Αποστολή στη Γερμανία: Οδηγούμε τη νέα γενιά Mercedes-Benz GLC (video τιμές)


Με μια κίνηση όχι μόνο συμβολικού αλλά και εμπορικού χαρακτήρα, η Mercedes-Benz λανσάρει τη νέα γενιά του πιο δημοφιλούς της SUV του GLC με γκάμα που είναι –πλέον- υπερπλήρης.

  • KEIMENO: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: DAIMLER
  • 8/6/2019

Σε μια επίσκεψη-αστραπή λοιπόν ταξιδέψαμε στη Γερμανία όπου και μας περίμενε όχι μια GLC αλλά δύο παραλλαγές αμαξώματος, τρεις εκδόσεις κυβισμού, μαζί με μια παλέτα από ό,τι μπορεί να κινήσει σήμερα ένα αυτοκίνητο: βενζίνη, diesel, ηλεκτρικό ρεύμα και…υδρογόνο (ναι, σωστά διαβάσατε). Η νέα γενιά GLC θα είναι διαθέσιμη ως δικίνητη και τετρακίνητη. Συνολικά 14 εκδόσεις SUV και 10 εκδόσεις Coupe θα είναι διαθέσιμες.

H νέα μάσκα, τα φώτα, οι γρίλιες και η αεροδυναμική δίνουν στην GLC ένα πιο… δωρικού ρυθμού παράστημα, μια πιο hi-tech ποιότητα. Δείχνει πιο πολυτελές (πόσο πιο πολύ πια!) και συνάμα πιο ποιοτικά φτιαγμένο. Στο εσωτερικό και λόγω της νέας προσέγγισης του ταμπλό με το flat απεικονιστικό περιβάλλον των LCD οθονών του MBUX - Mercedes-Benz User Experience, έγινε μια νέα αρχή που συνοδεύτηκε από πολύ ακριβά υλικά και την παραδοσιακή για τη φίρμα και την κατηγορία επιμονή στην ποιότητα και το φινίρισμα. Το MBUX λοιπόν ενσωματώνεται πλήρως και στη GLC με μια πλειάδα χρωματικών συνδυασμών, απεικονίσεων και πληροφοριών όλα σε full HD αλλά ΑΚΟΜΗ χωρίς Ελληνικά.  

Η δε εκπληκτικής σύλληψης απεικόνιση του συστήματος πλοήγησης με την εμπρόσθια κάμερα να δείχνει ουσιαστικά που πρέπει να πάμε μαζί με κινούμενα γραφικά είναι μοναδική και εξαιρετικά χρήσιμη. Υπάρχουν βεβαίως όλα τα οδηγικά βοηθήματα παραμετροποίησης και ημιαυτόνομης οδήγησης ενώ σε επίπεδο αναρτήσεων εκτός από τη στάνταρ, υπάρχει ακόμη αερανάρτηση και (για πρώτη φορά σε GLC) σετ με ρυθμιζόμενα αμορτισέρ.

Απόδοση και οικονομία

Η νέα γενιά κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου της M-B ενσωματώνει πολλά νέα στοιχεία στην απόδοση και τη λειτουργία τους. H γκάμα λοιπόν της GLC σε SUV και Coupe αμάξωμα θα κινείται με δίλιτρες εκδόσεις βενζίνης και πετρελαίου οι οποίες θα είναι οι GLC 200 4MATIC (197 ίπποι, 320 Nm), GLC 300 4MATIC (258 ίπποι, 370 Nm), GLC 200 d 4MATIC (163 ίπποι, 360 Nm), GLC 220 d 4MATIC (194 ίπποι, 400 Nm) και GLC 300 d 4MATIC (245 ίπποι, 500 Nm). Στη βενζίνη ξεχωρίζει το twin-scroll turbo το μεταβλητό άνοιγμα των βαλβίδων εισαγωγής ενώ πρόσθετη δύναμη προσφέρει το 48βολτο σύστημα ηλεκτρικής ενίσχυσης της απόδοσης ισχύος που έχουμε ήδη δει και στη C-Class να δίνει αυτό το κάτι παραπάνω σε απαιτητικά σενάρια οδήγησης.

