2021 Cupra Formentor 1.5 TSI 150 PS - Test Drive: SUV με Design και ποιότητα


To Cupra Formentor 1.5 TSI είναι το πιο προσιτό μοντέλο στην γκάμα της εταιρείας, ωστόσο στην πράξη αποδεικνύει την πολύ μεγάλη του αξία, όπως διαπιστώσαμε μετά από 1.000 km.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΣ, ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΣ.
  • 30/10/2021

Όταν μαθαίνεις πως κατά το προγραμματισμένο ταξίδι που πρέπει να κάνεις από την Αθήνα στη Λευκάδα θα διασχίσει την Ελλάδα η καταιγίδα «Μπάλλος» δεν αισθάνεσαι και πολύ τυχερός.

Τελικά, όμως, το Cupra Formentor, στη βασική του έκδοση, ήρθε για να γυρίσει το παιχνίδι και να μας βγάλει ασπροπρόσωπους στα λίγο παραπάνω από 1.000 km που χρειάστηκε να κάνουμε το Σαββατοκύριακο, στα μέσα του Οκτώβρη.

Τί είναι τούτο;

Το όνομα Cupra έχει συνδυαστεί στο μυαλό μας ως η κορυφαία έκδοση των μοντέλων στην γκάμα της SEAT. Ωστόσο, οι Ισπανοί αποφάσισαν να ξεχωρίσουν τα πράγματα και το όνομα Cupra αυτονομήθηκε και έγινε μια ξεχωριστή μάρκα με σπορ αλλά ταυτόχρονα και περισσότερο premium χαρακτήρα.

Το Formentor είναι το πρώτο μοντέλο αμιγώς εξελιγμένο για την Cupra. Το γνωρίσαμε πριν περίπου έξι μήνες στην κορυφαία έκδοση με 310 άλογα και τετρακίνηση, όπου μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Ήρθε όμως η στιγμή να δοκιμάσουμε τη βασική έκδοση όπου η κίνηση μεταδίδεται στον εμπρός άξονα, ενώ κάτω από το καπό βρίσκεται ο γνωστός κινητήρας 1.5 TSI τού VW Group που αποδίδει 150 ίππους. Είναι προφανές ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν βοηθούν ώστε να εντυπωσιάσει. Ωστόσο, το Formentor έχει άλλη άποψη.

Σχεδίαση με άποψη

Πήρε το όνομα του από το πιο όμορφο και άγριο ακρωτήριο στη Μαγιόρκα. Τα βράχια τού ακρωτηρίου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την σχεδιαστική ομάδα στις πλαϊνές γραμμές του αμαξώματος, μεέντονο δυναμισμό και αίσθηση κίνησης. Ωστόσο, αυτός ο δυναμισμός συναντάται θα λέγαμε συνολικά.

Βγάζει μια γοητευτική αγριάδα με έντονο συναισθηματισμό που μας άρεσε πολύ και που είναι μοναδικός στην κατηγορία των crossovers. Εντυπωσιάζουν οι μεγάλοι αεραγωγοί στο εμπρός μέρος, ενώ τον ρόλο τους παίζουν και τα εντυπωσιακά φωτιστικά τεχνολογίας LED εμπρός και πίσω.

Είναι βέβαια και η πολύ ποιοτική, βαθιά βαφή τού αμαξώματος που δίνει εξτρά πόντους στην εξωτερική εικόνα του αμαξώματος. Με μήκος 4.450 mm, πλάτος 1.839 mm, ύψος 1.511 mm και μεταξόνιο 2.680 mm οι χώροι για τους επιβάτες είναι πολύ καλοί, ενώ τα 450 λίτρα του χώρου αποσκευών επαρκούν για μια οικογένεια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)
CUPRA FORMENTOR 1.5 TSI 150 PS

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 7

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ7

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 9

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 9

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 9

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 9

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 9

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 9

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 9

VALUE FOR MONEY 9

ΣΥΝΟΛΟ86

Το εσωτερικό συνεχίζει, με την σειρά του, την πολύ καλή εξωτερική εικόνα. Προσεγμένο στη λεπτομέρεια, με πλούσιο εξοπλισμό αλλά και πολύ καλά υλικά, θυμίζει περισσότερο καμπίνα από premium κατασκευαστή. Τα καθίσματα τύπου bucket, με την πολύ καλή στήριξη, είναι επενδεδυμένα σε συνδυασμό δέρμα-ύφασμα.

