίνητη Sport Chrono Carrera 4S στα πρώτα 100 km/h σε 3,1 δευτερόλεπτα.

Όπως και με την τελευταία 911 Cabriolet, η υφασμάτινη οροφή είναι ένα σάντουιτς με πάνελ από μαγνήσιο ανάμεσα στα φύλλα του καμβά για βελτιωμένο προφίλ, ασφάλεια και επίπεδα θορύβου ενός κλειστού αμαξώματος. Όταν η οροφή είναι ανοιχτή, ένας ανοιγόμενος υφασμάτινος ανεμοθραύστης ξεδιπλώνεται πάνω από τα πίσω καθίσματα και καταστέλλει τους στροβιλισμούς γύρω από τους επιβάτες.

Πιο σπορ και άνεση ανάρτηση

Οι ρυθμιζόμενοι αποσβεστήρες (Porsche Active Suspension Management ή PASM) είναι στάνταρ και, για πρώτη φορά στην 37χρονη ιστορία της 911 Cabriolet, υπάρχει σπορ ανάρτηση. Είναι προαιρετική και περιλαμβάνει πιο σκληρά ελατήρια, αποσβεστήρες και αντιστρεπτικές ράβδους και χαμηλώνει το αμάξωμα κατά 10 mm το οποίο ακουμπά σε στάνταρ 20 ιντσών εμπρός και 21 ιντσών πίσω Pirelli P Zero PZ4. Ο August Achleitner, αντιπρόεδρος της Porsche, υπεύθυνος για την 911, εξηγεί ότι αυτός ο νέος… πειρασμός των αναρτήσεων είναι δυνατός μόνο λόγω των νέων αποσβεστήρων της 992. Στο απερχόμενο μοντέλο 991, οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες μονάδες PASM μπορούσαν να προσαρμόσουν τις τιμές απόσβεσης μόνο όταν τα εσωτερικά τους έμβολα ήταν ακίνητα καθώς η ανάρτηση κινείτο μεταξύ της συμπίεσης και της αποσυμπίεσης. Σε αυτή την όγδοη γενιά 911, η βαλβίδα του αποσβεστήρα μπορεί να αλλάξει ανεξάρτητα από την ταχύτητα και τη θέση του εμβόλου του αποσβεστήρα. Αυτά τα ταχύτερα αμορτισέρ επιτρέπουν στους μηχανικούς της Porsche να τα κάνουν πιο μαλακά στην αρχή της διαδρομής τους όταν συνδυάζονται με σκληρά ελατήρια και προοδευτικά να γίνουν όσο σφικτά χρειάζεται κατά τη διάρκεια των διαδρομών της ανάρτησης.

Είναι αυτή η προσαρμοστικότητα της που καθιστά τη νέα σπορ ανάρτηση συμβατή με την 911 Cabriolet. Βλέπετε, ακόμη και με την πρόσθετη δομική της ενίσχυση η ανοιχτή έκδοση δεν έχει την ακαμψία της τελευταίας 911 coupe και μια σκληρή ανάρτηση θα μπορούσε να έχει άσχημα κουδουνίσματα και τριγμούς. Αυτό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για την Porsche.

Όλα αυτά που αναφέραμε ήταν ένας πολύ…φλύαρος τρόπος για να πούμε ότι η 911 Cabriolet με τη σπορ ανάρτηση κινείται με όμορφη ποιότητα κύλισης. Ακόμη και με τη μικρή διαδρομή της, η ανάρτηση αντιμετώπισε τους κακοσυντηρημένους επαρχιακούς ελληνικούς δρόμους με ευκολία και ανέβηκε σε βουνά δίπλα στη θάλασσα με τον ακριβή έλεγχο του αμαξώματος. Σε έναν κόσμο που τρελαίνεται με υπερβολικά σκληρές αναρτήσεις και ελαστικά που μοιάζουν με φλοίδες, η Porsche παραμένει το πρότυπο που πρέπει να κοιτάξει ο υπόλοιπος κόσμος των σπορ αυτοκινήτων να μιμείται.

