ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - ΟΔΗΓΟΥΜΕ: Porsche Macan (videos)


Οδηγούμε πρώτοι στη Γερμανία το νέο «compact» πολυτελές SUV της Porsche!

  • 2/5/2014

Το «next big thing» της Porsche τυγχάνει να είναι το μικρότερο. Αφήνοντας «εκτός συναγωνισμού» τα γνήσια κουπέ αυτοκίνητά της και μετά τις απίστευτες εμπορικές επιτυχίες των Cayenne και Panamera, ήρθε η ώρα για το πιο συμπαγές «κανονικό» μοντέλο της φίρμας με πέντε πόρτες, ευρύχωρο σαλόνι και πορτ μπαγκάζ που δημιούργησε ποτέ η Porsche. Κανονικό; Ναι... καλά...

Ταχύτητα, ακρίβεια, άνεση, χρηστικότητα και εκτός δρόμου ικανότητες στις μικρότερες δυνατές διαστάσεις. Τόσα αντιφατικά πράγματα, τόσο αντίθετες έννοιες πως να τις κοντρολάρεις; Οι Γερμανοί τρελάθηκαν; Όχι. Όμως τι νέο φέρνει τούτο το crossover στον σύμπαν της αυτοκίνησης και στον πλανήτη Porsche που να μας πείσει ότι θέλουμε ένα;

Απλή και όμορφη

Αν πρέπει να βάλουμε τη Macan στην ίδια συνομοταξία με την Cayenne λόγω φιλοσοφίας, ειλικρινά θα αδικήσουμε σε αισθητικό επίπεδο τη μικρή «τίγρη» (αυτό σημαίνει Macan στα…ινδονησιακά). Η Macan με μήκος κοντά στα 4,7 μέτρα κι ένα τεράστιο μεταξόνιο στα 2,8 μέτρα, έχει μεν μια βάση αλά Cayenne αλλά λιγότερο όγκο και μικρότερες επιφάνειες να διαχειριστεί συγκριτικά με τα μεγάλα «κορμιά» των άλλων μοντέλων, οπότε οποιαδήποτε σχεδιαστική επιλογή είναι μετρημένη, με ουσία και νόημα. Η Porsche η ίδια -λίγο αβανταδόρικα η αλήθεια είναι- διατείνεται ότι η Macan είναι ένα γνήσιο σε όψη -και όχι μόνο- sportscar. Βλέποντάς την από κοντά εκεί, κάτω από τον νεφοσκεπή ουρανό της Λειψίας, όπου βρεθήκαμε καλεσμένοι της «Μοτοδυναμικής» μας ήρθε η εικόνα ενός δωρικού, αυστηρού σχήματος με ανφάς από 911 και πίσω όψη από...918 λόγω φωτιστικών σωμάτων, αλλά φουσκωμένη θαρρείς για να χωρέσει τεχνολογία, επιβάτες, αποσκευές, το κατοικίδιο, το παιδικό ποδηλατάκι... Η Macan καταφέρνει να πετύχει διάνα με το χαμηλό της προφίλ, τα φαρδιά της μετατρόχια, το ιδανικό σβήσιμο του πίσω μέρους και αυτά τα ανεπανάληπτα, ανάγλυφα πίσω φωτιστικά σώματα. Ναι, μας αρέσει...Πάμε μέσα.

Άλλη μια Porsche, λίγο πιο αυστηρή με καθαρά γεωμετρικά σχήματα, ευθείες και ακμές, μια παραλλαγή κι εδώ στο θέμα Cayenne, ψηλά τοποθετημένο με τη διαμήκη γραμμική κονσόλα να τρέχει ανάμεσα στα καθίσματα για να χωρέσει ό,τι έχει ενσωματώσει η φίρμα σε επίπεδο τεχνολογίας. Οι χώροι επαρκούν αν και το χαμηλό ύψος της καμπίνας δίνει μια αίσθηση κουπέ. Ας είναι...το αυτοκίνητο είναι σπορ.

Techno freak

Η αρθρωτή πλατφόρμα MLB (Modular Longitudinal Matrix) αποτέλεσε τη «βάση» της Macan. Τρία χρόνια οι μηχανικοί «πάλευαν» να παντρέψουν τα γονίδια ενός Audi Q5 με μια 911. Η εταιρία επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια, έβαλε εξελιγμένους κινητήρες, συστήματα τετρακίνησης, τροποποιημένα εξαρτήματα και ηλεκτρονικά. Περισσότερα από τα 2/3 ενός Q5 είναι διαφορετικά ή τροποποιημένα. Με το «καλημέρα» μετράμε κυβικά, ίππους και τεχνολογία. Δύο V6 full αλουμινένιοι κινητήρες στα 3,6 λίτρα για την Turbo και στα 3,0 λίτρα για την «S» με απόδοση 400 και 340 ίππους αντίστοιχα, αμφότεροι Biturbo. Υπάρχει κι ένας ακόμη diesel V6 στα 3 λίτρα με μπλοκ από χυτοσίδηρο απόδοσης 258 ίππων. Και οι τρεις απαντώνται στις οικογένειες των  Cayenne και Panamera με τροποποιημένα χαρακτηριστικά και εξελιγμένη θερμική διαχείριση του κινητήρα. Στο επίμονο ερώτημά μας έρχεται η απάντηση. Είναι στα σκαριά δίλιτρη TFSI Macan –με δάνειο το μοτέρ από την Audi- κατ’ αρχάς για την αγορά της Κίνας. Αλλά δε βιάζονται, αφού η φετινή ετήσια παραγωγή των 50.000 μονάδων με τους τρεις κινητήρες που προαναφέραμε είναι ήδη προπωλημένη (!). Α…και για σκέτη δικίνητη Macan… ξεχάστε το.

