Αποστολή στην Γαλλία: Οδηγούμε το νέο Skoda Kamiq (Video)


Η Skoda συνεχίζει την εκρηκτική της πορεία προς την καθιέρωση στην λίστα των μεγάλων κατασκευαστών. Και με το Kamiq δείχνει ότι μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες όχι μόνο μέσα στο γκρουπ VW αλλά και σε ολόκληρη την άκρως δημοφιλή κατηγορία των μικρών SUV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: Π.Τ., SKODA
  • 3/11/2019

Ποιος θα το περίμενε ούτε τρεις δεκαετίες πριν όταν η «τραυματισμένη» Skoda έβγαινε από τον παράλογο δοκιμαστικό σωλήνα της Ιστορίας ότι θα ερχόταν μια στιγμή που θα μιλούσαμε για την εταιρία πρότυπο για τα ευρωπαϊκά -και όχι μόνο- δεδομένα; Ποιος θα φανταζόταν λίγα χρόνια πριν ότι η Skoda θα έμπαινε τιμή και δόξη στα μεγάλα σαλόνια της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, σημειώνοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εξαντλώντας την παραγωγική δυνατότητα των εργοστασίων της και υποχρεώνοντας το γκρουπ VW για να προλάβει την ανάπτυξη των Τσέχων να προχωρήσει σε μία τεράστια επένδυση ενός νέου εργοστασίου.

Ποιος θα υπολόγιζε το απίστευτο success story μιας εταιρίας που δεν προλαβαίνει να καλύπτει την ζήτηση, που παίρνει πρωτιές σε δύσκολες αγορές, που καταφέρνει μέσα στην τελευταία πενταετία να γίνει το αγαπημένο παιδί του γκρουπ VW, παίρνοντας πάνω της πρωτοβουλίες και τεχνολογικές αβάντες που έμοιαζαν αδιανόητες πριν λίγα χρόνια. Ποιος θα περίμενε εν τέλει το Kamiq;

Ένα αυτοκίνητο, το τρίτο SUV μέσα σε τρία χρόνια, στην πιο ανταγωνιστική κατηγορία αυτή την στιγμή στις αγορές όλου του κόσμου, το οποίο ξεφεύγει από την τυπική λογική του copy-paste των Γερμανών, και φέρνει έναν εντελώς νέο αέρα στην σχεδιαστική αλλά και εμπορική ιεράρχηση όχι μόνο της Skoda αλλά και ολόκληρου του γκρουπ. Από όπου και αν το κοιτάξεις αυτό εδώ το compact SUV είναι σημείο καμπής για τα δεδομένα της Skoda.

Και ήδη από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του στις αρχές του χρόνου στην Γενεύη, το hastag #SkodaKamiq ήταν διαρκώς η αφορμή για να αυξάνεται κατακόρυφα η κίνηση στο site του περιοδικού. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά αν όντως αξίζει όλο αυτό το hype για ένα αυτοκίνητο που δείχνει εκ πρώτης όψεως να έχει όλα τα σωστά αντικλείδια για να ξεκλειδώσει το αγοραστικό γούστο του μέσου Ευρωπαίου καταναλωτή.

Νέα εποχή Skoda

Για το δικό της μικρό SUV, αντίστοιχο των Seat Arona και VW T-Cross, η Skoda θα μπορούσε να ακολουθήσει την εύκολη συνταγή του φωτοτυπικού και να βγάλει μία υπό κλίμακα εκδοχή του Karoq, το οποίο ούτως ή άλλως είναι και αρκετά επιτυχημένο. Αντ’ αυτού οι σχεδιαστές αλλά και τα κεντρικά κλιμάκια του γκρουπ VW αποφάσισαν να αφήσουν το παιχνίδι να εξελιχθεί σε ένα πιο ανοιχτό γήπεδο. Και το τελικό αποτέλεσμα τους δικαιώνει απόλυτα.

Το Kamiq έχει εκείνο το χάρισμα των αυτοκινήτων που είναι καταδικασμένα εκ γενετής να αρέσουν. Η πολύ έξυπνη ιδέα του διαχωρισμού των LED ημέρας (που παίζουν και τον ρόλο «δυναμικών» φλας όπως στα ακριβά Audi και VW) με τα φωτιστικά σώματα και η πιο τονισμένη γρίλια δίνουν έναν πραγματικά ξεχωριστό τόνο στο αυτοκίνητο, προσθέτοντας νεανικό στιλ και δυναμισμό, και αφήνοντας πίσω την στεγνή γερμανική αντίληψη περί mass market προϊόντων.