Το ταμπλό, που δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται, καλύπτεται από μαλακά πλαστικά, ενώ η ψηφιακή τεχνολογία έχει την τιμητική της. Ξεχωρίζει το digital cockpit με τα πολύ καλά γραφικά και διαγώνιο 10,25 in αλλά και η οθόνη πολυμέσων στο πάνω μέρος τού ταμπλό με διαγώνιο 10,25 in που ανήκουν, μάλιστα, στον βασικό εξοπλισμό. Η λιτή εικόνα σε κερδίζει, ωστόσο θα προτιμούσαμε τα χειριστήρια για τον κλιματισμό να βρίσκονται ξεχωριστά από την οθόνη.

Cupra DNA

Στον δρόμο, το Formentor σε γοητεύει όλο και περισσότερο όσο περνούν τα χιλιόμετρα. Μπορεί να «μην βάζει φωτιά» σε αυτόν όμως έχει άλλα στοιχεία που σε κάνουν να το αγαπήσεις. Αρχικά σε κερδίζει η πολύ καλή θέση οδήγησης με τα αποτελεσματικά σε στήριξη καθίσματα αλλά και το ευχάριστο περιβάλλον της καμπίνας.

Το πλαίσιο είναι πολύ στιβαρό και συνοδεύεται από μια πολύ προσεκτικά ρυθμισμένη ανάρτηση η οποία συνδυάζει περίτεχνα την άνεση με τη συμπαγή αίσθηση στις στροφές. Αξίζει να σημειώσουμε πως στον πίσω άξονα υπάρχουν πολλαπλοί σύνδεσμοι, ενώ σοφά οι τροχοί των 18 in συνδυάζονται με ελαστικά ικανοποιητικού προφίλ που απορροφούν τις ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων. Η ποιότητα κύλισης είναι πολύ καλή και το επίπεδο θορύβων πολύ χαμηλό.

Το τιμόνι είναι άμεσο και σαφές, ενώ τα περιθώρια πρόσφυσης είναι πολύ υψηλά. Εμπνέει ασφάλεια ακόμα και όταν βρεθείς στο σκοτάδι, σε άγνωστο δρόμο με καταρρακτώδη βροχή. Είναι και η ψηλή θέση οδήγησης που δίνει αυτό το ψυχολογικό αβαντάζ, το οποίο χαρακτηρίζει κάθε crossover που σέβεται τον εαυτό του, αλλά και η αρχοντική όψη τού καπό που μπαίνει όμορφα μέσα στο οπτικό σου πεδίο όταν οδηγείς.

Γενικά, όμως, έχει έναν δικό του τρόπο να σε ευχαριστεί όσο το οδηγείς, όντας σωστό στις αντιδράσεις του και ακριβές που δεν χρειάζεται να το πιέσεις στα όρια για να χαμογελάσεις.

Έκπληξη

Πήγαμε και γυρίσαμε στη Λευκάδα με κακές συνθήκες, ωστόσο με το Formentor θα το ξανακάναμε. Έκανε τις αποστάσεις να δείχνουν μικρότερες και μας έπεισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση στην κατηγορία των crossovers με τιμή μέχρι €30.000.

Προσεγμένο σχεδιαστικά μέσα-έξω, με πλούσιο εξοπλισμό και μια στιβαρή αίσθηση σε ό,τι πιάνεις που θυμίζει πολύ ακριβότερες premium κατασκευές. Χαίρεσαι να καλύπτεις αποστάσεις μαζί του μιας και καταφέρνει να σου εμπνέει ασφάλεια χωρίς, όμως, να σε αποκόβει από τα δρώμενα. Αναμφίβολα, μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ CUPRA FORMENTOR 1.5 TSI 150 PS 2021   TIMH €29.790   ΤΕΛΗ €98,7

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.498 cc, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 110 (150)/5.000-6.000  ΡΟΠΗ Nm/rpm 250/1.500-3.500

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 8,9 sec, τελική 204 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 6,4 L/100km, 141 g/km

CUPRA FORMENTOR 1.5 TSI 150 PS 2021

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ.

ΚΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑ INFOTAINMENT.