Με βασικό ζήτημα την επιβολή του πλαφόν από την κυβέρνηση στα καύσιμα, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που συγκλήθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου.
Οι βενζινοπώλες υποστηρίζουν ότι με το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους των πρατηρίων καθιστά τις επιχειρήσεις τους μη βιώσιμες, και ζητούν όχι την άρση του, αλλά την αλλαγή του. Συγκεκριμένα, ζητούν να μην συνυπολογίζεται ο ΦΠΑ στο ανώτατο ύψος του μικτού περιθωρίου κέρδους, ήτοι τα 0,12 ευρώ ανά λίτρο να μην έχουν μέσα και τον φόρο.
Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος πραγματοποίησε έκτακτη Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή 31 Ενώσεων Μελών της σχετικά με το ύψος του πλαφόν που επέβαλε η Κυβέρνηση, το οποίο μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης 1411/2026 καθιστά τα πρατήριά μας μη βιώσιμα».
Κρίσιμη για την πορεία της κατάστασης θα είναι η συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξη Τάκη Θεοδωρικάκο σήμερα, 19/3, για την οποία φαίνεται πως επικρατεί αισιοδοξία πως θα υπάρξει λύση στα αιτήματά τους.
Απεργούν οι βενζινοπώλες στη Λέσβο
Από σήμερα, Πέμπτη 19 Μαρτίου, οι βενζινοπώλες της Λέσβου έβαλαν λουκέτο στα πρατήριά τους, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Βενζινοπωλών του νησιού.
Σύμφωνα με τους ίδιους, κατεβαίνουν σε απεργία «έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο βιωσιμότητας» και «καταγγέλλοντας την επιβολή ενός παράλογου και εσφαλμένα υπολογισμένου πλαφόν αποκλειστικά στην κερδοφορία των πρατηρίων καυσίμων».
«Η εν λόγω ρύθμιση, η οποία δεν εφαρμόζεται στα διυλιστήρια — τα οποία φέρουν καθοριστική ευθύνη για τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων από την έναρξη του πολέμου — έχει οδηγήσει τον κλάδο μας σε οικονομική ασφυξία», συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Όσο για τη διάρκεια της απεργίας, οι βενζινοπώλες αναφέρουν πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν «έως ότου υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτά είναι τα νέα μεταγωγικά οχήματα των 116 PS της Ελληνικής Αστυνομίας (photos)
Φορολογικές δηλώσεις: Τα «SOS» για τα τεκμήρια αυτοκινήτων - Αναλυτικά παραδείγματα





ΔΗΜΟΦΙΛΗ





