Aποστολή στην Βουλγαρία: Οδηγούμε τη νέα BMW σειρά 7 (video)


Η BMW ανανεώνει στην σειρά 7 προσπαθώντας να την διατηρήσει στην πρώτη γραμμή της πολυτελούς κατηγορίας, κόντρα στην καταιγίδα των SUV. Πλέον και εντός BMW με την νέα X7...

  • KEIMENO: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 11/6/2019

Σε όχι και τόσο παλαιότερες εποχές, αρκούσε η απλή αριθμητική διαβάθμιση για να κατανοήσει κανείς τα πράγματα στον κόσμο της αυτοκίνησης, και δη της BMW. H σειρά 7 είχε τον τίτλο τιμής της κορωνίδας της εταιρίας, και διατηρούσε για τον εαυτό της τον ρόλο της τεχνολογικής βιτρίνας των Βαυαρών εκεί ψηλά στα μεγάλα πολυτελή σεντάν. Μοναδικό αντίπαλον δέος η S-Class, σε ένα ντέρμπι αιωνίων, όπου πάντα η 7άρα είχε το πάνω χέρι ως το αυτοκίνητο που θα έδινες εύκολα ρεπό στον σοφέρ για να την οδηγήσεις, την ίδια στιγμή που η S-Class είχε μονίμως την πρωτιά στους καταλόγους των πωλήσεων. Και η ιστορία θα μπορούσε να κυλά έτσι επ’ αόριστον, με ρόλους μοιρασμένους, και με επίδοξους μνηστήρες να προσπαθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο να μπει σφήνα (με καλύτερον απ’ όλους το Α8), όμως η στροφή που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά φέρνει μια άλλη διάσταση στην γενικότερη παρουσία της σειράς 7 στην κατηγορία αλλά και την γκάμα της BMW.

Η νέα Χ7 έρχεται και αυτή με ορμή να διεκδικήσει τον ρόλο της πρώτης ντίβας και μάλιστα με ιδιαίτερες αξιώσεις σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τα SUV. Ενώ και η νέα σειρά 8 στην τετράθυρη μορφή της παρέχει όλα όσα θα ζητήσει κανείς από ένα καθαρόαιμο σπορ σεντάν, και μάλιστα και σε αμιγώς οδηγική έξαρση, στην μορφή μιας Μ8. Ποιά είναι λοιπόν η θέση της 7άρας στη νέα αυτή ταξική διαστρωμάτωση της γκάμας της BMW αλλά και της πολυτελούς κατηγορίας γενικότερα. Και πως το παραδοσιακό “τζάκι” μπορεί να συνεχίσει να τραβάει πελάτες, σε μία αγορά τόσο πολωμένη, ιδίως όταν η αγορά της Κίνας (όπου η 7άρα κυριαρχεί) έχει άλλες απαιτήσεις και εντελώς διαφορετικές αισθητικές και όχι μόνο προτεραιότητες;

Η απάντηση της BMW είναι ξεκάθαρη και φαίνεται από κάθε γωνία. Απλά έκανε τη νέα 7άρα τόσο εντυπωσιακή και ακραία επιβλητική σχεδιαστικά, που σίγουρα κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει. Τις εντυπώσεις (θετικές αλλά και πάμπολες αρνητικές) κερδίζει η τεράστια γρίλια, η οποία κυριαρχεί σε καταλυτικό βαθμό στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου, και ίσως σε αναλογίες που δεν είναι και τόσο κολακευτικές (από κοντά πάντως η εντύπωση είναι διαφορετική και λιγότερο extreme). Αυτή η τεράστια γρίλια υποχρέωσε τους σχεδιαστές να αυξήσουν το ύψος του εμπρός μέρους κατά 50 χιλιοστά, όμως απο την άλλη είχαν την φαεινή ιδέα να μειώσουν στο ελάχιστο το ύψος των προβολέων, που με το ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ τους δίνουν μία άκρως εντυπωσιακή εικόνα στην νέα 7άρα. Άντίστοιχης λογικής και οι επεμβάσεις στο πίσω μέρος με τα νέα φωτιστικά σώματα με την μοδάτη πλέον ενιαία μπάρα από άκρη σε άκρη και κάποιες μικρές σχεδιαστικές αλλαγές να τονίζουν την πάντα αθλητική σιλουέτα της 7άρας. Στην πράξη πάντως μιλάμε για ένα facelift οπότε και οι βασικές γραμμές και αναλογίες του αμαξώματος παραμένουν ως είχαν, διατηρώντας την εικόνα που έχει προδιαγράψει η BMW για την κορυφαία λιμουζίνα της.

