2021 Audi Q2 30 TFSI 110 PS-TEST DRIVE: Το μικρό SUV που δεν του λείπει τίποτα


Η Audi ανανέωσε το Q2 και έδωσε στο μικρό της crossover έναν αέρα φρεσκάδας. Στην βασική του έκδοση με τον 1.000άρη TFSI αποδεικνύεται ότι δεν του λείπει τίποτα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 26/11/2021

Αυτοκίνητα όπως το Audi Q2 έχουν φτιαχτεί για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και των κατασκευαστών τους. Στην μεν πρώτη περίπτωση για να ικανοποιήσουν αυτούς που ψάχνουν ένα μικρό compact σύγχρονο crossover με premium πολυτελή χαρακτήρα και σήμα στο καπό και στη δεύτερη για να καλύψουν ένα όλο και πιο αυξανόμενο και δημοφιλές κομμάτι της αγοράς.  

Το επανασχεδιασμένο Audi Q2 θέλοντας να εμφανίζεται ενισχυμένο στον σκληρό ανταγωνισμό της κατηγορίας συνέχισε να επενδύει στο γωνιώδες σχήμα του, τονίζοντας το ακόμα περισσότερο. Έτσι, στο πλαίσιο της αισθητικής ανανέωσης, οι σχεδιαστές της Audi τόνισαν στο Q2 το πολυγωνικό σχήμα σε περισσότερα μέρη του αμαξώματος σε σχέση με πριν, όπως για παράδειγμα στους προφυλακτήρες, ή στην πίσω κολώνα του και τους ώμους στις πίσω πόρτες με αυτό το πολυγωνικό μοτίβο να ξεχωρίζει.

Επιπλέον, υπάρχουν πλέον LED φώτα ημέρας και πέντε νέα διαθέσιμα χρώματα για το αμάξωμα. Συνολικά, η εικόνα του διατηρείται φρέσκια αν και θα λέγαμε ότι δείχνει τα χρόνια της, αφού απέχει σχεδιαστικά από αυτή των πιο σύγχρονων SUV της φίρμας με τα τέσσερα δαχτυλίδια.

Το Q2 είναι φυσικά μαζεμένο σε εξωτερικές διαστάσεις από την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τον όρο «compact». Με μήκος 4,208 μέτρα, προσφέρει ικανοποιητικούς χώρους για τέσσερις ενήλικες στο εσωτερικό, αν και στο πίσω κάθισμα του Q2 το ωφέλιμο μήκος είναι οριακό για τα πόδια ενός επιβάτη μετρίου αναστήματος. Αντίθετα, το ύψος και πλάτος στο πίσω κάθισμα είναι σχετικά άνετα. Το ίδιο ισχύει και για τον ικανοποιητικό σε ωφέλιμο χώρο και σχήμα χώρο αποσκευών.  

Γενικά, το Q2 θα λέγαμε ότι μοιάζει σαν να είναι ένα υπερυψωμένο A3, χωρίς όμως να είναι τόσο ευρύχωρο και πρακτικό όσο αυτό και με το ίδιο ποιοτικό εσωτερικό. Εδώ διατηρείται η λιτή και ποιοτική εικόνα, αλλά χωρίς την πολυτέλεια και τη διακόσμηση του Α3, ενώ και το ψηφιακό σύστημα πλοήγησης παρότι εύχρηστο και γρήγορο, στην απεικόνιση και τα γραφικά του μοιάζει να βρίσκεται μία γενιά πίσω από τα υπόλοιπα μοντέλα της Audi.

Ο βασικός αλλά θαυματουργός 1.000άρης TFSI

Ο 3κύλινδρος TFSI του 1,0 λίτρου είναι η ευχάριστη έκπληξη του «βασικού» Q2. Με απόδοση 110 ίππων, ανεβάζει στροφές με γρήγορο ρυθμό, είναι ελαστικός, άμεσος, χωρίς κομπιάσματα ή διακοπές στην παροχή της δύναμης και κινεί πολύ ικανοποιητικά το βάρους 1.250 κιλών Q2. Μόνο πολύ χαμηλά στις 1.000 στροφές αργεί να ανεβάσει ρυθμό κάτι που είναι φυσικά λογικό, αλλά πάνω από τις 2.000 σ.α.λ. αποδεικνύει το ταλέντο του. Και μάλιστα χωρίς να είναι καθόλου απαιτητικός σε καύσιμο, αφού μετρήσαμε 9,0 λ./100 χλμ.

Στο δρόμο το Q2 έχει μία τυπική για Audi οδική συμπεριφορά, κάτι που σημαίνει ουδετερότητα με μία μικρή διακριτή σπορ αίσθηση και σφιχτή ανάρτηση, αλλά επίσης πολύ καλή αίσθηση από τα χειριστήρια τιμόνι-κιβώτιο. Η ησυχία, η κορυφαία ηχομόνωση και η ποιότητα κύλισης είναι δεδομένα σε υψηλό επίπεδο.

Κλείνοντας, το «βασικό» Audi Q2 1.0 TFSI των 110 ίππων προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα υπόσχεται το μικρό του αμάξωμα και μπορεί άνετα να αναλάβει το ρόλο του βασικού αυτοκινήτου μίας οικογένειας. Με κύρια ατού την οικονομία καυσίμου, τον αποδοτικό και οικονομικό του κινητήρα και φυσικά το κύρος και την ποιότητα του ονόματος της Audi χωρίς να ξεφεύγει τιμολογιακά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ AUDI Q2 30 TFSI 110 PS 2021   TIMH €22.350   ΤΕΛΗ €83

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 999 cc, Turbo, 3 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 81 (110) / 5.500  ΡΟΠΗ Nm/rpm 200/2.000-3.000

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 11,2 sec, τελική 197 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 5,7 L/100km, 130 g/km

AUDI Q2 30 TFSI 110 PS 2021

ΥΠΕΡ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΤΑ ΧΩΡΟΙ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΩΝ, ΜΗ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