Συνεχίζουμε. Η «βασική» Macan S κουβαλά πολλά στάνταρ πράγματα που κάνουν τη ζωή λίγο πιο...γρήγορη. Σύστημα AWD με Torque-On-Demand της Magna, 3 προγράμματα κίνησης που επεμβαίνουν στο management του κινητήρα και στη μετάδοση, διπλοσύμπλεκτο 7άρι κιβώτιο PDK, ηλεκτρομηχανική κρεμαγιέρα, και μια πλειάδα ηλεκτρονικών με προεξάρχον το Porsche Traction Management δανεισμένο από την 911 Carrera 4 και το Porsche Stability Management. Η λίστα των προαιρετικών συστημάτων είναι μακροσκελής και μοναδική στην κατηγορία. Σημειώστε: Αερανάρτηση, Porsche Torque Vectoring Plus, πίσω ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό της ZF, Porsche Active Suspension Management αλλά και Sport Chrono Pack. Η Porsche για άλλη μια φορά ορίζει τον ιδανικό συνδυασμό σασί για κάθε τύπο της Macan. Σε όλα τα μοντέλα η ανάρτηση είναι «κλασική» με διπλά ψαλίδια εμπρός και πίσω, ενώ προαιρετικά διατίθενται με Porsche Active Suspension Management, την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση. Για τους πιο «σοβαρούς» σε επίπεδο οδήγησης και...καταθέσεων υπάρχει η προαιρετική αερανάρτηση. Πάμε μια βόλτα στην πίστα να «καθαρίσουν» οι σκέψεις μας.

Ανατρεπτικό

Πως μπορεί ένα αυτοκίνητο καμωμένο (και) για off-road να κινείται με τέτοια χάρη, καταιγιστική σπιρτάδα, πειθαρχία και «τσαμπουκά», σε πίστα; Κι όταν πια φύγεις από την άσφαλτο, (ζαλισμένος από τα «g» που έφαγε το σώμα σου στην  πίστα δοκιμών της Porsche εγκεκριμένη από τη FIA, εκεί δίπλα στο εργοστάσιο) και πας στην off-road πίστα, άλλα ερωτηματικά ξεφυτρώνουν. Δοκιμάζουμε μια Macan S.

Πως αυτό το αυτοκίνητο που πιάνει τα 0-100 σε 6 δλ. και κάτι, που μπορεί να φορέσει Chrono Pack και αερανάρτηση κινείται εκτός δρόμου με τέτοια σιγουριά, χωρίς ίχνος στρέβλωσης, ή τριγμού χωρίς να «κιοτέψει» ούτε μια στιγμή; Πάλι δεν εξηγείται. Αν λάβουμε υπόψη όσα υπόσχεται η εταιρία για τις off-road δυνατότητες της Macan, (απόσταση από το έδαφος 198 χλστ., γωνίες ράμπας / προσέγγισης / διαφυγής στις 17,1/24,8/23,6 αντίστοιχα για την απλή έκδοση και 230 χλστ. με 19/26,6/25,3 για τη Macan με την αερανάρτηση), τότε έχουμε ένα σοβαρό off-roader. Με το πρόγραμμα off-road ενεργοποιημένο αλλά και το Porsche Hill Control οι διαδικασίες γίνονται αυτόματα, άκοπα αλλά με σιγουριά..

Μέσα από την πληθωρική του τεχνολογία, τη δυναμική του γραμμή και την απίστευτη για τα δεδομένα του αυτοκίνητου οδική συμπεριφορά, η Macan ανοίγει έναν νέο, δικό της δρόμο στην κατηγορία των SUV. Μπορεί να δεχθεί πολλή εξατομίκευση, να γίνει χιλιομετροφάγος ή αγωνιστικό αυτοκίνητο την ώρα που το ηχοσύστημα ηχεί εξίσου όμορφα με τις εξατμίσεις με αναρροφήσεις και «σκασίματα» που θυμίζουν παλιές, καλές εποχές. Αυτό το τελευταίο είναι που κάνει τη Macan να ξεχωρίζει.

Όπως γίνεται με τις Χολιγουντιανές ταινίες η Macan θα αποκαλυφθεί στα Showroom όλου του κόσμου -και στην Ελλάδα- στις 5 Απριλίου.