Μικρότερης έκτασης είναι οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό, οι οποίες εστιάζονται κυρίως στην αναβάθμιση των υλικών και στην βελτίωση του εξοπλισμού με ότι πιο νέο υπάρχει στο οπλοστάσιο της εταιρίας. Η κονσόλα είναι επανασχεδιασμένη με στοιχεία από την σειρά 8 ενώ υπάρχει και ο νέος πίνακας οργάνων όλων των νέων BMW με την ψηφιακή απεικόνιση που σίγουρα θα μπορούσε να είναι πιο εντυπωσιακή. Η γενικότερη εικόνα είναι σαφώς πιο σοφιστικές από ότι στο μοντέλο που αντικατέστησε, με μία πανέμορφη δερμάτινη ταπετσαρία από Nappa καπιτονέ, νέες επενδύσεις από ξύλο στον διάκοσμο, BMW Touch Command με αναβαθμισμένο hardware και software και σύστημα ψυχαγωγίας πίσω επιβατών με οθόνη αφής full-HD. Αυτό που δεν φαίνεται με το μάτι είναι εξίσου σημαντικό και αφορά την βελτίωση της ηχομόνωσης με ενίσχυση των υλικών γύρω από τους θόλους των τροχών τις κολόνες B, τα καλύμματα υποδοχών ζωνών ασφαλείας πίσω, και στα πλαϊνά παράθυρα και το πίσω παρμπρίζ. Σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού, υπάρχει το πλήρες πακέτο των τελευταίων εξελίξεων στο οικοσύστημα της BMW μεταξύ των οποίων τα Driving Assistant Professional με Steering και lane control assistant, το στάνταρ Parking Assistant τώρα και με Reversing Assistant και πολλά ακόμα.

Βελτιωμένο είναι και το πακέτο Infotainment της νέας 7άρας νε το νέο BMW Operating System 7.0 που επιτρέπει πολύ γρήγορη πρόσβαση σε ρυθμίσεις και λειτουργίες, εξατομικεύσιμες οθόνες και πολλαπλές δυνατότητες ελέγχου (multimodal) μέσω οθόνης αφής, iDrive Controller, διακοπτών τιμονιού, φωνητικού ελέγχου (voice control) και μέσω αναγνώρισης χειρονομιών (gesture control). Από εκεί και πέρα θα βρει κανείς ότι περιμένει σε ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας τιμής, όπως τα εξαιρετικά άνετα καθίσματα (ιδίως στην έκδοση Long) με τις αμέτρητες ρυθμίσεις, προγράμματα ευεξίας και χαλάρωσης (μασάζ στα καθίσματα, διάχυση αρώματος στην καμπίνα, ρύθμιση του φωτισμού και του κλιματισμού ανάλογα με τις συνθήκες και τον οδηγό κ.λπ.).

Στα μηχανικά μέρη έχει γίνει μια προσπάθεια να διατηρηθεί το ξεχωριστό πνεύμα που συνοδεύει την 7άρα εδώ και δεκαετίες, εστιάζοντας σε ένα πιο αλέγκρο οδηγικό προφίλ σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες λιμουζίνες πολυτελείας. Σε ότι αφορά τους κινητήρες, οι επιλογές είναι οι ήδη γνωστές, εκτός από τον V8 της 750i xDrive που πλέον έφθασε σε ισχύ στους 530 ίππους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υβριδική έκδοση 745e με τον εξακύλινδρο των 2.998 κ.εκ. που πλέον διαθέτει μεγαλύτερη μπαταρία και εξασφαλίζει συνδυασμένη ισχύ στους 394 ίππους. Επίσης διατίθενται: τρεις κινητήρες diesel με έως τέσσερις υπερσυμπιεστές και ισχύ από 195 kW/265 hp έως 294 kW/400 hp. Αξιοσημείωτη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή στην πράξη είναι η παρουσία του “τελευταίου των Μοϊκανών”, του V12 της εταιρίας που μάλλον κάνει την τελευταία παρουσία του στην αγορά, με 585 άλογα από 6,6 λίτρα και ένα άκρως εθιστικό χαρακτήρα και απίστευτο ήχο. Η ανάρτηση και το πλαίσιο έχουν δεχθεί βελτιώσεις και ενισχύσεις (η χρήση carbon στο σασί έχει μειώσει το βάρος κατά 130 κιλά τουλάχιστον), με στάνταρ την αερανάρτηση, τις ενεργές αντιστρεπτικές ράβδους, ενισχυμένα φρένα και πολλές ακόμα μικρές βελτιώσεις σε επιμέρους σημεία, που δίνουν τελικά τον ξεχωριστό χαρακτήρα στην μεγάλη BMW. 

Στον δρόμο η 7άρα παραμένει για άλλη μια φορά το πιο χαρισματικό αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας σε ότι αφορά την οδική του συμπεριφορά. Η αμεσότητα των αντιδράσεων, το εξαιρετικό τιμόνι, τα κορυφαία φρένα σε συνδυασμό με τους πολύ καλούς κινητήρες και τα αυτόματα κιβώτια τελευταίας γενιάς, δημιουργούν ένα σύνολο που απολαμβάνεις να οδηγείς. Κρύβει ιδανικά το μεγάλο μέγεθός της, μπαίνει με ορμή και όρεξη σε στροφιλίκια, σε παρασέρνει σε ρυθμούς που σίγουρα ο επίσημος πίσω επιβάτης θα έχει προ πολλού αρχίσει να σας απειλεί με απόλυση. Την ίδια στιγμή μπορεί να ταξιδεύει ατελείωτες ώρες σε κάθε είδους οδικό δίκτυο, είτε στις στενές εθνικές οδούς της Βουλγαρίας με τα αμέτρητα φορτηγά, είτε στον αυτοκινητόδρομο όπου γεμίζει χιλιόμετρα το κοντέρ με ρυθμούς που δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις. Και πάντα με ένα κορυφαίο επίπεδο άνεσης και σιγουριάς, αν και ελαφρά σφιχτή σε κάποιες περιπτώσεις, κάτι που θα της το συγχωρήσουν όσοι την επιλέξουν για τον μοναδικό οδηγικό της χαρακτήρα. Στην μεγάλη διαδρομή μας στην Βουλγαρία είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την υβριδική έκδοση με τους 394 ίππους, ο οποίος ταιριάζει ιδανικά με τον υπόλοιπο χαρακτήρα του μοντέλου, καθώς έχει γεμάτο τράβηγμα σε όλη την κλίμακα των στροφών, αθόρυβη λειτουργία αλλά και εξαιρετικά επίπεδα οικονομίας αφού δύσκολα ξεπεράσαμε σε λογικές ταχύτητες τα 8,5 l/100 km (έχει και ηλεκτρική αυτονομία της τάξης των 40-50 χιλιομέτρων ανάλογα τις συνθήκες κίνησης).

Eν κατακλείδι, η νέα σειρά 7 παραμένει και σ’ αυτή την γενιά της τo driver’s car της κατηγορίας των κορυφαίων sedan. Έναν τίτλο που είχε όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην κεφαλή της γκάμας της BMW και τον οποίο διατηρεί ακόμα και σήμερα, σε εποχές που οι άνθρωποι -και πού περισσότερο οι πελάτες αυτής της κατηγορίας- απομακρύνονται από την θέση του οδηγού. Όπως έχουν τα πράγματα, οι διαμορφωμένες ισορροπίες στο ντέρμπι με την S-Class παραμένουν αμετάβλητες και ο πιο σοβαρός αντίπαλος για την 7άρα είναι μία άλλη -"7άρα" της ίδιας της εταιρίας, η Χ7. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι μεγάλες και υπαρκτές, με την Χ7 να έχει την μόδα και την τάση της εποχής με το μέρος της, όμως η κλασική 7άρα είναι το αυτοκίνητο με το οποίο θα καλύψεις μεγαλύτερες αποστάσεις πολύ πιο ευχάριστα και πολύ πιο άνετα, χωρίς τα "δράματα" που προκύπτουν από το βάρος και το ύψος ενός μεγάλου SUV. Όπως και να έχει, για άλλη μια φορά η σειρά 7 έχει με το μέρος της την τεράστια παράδοση και έναν κατασταλαγμένο χαρακτήρα που δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα. Είναι η κορυφαία πρωταγωνίστρια στην γκάμα της BMW και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα, όσο και αν η αγορά στρέφεται προς τα μεγάλα και άχαρα SUV που φαίνεται σ' αυτή την φάση τουλάχιστον να έχουν το πάνω χέρι.