Όμως και το υπόλοιπο αμάξωμα ακολουθεί αυτή την προσέγγιση, με το τετραγωνισμένο σχήμα να τονίζει εμφατικά τον SUV χαρακτήρα, και το πίσω μέρος, με το όνομα της Skoda σε περίοπτη θέση, να ολοκληρώνει ιδανικά ένα σχέδιο που σίγουρα θα αρέσει σε ένα ευρύ κοινό σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Και εδώ χρησιμοποιείται η γνωστή πλατφόρμα του γκρουπ MQB A0 με την Skoda να επιλέγει για άλλη μια φορά την στρατηγική της «μισής κατηγορίας επάνω».

Με άλλα λόγια αν και το μήκος των 4,241 μέτρων είναι ακριβώς στην «καρδιά» της κατηγορίας και κάτι χιλιοστά μεγαλύτερο από το T-Cross, η Skoda «ξεχειλώνει» το μεταξόνιο στα 2.651 mm. Αριθμός που αγγίζει την μεγαλύτερη κατηγορία (ενδεικτικά σημειώνουμε ότι το T-Cross είναι στα 2.551 mm), ο οποίος δίνει μετά την εμφάνιση το δεύτερο δυνατό εμπορικό χαρτί του Kamiq: τους χώρους. Είναι πρώτη φορά που σε ένα compact SUV οι πίσω επιβάτες δεν θα αισθανθούν «πεταμένοι» σε έναν στενό και άβολο πάγκο για την μεταφορά τους, καθώς τα καθίσματα στο Skoda είναι κανονικά, με αρκετό αέρα εμπρός από τα πόδια και πάνω από το κεφάλι ακόμα και για επιβάτες με ύψος αρκετά πάνω από το 1,80 m.

Σύμφωνα με την Skoda στο πίσω μέρος το εσωτερικό ύψος του Kamiq είναι 1.003 mm, το εσωτερικό πλάτος 1.425 mm και ο χώρος για τα γόνατα 73 mm -τιμές που κάθε μια τους αποτελεί ρεκόρ για την κατηγορία. Ενώ και η χαμηλή γραμμή των παραθύρων επιτρέπει στους επιβάτες, ακόμα και μικρά παιδιά, να έχουν οπτική επαφή με τον έξω κόσμο, αυξάνοντας και την ορατότητα από την θέση του οδηγού προς όλες τις κατευθύνσεις. Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά δεν έγιναν εις βάρος του χώρου αποσκευών που φθάνει στα 400 λίτρα (με αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων στα 1.395 λίτρα, τιμή και αυτή κοντά στην κορυφή της κατηγορίας.

Στα συν και η δυνατότητα παραγγελίας ως έξτρα εξοπλισμού της ηλεκτρικής πίσω πόρτας, κάτι που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε compact SUV. Μοναδική «παράλειψη» η έλλειψη της δυνατότητας των πίσω καθισμάτων να μετακινούνται εμπρός-πίσω όπως γίνεται στο T-Cross, όμως παρέχεται η δυνατότητα αναδίπλωσης του καθίσματος του συνοδηγού, οπότε και μπορούν να μεταφερθούν αντικείμενα με μήκος στα 2.447 mm. Πάντως στην πρακτικότητα συμβάλλουν και οι πολλές θήκες για μικροαντικείμενα, των οποίων η συνολική χωρητικότητα φθάνει στα διόλου ευκαταφρόνητα 26 λίτρα.

Το τρίτο σημείο που το νέο Skoda καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις είναι η εικόνα του σαλονιού στην οποία έχει βάλει την δική του σφραγίδα για άλλη μια φορά ένας Έλληνας, ο Δημήτρης Δαρκούδης. Με προφανείς τις σχεδιαστικές αναφορές στο Scala, είναι μοντέρνο και ευχάριστο χωρίς να γίνεται κραυγαλέο ή μη εργονομικό.

Εκεί πάντως που υπάρχει «θέμα» για το γκρουπ (και ωφέλεια για το κοινό), είναι στην επιλογή των πλαστικών, καθώς στην περίπτωση του Kamiq υπάρχουν στα εμφανή σημεία μαλακά και εν γένει πιο ποιοτικά πλαστικά από ό,τι συναντάμε στα δύο αντίστοιχα μοντέλα του γκρουπ, τόσο το Arona όσο και το T-Cross τα οποία είναι καλυμμένα από άκρη σε άκρη με σκληρά πλαστικά. Ως αποτέλεσμα έχουμε στην περίπτωση του Kamiq ένα ταμπλό με αναβαθμισμένη απτή ποιότητα και μια γενικότερη αύρα πιο προσεγμένου αυτοκινήτου, στοιχείο που σίγουρα το φέρνει στην κορυφή του μέχρι τώρα γνωστού ανταγωνισμού.

