2022 Audi Q2 1.0 TFSI 110 PS [Test Drive]: Πολυτέλεια από τα 1.000 κ.εκ.


Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο Q2 με το οποίο η Audi προσφέρει στην κατηγορία των crossover μια premium αύρα και τα πλεονεκτήματα ενός 1.000άρη TFSI κινητήρα. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 12/2/2022

Αυτοκίνητα, όπως το Audi Q2, έχουν φτιαχτεί για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και των κατασκευαστών τους. Στην μεν πρώτη περίπτωση, για να ικανοποιήσουν αυτούς που ψάχνουν ένα μικρό compact σύγχρονο crossover με premium πολυτελή χαρακτήρα και σήμα στο καπό και, στη δεύτερη, για να καλύψουν ένα όλο και πιο αυξανόμενο και δημοφιλές κομμάτι της αγοράς.

Το επανασχεδιασμένο Audi Q2 θέλοντας να εμφανίζεται ενισχυμένο στον σκληρό ανταγωνισμό της κατηγορίας, συνέχισε να επενδύει στο γωνιώδες σχήμα του, τονίζοντάς το ακόμα περισσότερο. Έτσι, στο πλαίσιο της αισθητικής ανανέωσης, οι σχεδιαστές της Audi τόνισαν στο Q2 το πολυγωνικό σχήμα σε περισσότερα μέρη του αμαξώματος σε σχέση με πριν, όπως, για παράδειγμα, στους προφυλακτήρες, ή στην πίσω κολόνα του και στους ώμους στις πίσω πόρτες, με αυτό το πολυγωνικό μοτίβο να ξεχωρίζει. Επιπλέον, υπάρχουν πλέον LED φώτα ημέρας και πέντε νέα διαθέσιμα χρώματα για το αμάξωμα. Συνολικά, η εικόνα του διατηρείται φρέσκια, αν και θα λέγαμε ότι δείχνει τα χρόνια της, αφού απέχει σχεδιαστικά από αυτήν των πιο σύγχρονων SUV της φίρμας με τα τέσσερα δαχτυλίδια.

Το Q2 είναι φυσικά μαζεμένο σε εξωτερικές διαστάσεις από την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τον όρο «compact». Με μήκος 4,208 m, προσφέρει ικανοποιητικούς χώρους για τέσσερις ενηλίκους στο εσωτερικό, αν και στο πίσω κάθισμα του Q2 το ωφέλιμο μήκος είναι οριακό για τα πόδια ενός επιβάτη μετρίου αναστήματος. Αντίθετα, το ύψος και πλάτος στο πίσω κάθισμα είναι σχετικά άνετα.

Το ίδιο ισχύει και για τον ικανοποιητικό σε ωφέλιμο χώρο και σχήμα χώρο αποσκευών. Γενικά, το Q2 θα λέγαμε ότι προσομοιάζει με ένα υπερυψωμένο A3, χωρίς, όμως, να είναι τόσο ευρύχωρο και πρακτικό όσο αυτό και με το ίδιο ποιοτικό εσωτερικό. Εδώ διατηρείται η λιτή και ποιοτική εικόνα, αλλά χωρίς την πολυτέλεια και τη διακόσμηση του Α3, ενώ και το ψηφιακό σύστημα πλοήγησης, παρότι εύχρηστο και γρήγορο, στην απεικόνιση και στα γραφικά του μοιάζει να βρίσκεται μία γενιά πίσω από τα υπόλοιπα μοντέλα της Audi.

Ο βασικός, αλλά θαυματουργός 1.000άρης TFSI

Ο 3κύλινδρος TFSI του 1,0 λίτρου είναι η ευχάριστη έκπληξη του «βασικού» Q2. Με απόδοση 110 PS, ανεβάζει στροφές με γρήγορο ρυθμό, είναι ελαστικός, άμεσος, χωρίς κομπιάσματα ή διακοπές στην παροχή της δύναμης και κινεί πολύ ικανοποιητικά το βάρους 1.250 κιλών Q2. Μόνο πολύ χαμηλά στις 1.000 στροφές αργεί να ανεβάσει ρυθμό, κάτι που είναι φυσικά λογικό, αλλά πάνω από τις 2.000 rpm αποδεικνύει το ταλέντο του. Και μάλιστα, χωρίς να είναι καθόλου απαιτητικός σε καύσιμο, αφού μετρήσαμε 9,0 L/100 km. Στον δρόμο το Q2 έχει μία τυπική για Audi οδική συμπεριφορά, κάτι που σημαίνει ουδετερότητα με μία μικρή διακριτή σπορ αίσθηση και σφιχτή ανάρτηση, αλλά, επίσης, πολύ καλή αίσθηση από τα χειριστήρια τιμόνι-κιβώτιο.

Η ησυχία, η κορυφαία ηχομόνωση και η ποιότητα κύλισης είναι δεδομένα σε υψηλό επίπεδο. Κλείνοντας, το «βασικό» Audi Q2 1.0 TFSI των 110 PS προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα υπόσχεται το μικρό του αμάξωμα και μπορεί άνετα να αναλάβει τον ρόλο του βασικού αυτοκινήτου μιας οικογένειας. Με κύρια ατού την οικονομία καυσίμου, τον αποδοτικό και οικονομικό του κινητήρα και, φυσικά, το κύρος και την ποιότητα του ονόματος της Audi, χωρίς να ξεφεύγει τιμολογιακά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ AUDI Q2 30 TFSI 110 PS 2022   TIMH €22.350   ΤΕΛΗ €83

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 999 κ.εκ., Turbo, 3 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 81(1100/5.500   ΡΟΠΗ Nm/rpm 200/2.000-3.000

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 11,2 sec, τελική 197 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 5,7 L/100km, 130 g/km

AUDI Q2 30 TFSI 110 PS 2022

ΥΠΕΡ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΤΑ ΧΩΡΟΙ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΩΝ, ΜΗ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