Το αυτοκίνητο δοκιμής μας με κίνηση στους πίσω τροχούς ήταν προικισμένο με στάνταρ ηλεκτρική υποβοήθηση τιμονιού μεταβλητής σχέσης, βασισμένο στο σύστημα πέδησης torque vectoring, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης με ενεργές αντιστρεπτικές, carbon δισκόπλακες και το πακέτο Sport που συνδυάζει ενεργά ρυθμιζόμενη εξάτμιση με μαύρες απολήξεις, πακέτο Sport Chrono και σπορ ανάρτηση. Πράγματα που έκαναν τούτη την ασκεπή 911 την πιο σπορ –τουλάχιστον για την ώρα- έκδοσή της. Εύκολα επίσης προσπερνάς τη γενική αίσθηση του πολύ large που αποκομίζεις από ένα τέτοιο αυτοκίνητο σε μικρές πόλεις ή πάρκινγκ και μας άφησε με βαθιά εκτίμηση για την απίστευτη πρόσφυση της.

Μεγάλη ισχύς και λίγο turbo lag

Ανανεωμένος με νέα «υδραυλικά» και στις δύο πλευρές των θαλάμων καύσης, ο επίπεδος εξακύλινδρος twin-turbo «σηκώνει» εύκολα τα σχεδόν επιπλέον 80 κιλά του νέου αυτοκινήτου. Τούτου λεχθέντος, το να βγάζεις 450 ίππους από έναν χαμηλών τόνων τρίλιτρο κινητήρα σημαίνει ότι μια υποψία από turbo lag είναι αναπόφευκτη στις σωστές, -εννοούμε λανθασμένες- καταστάσεις. Η Porsche επισημαίνει ότι η καμπύλη ροπής είναι πιο γραμμική από ό,τι στην απερχόμενη Carrera S, που είναι ένας έξυπνος τρόπος να πούμε ότι η απόδοση της μέγιστης ροπής έρχεται τώρα 600 rpm αργότερα. Πράγματι αυτή η κορύφωση  είναι σχεδόν 30 Nm υψηλότερη, φτάνοντας τα 530 Nm μεταξύ 2.300 και 5.000 rpm. Το αυτόματο κιβώτιο PDK με διπλό συμπλέκτη, τώρα με οκτώ ταχύτητες, εξακολουθεί να είναι ο τέλειος συνεργάτης, στρατηγικής και εκτέλεσης αλλαγών με ακριβή γερμανική απόδοση. Ένα μηχανικό κιβώτιο επτά σχέσεων θα ενταχθεί στην σειρά τελικά, αλλά όχι μέχρι πριν η Porsche ξεκαθαρίσει την όλο και πιο επαχθή διαδικασία ομολογκαρίσματος της Ευρώπης.

Οι νέες Carrera S και Carrera 4S θα έρθουν στις εκθέσεις της Porsche φέτος το καλοκαίρι με τιμές που για τις ΗΠΑ έχουν οριστεί στις $127.350 and $134.650 αντίστοιχα. Βέβαια αυτές είναι εν πολλοίς θεωρητικές τιμές μιας και μάλλον δε θα καταφέρετε να αποκτήσετε μία 911 Cabriolet με κάτι λιγότερο από πενταψήφιο νούμερο σε προαιρετικό εξοπλισμό. Η S που οδηγήσαμε στα περίχωρα της Αθήνας είχε προαιρετικά αξίας $50.000, φτάνοντάς την πέρα από τη βασική τιμή της 911 Turbo.

Όσοι μπορούν θα  πληρώσουν αυτές τις τιμές - και θα έπρεπε - επειδή δεν υπάρχει τίποτα άλλο σαν αυτήν. Υπάρχουν πιο μοναδικοί, συναρπαστικοί και αγωνιστικοί τρόποι να αποκτήσετε ένα ωραίο μαύρισμα, αλλά κανένα αυτοκίνητο δεν προσφέρει μια οδηγική εμπειρία τόσο ειλικρινή με τέτοιο μεγάλο ρεπερτόριο όπως το 911. Είναι ένα σπορ αυτοκίνητο, ένα grand tourer, ένας καθημερινός μεταφορέας και ένα γνήσιο αυτοκίνητο πολυτελείας. Ωστόσο, το οδηγείτε και σας ανανεώνει και αναζωογονεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένα χαλαρωτικό  μπάνιο.