Αντίστοιχα πολύ προσεγμένος είναι και ο διάκοσμος αλλά και τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται, ιδίως στις ακριβές εκδόσεις, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που δείχνει μεγαλύτερης και πιο ακριβής κατηγορίας. Η κεντρική οθόνη του νέας γενιάς εξελληνισμένου συστήματος Infotainment μπορεί να είναι από 6,5, 8,0 ή και 9,2 ίντσες στην κορυφαία έκδοση, η οποία είναι και η πιο πλήρως εξοπλισμένη διαθέτοντας μεταξύ άλλων και το σύστημα φωνητικών εντολών με το όνομα «Laura». Ο πίνακας στις απλές εκδόσεις είναι ο κλασικός αναλογικός που συναντάμε και στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρίας, όμως ως έξτρα μπορεί να εφοδιαστεί με το ψηφιακό Virtual Cockpit των 10,25 ιντσών με πιο απλά γραφικά πάντως από τα ακριβά μοντέλα του γκρουπ.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει όλα όσα περιμένει κανείς από ένα αυτοκίνητο της οικογένειας VW σ’ αυτή την κατηγορία, με την βασική έκδοση να είναι ήδη αρκετά «φορτωμένη» διαθέτοντας Lane Assist (Υποβοήθηση Λωρίδας), Front Assist με City Emergency Brake και Predictive Pedestrian Protection (Εμπρός Υποβοήθηση με Πέδηση Έκτακτης Ανάγκης στην πόλη και Προληπτική Προστασία Πεζών) καθώς και Multi-Collision Brake (Πέδηση Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων). Στον έξτρα εξοπλισμό μπορούν να προστεθούν πολλά ακόμα μεταξύ των οποίων το Climatronic, το ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο κάθισμα οδηγού όπως και με τα θερμαινόμενα παρμπρίζ και τιμόνι, το σύστημα keyless entry, το SKODA Sound System με δέκα ηχεία και πολλά ακόμα.

Ένα ακόμα στοιχείο που δεν θα μπορούσε να λείπει από σύγχρονο Skoda είναι το πακέτο Simply Clever, με μικρές αλλά χρήσιμες παροχές στην καθημερινότητα του οδηγού, όπως την αυτόματη αναδιπλούμενη προστασία των άκρων των θυρών, τον αποσπώμενο φακό LED στο πορτμπαγκάζ, το ενσωματωμένο χωνί στο δοχείο του πλυστικού υγρού για το παρμπρίζ, η ξύστρα πάγου στο πορτάκι του ρεζερβουάρ καυσίμου με το μετρητή βάθους πέλματος και η θήκη ομπρέλας (περιλαμβάνει και την ομπρέλα) στην πόρτα του οδηγού.

Οδηγώντας το Kamiq

Στα μηχανικά μέρη οι εκπλήξεις, τουλάχιστον σε επίπεδο προδιαγραφών, δεν είναι αντίστοιχες με την σχεδίαση. Η γνωστή συνταγή του γκρουπ ακολουθείται και εδώ στην διάταξη των αναρτήσεων και την γενικότερη λογική που υποβάλλει η πλατφόρμα MQB-A0 με την εκάστοτε εταιρία να έχει μικρές δυνατότητες διαφοροποίησης.

Οι κινητήρες πάντως είναι οι γνωστοί: Ο τρικύλινδρος 1.0 TSI των 95 ή 116 ίππων με χειροκίνητο κιβώτιο 5 και 6 σχέσεων αντίστοιχα (ο ισχυρότερος διαθέσιμος και με κιβώτιο DSG), ο τετρακύλινδρος του 1,5 λίτρου και των 150 ίππων αποκλειστικά με DSG (αυτός θα έρθει σε δεύτερη φάση και πάντως πριν το τέλος της χρονιάς) και ο diesel 1.6 TDI με 116 ίππους και στάνταρ το DSG. Αργότερα, θα λανσαριστεί και ο 1.0 G-TEC των 90 PS, ο πρώτος κινητήρας που λειτουργεί με φιλικό προς το περιβάλλον φυσικό αέριο (CNG) σε SUV της SKODA, με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων. H κίνηση μεταδίδεται σε όλες τις εκδόσεις στους εμπρός τροχούς μιας ούτε και στο Kamiq προβλέπεται το ενδεχόμενο μιας τετρακίνητης έκδοσης παρότι με απόσταση πατώματος από το έδαφος στα 18,8 εκατοστά υπάρχει μια καλή βάση για κάτι τέτοιο.