Αυτά για τις… ορθόδοξες εκδόσεις μιας και υπάρχουν ακόμη η φοβερή και τρομερή Mercedes-AMG GLC 63 4MATIC σε SUV και Coupe εκδόσεις. Με biturbo βενζινοκινητήρα «με υπογραφή» από τους μηχανικούς της AMG που τον κατασκευάζουν και δεν είναι άλλος από τον V8-«εργοστάσιο» των 4 λίτρων ο οποίος στην απλή έκδοση αποδίδει 476 ίππους και στην «S» 510 ίππους μαζί με 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

Οδηγώντας

Είχαμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας αλλά μια σφικτή και περιεκτική παρουσίαση οπότε ξεκινήσαμε αμέσως με την οδήγηση της GLC 300 4MATIC. Εδώ έχουμε δύναμη από χαμηλά, δύναμη παντού, στρωτή, πολιτισμένη (με κάποια ηχητική ένταση στο πρόγραμμα Sport), χάρη στο σύστημα ηλεκτρικής υποβοήθησης που προαναφέραμε με την ονομασία EQ Boost το οποίο ενισχύει με 14 ίππους την απόδοση, την κρίσιμη στιγμή λίγο πριν αυξήσει πίεση το turbo. Mε ελαστικά Michelin Latitude Sport 3 255/45-R20 και ένα ακλόνητο σύνολο που δε στρέβλωσε, δε γλίστρησε ποτέ η GLC300 4MATIC που οδηγήσαμε έδειξε πιο έντονα από ποτέ στοιχεία της πιο πάνω κατηγορίας σε επίπεδο άνεσης χωρίς να δείχνει μεγάλη, ογκώδης ή απείθαρχη.

Σκεφτείτε τώρα αυτά επαυξημένα στον υπερθετικό βαθμό στην GLC 63 S με ελαστικά Michelin Pilot Sport 4 S, με ένα race περιβάλλον στο εσωτερικό και με την πεποίθηση ότι αυτό πρέπει να είναι το καλύτερο hot SUV της κατηγορίας (περιμένοντας την απάντηση της BMW). Η οδήγηση περιέλαβε και δοκιμασίες στην πίστα-κόσμημα για off-road της ADAC όπου και διαπιστώσαμε με την ικανότατη GLC 300 d 4MATIC και ελαστικά Pirelli Scorpion Verde ότι η τετρακίνηση δουλεύει άκοπα και χωρίς ίχνος φόβου με την ύπαρξη αερανάρτησης σε ανωφέρειες 50% και κλίσεις κατά τον διαμήκη άξονα που άγγιξαν τις 34 μοίρες.

Για το τέλος αφήσαμε το…αύριο με οδήγηση της ηλεκτροκίνητης και plug-in αλλά κατά βάθος…υδρογονοκίνητης GLC F-Cell απόδοσης 211 ίππων, με ροπή στα 365 Nm βασισμένης στο προ facelift μοντέλο αλλά με τη ρώμη, την επιτάχυνση και την ησυχία του ηλεκτρισμού με την ξεγνοιασιά ότι δε ξεμένεις από ρεύμα καθώς οι φιάλες υδρογόνου χωρητικότητας 4,4 κιλών φροντίζουν να παράγουν ρεύμα για 478 km και βέβαια υδρατμούς αντί άλλων αέριων ρύπων. Η νέα GLC έρχεται εντός των επόμενων εβδομάδων και στη χώρα μας με τιμές που ήδη έχουν ανακοινωθεί και ξεκινούν από τα 52.250 ευρώ για την GLC200 SUV και τα 54.200 ευρώ για την GLC Coupe.