Αποστολή στην Κίνα: Οδηγούμε το νέο Denza Z9 GT 966 PS - Είναι το νέο μοντέλο, Taycan killer; (video)


Βαριές κουβέντες. Σωστά; Περίπου. Η Denza, ως η premium μάρκα της BYD (για luxury δείτε τη YangWang), λειτουργεί με το μότο Technology Drives Elegance και αυτό είναι απολύτως αληθινό. Πόσο όμως η τεχνολογία και οι 966 PS το κάνουν... φονέα γιγάντων; Το οδηγήσαμε και αναφέρουμε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΦΩΤ.: DENZA
  • 20/11/2025

Το άγνωστο σ' εμάς Denza Z9 GT είναι ένα μοντέλο όμορφο και διαφορετικό. Δείχνει ότι είναι προϊόν της ομάδας του Wolfgang Egger, με αναλογίες που θυμίζουν λίγο hatchback και λίγο shooting brake, και με ένα πίσω μέρος που – συγχωρήστε μας – θυμίζει ολίγον από Alfa Romeo Brera.

Αλλά, όπως μας είπε και ο ίδιος σε συζήτηση που είχαμε μαζί του: «Το πίσω μέρος είναι πολύ σημαντικό να είναι όμορφο σε γρήγορα αυτοκίνητα, γιατί είναι το μόνο που βλέπεις μόλις σε προσπερνάει!». Αληθώς. Και με την κινεζική αρχή «Φινετσάτη κίνηση του μεταξιού» που ήθελε ο Egger να δώσει σε όλα τα μοντέλα της Denza (ναι, ακόμα και στο πρωτότυπο hypercar Z που έρχεται σε λίγο καιρό), το Z9 GT είναι – και δείχνει – μια ευχάριστη υλοποίηση.

Αλλά δεν είναι μόνο φροντισμένο στην όψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Ai Fengjie, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τη Denza, το Z9 GT είναι παγκόσμια πρώτη για Cell to Body πλατφόρμα με τις LFP Blade Batteries της BYD. Η στρεπτική ακαμψία είναι πολύ υψηλή (2000 MPa), με χρήση χάλυβα υψηλής αντοχής, και το 91,5% του αμαξώματος συντίθεται από ανθεκτικά κράματα. Μηχανολογικά, είδαμε το αμιγώς ηλεκτρικό παράγωγο με μπαταρία 100 kWh, που είναι το πρώτο με δυνατότητα Flash Charging στα 1.000 kW, κάτι που πρακτικά σημαίνει προσθήκη 2 km αυτονομίας ανά δευτερόλεπτο. Απίθανο να το βλέπεις στην πράξη και λύση στο πρόβλημα των χρονοβόρων φορτίσεων.

Η ισχύς έρχεται με έναν ηλεκτροκινητήρα για τον εμπρός άξονα και δύο ηλεκτροκινητήρες πίσω – έναν για κάθε τροχό. Συνολική ισχύς; 966 PS, 0-100 km/h σε 3,4 sec και τελική ταχύτητα 240 km/h. Υπάρχει επίσης ανεξάρτητο σύστημα διεύθυνσης εμπρός και πίσω, και το αυτοκίνητο μπορεί να εκτελέσει κίνηση στο πλάι αλλά και να περιστραφεί κατά 360 μοίρες, κάνοντας πρακτικά αναστροφή, όντας το εμπρός μέρος καρφωμένο στο ίδιο σημείο.

Είδαμε τα ανωτέρω συστήματα και τα δοκιμάσαμε στο σχετικό σημείο της Πίστας Δοκιμών της BYD και, ναι, μένεις λίγο να χαζεύεις σαν μικρό παιδί (ο εκπαιδευτής της μάρκας βέβαια μας ανέφερε ότι το σύστημα υπάρχει, αλλά δεν είναι να το ενεργοποιείς συνέχεια, διότι καταπονούνται τα ελαστικά και το σύστημα μετάδοσης). 

Μετά τα θαυμαστά παιχνίδια της τεχνολογίας, ήρθε και η ώρα της οδήγησης στην πίστα – και μάλιστα… κυνηγώντας το YangWang U9. Το Denza δείχνει να επιτελεί το έργο του τέλειου Grand Tourer, καθώς το να «διακοσαρίζει» είναι θέμα εύκολο, ενώ με τα συστήματα που ενσωματώνει μπορεί να στρίψει άνετα, αλλά όχι δυναμικά, όπως π.χ. μια Taycan (βλέπετε ποια είναι η κύρια διαφορά λοιπόν). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θα μπει η BYD στους αγώνες; Η απάντηση της Stella Li στο Car and Driver

Αποστολή στην Κίνα: Μπήκαμε στη νέα πίστα παντός εδάφους της BYD (photos)

Αποστολή στην Κίνα: Μπήκαμε στο εργοστάσιο της BYD στην πόλη Zhengzhou – Κάθε λεπτό συναρμολογείται ένα αυτοκίνητο (photos-videos)