Οδηγώντας την έκδοση 1.0 TSI των 116 ίππων (που σύμφωνα με την Skoda θα είναι η αιχμή του δόρατος των πωλήσεων), νιώθεις αμέσως δυο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι βρίσκεσαι σε ένα -ακόμα- πολύ προσεγμένο αυτοκίνητο του γκρουπ VW με ό,τι καλό -και κακό- αυτό συνεπάγεται. Και το δεύτερο -και πιο σημαντικό- είναι ότι η Skoda κατάφερε να διαφοροποιηθεί στο μέτρο του δυνατού αλλά και με τρόπο που γίνεται εμφανής στον οδηγικό του χαρακτήρα. Και η σημαντικότερη διαφοροποίηση αφορά μία λίγο πιο μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης, η οποία είναι πιο ενδοτική στις εγκάρσιες ανωμαλίες και φιλτράρει καλύτερα όσα συμβαίνουν κάτω από το αυτοκίνητο.

Τα αυτοκίνητα που είχαμε στην διάθεσή μας στην παρουσίαση στην Γαλλία ήταν εφοδιασμένα με το Sport Chassic Control, το οποίο συνδυάζεται με ένα χαμηλωμένο κατά 10 χιλιοστά αμάξωμα και το Driving Mode Select με δυνατότητα ρύθμισης της ανάρτησης σε Normal και Sport. Αυτό που σε κερδίζει αμέσως είναι η ακρίβεια και η αμεσότητα στις αντιδράσεις, που παραμένουν σε κορυφαία επίπεδα με το Kamiq να στρίβει χωρίς μεγάλες κλίσεις, διαγράφοντας την τροχιά του με κορυφαία για την κατηγορία συμμετοχικότητα από την πλευρά του οδηγού.

Το τιμόνι είναι ελαφρύ αλλά επαρκέστατο σε αίσθηση, τα φρένα στα γνωστά υψηλά επίπεδα όλου του γκρουπ στα μικρά του SUV ενώ και το σύνολο κινητήρα-κιβωτίου εξακολουθεί να παραμένει ο πιο δυνατός κρίκος σε ένα αυτοκίνητο που φαίνεται να έχει χτυπήσει ακριβώς στο ιδανικό σημείο αυτής της κατηγορίας. Σε συνδυασμό με την αίσθηση μεγαλύτερου και πιο ποιοτικού αυτοκινήτου που δίνει το σαλόνι και την ευχάριστη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εσωτερικό από τον διάκοσμο αλλά και την εξαιρετική ορατότητα, το Kamiq δείχνει να έχει την ικανότητα να φέρει την κατηγορία των compact SUV σε μία νέα και πιο ώριμη φάση.

Συνοψίζοντας, και με βάση την ολιγόωρη επαφή μας στην Γαλλία, το Kamiq φαίνεται ικανό να αλλάξει όλα τα δεδομένα αυτής της κατηγορίας, στοχεύοντας με αξιώσεις και χωρίς περιστροφές κατευθείαν την κορυφή της. Σε μία ομάδα ανταγωνιστών με σκληρό ανταγωνισμό (εν αναμονή κορυφαίων ονομάτων του χώρου όπως των νέων Renault Captur, Peugeot 2008, Nissan Juke) η Skoda έριξε όλους τα καλά χαρτιά της στο τραπέζι και το κοινό φαίνεται να ανταποκρίνεται πολύ πριν βγει στην αγορά. Χαρισματικό σε εμφάνιση, με κορυφαίους χώρους, την πιο ισορροπημένη οδική συμπεριφορά και -έκπληξη;- την πιο προσεγμένη ποιότητα κατασκευής από τα αντίστοιχα όλου του γκρουπ VW, μένει να δώσει την μάχη και σε επίπεδο τιμών. Τιμές και πακέτα εξοπλισμού που μπορείτε να δείτε εδώ με την βασική έκδοση να ξεκινά από τα 15.990 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και πέρα από τιμές και εξοπλισμούς, το Kamiq είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. Και ένα αυτοκίνητο που σίγουρα θα ανεβάσει την «πίεση» των υπευθύνων του γκρουπ, καθώς η δεδομένη επιτυχία του θα φέρει έναν επιπλέον πονοκέφαλο στους ανθρώπους της Skoda και τα εργοστάσιά της που ψάχνουν επιπλέον ώρες στο 24ώρο για να καλύψουν την ζήτηση. Αλήθεια, ποιος θα το περίμενε εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 ότι θα ερχόταν η στιγμή που η Skoda όχι μόνο θα ξέφευγε από την «σκιά» της VW, αλλά θα βρισκόταν αυτόνομη και αυτάρκης σε περίοπτη θέση στην βιτρίνα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας;