Citroen C4 1.6 Turbo Vs VW Golf 1.4 TSI: «Downsized» με ψυχή!


Ακολουθώντας τη σημερινή τάση για «downsized» κινητήρες, η Citroen τοποθέτησε το γνωστό και από την Peugeot υπερτροφοδοτούμενο μηχανικό σύνολο των 1,6 λίτρων στην ανανεωμένη C4 και μπορεί με περισσότερη αισιοδοξία να κοιτάει τoν «βασιλιά» των μικρομεσαίων που ακούει στο όνομα Golf.

  • 24/2/2009

Ακολουθώντας τη σημερινή τάση για «downsized» κινητήρες, η Citroen τοποθέτησε το γνωστό και από την Peugeot υπερτροφοδοτούμενο μηχανικό σύνολο των 1,6 λίτρων στην ανανεωμένη C4 και μπορεί με περισσότερη αισιοδοξία να κοιτάει τoν «βασιλιά» των μικρομεσαίων που ακούει στο όνομα Golf.

«Downsized» το ένα, «downsized» το άλλο! Ο πόλεμος (την τελευταία δεκαετία εννοούμε), ξεκίνησε πίσω στο 2006 με την παρουσίαση των TSI κινητήρων από τη Volkswagen. Αυτή η «καρδιά» μοιάζει σήμερα να είναι ικανή να αλλάξει ακόμη και τη ροή της ιστορίας -τουλάχιστον για τις πιο «λαϊκές» εταιρείες- και ο όμιλος VW τα τελευταία χρόνια άρχισε να καθορίζει το? παιχνίδι με τους δικούς του όρους και σε όλους πλέον τους τομείς. Μέσα σε λίγο καιρό από τότε, οποιαδήποτε συγκριτικά έκανε ο ειδικός Τύπος στα μικρομεσαία, στα οποία βρισκόταν και ένα 1.400άρι TSI Golf (και για να λέμε και όλη την αλήθεια οποιοδήποτε αυτοκίνητο του γκρουπ με το λογότυπο TSI ή και TFSI για την Audi), τα πράγματα ήταν εξαιρετικά ευνοϊκά υπέρ του γερμανικού μοντέλου στον τομέα των επιδόσεων. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που τις περισσότερες φορές θα έπρεπε να το συγκρίνεις με κάποιο μοντέλο με ατμοσφαιρικό κινητήρα κοντά στα 2.000 κυβικά για να μπορέσεις να έχεις κάποια αντιστοιχία επιδόσεων, αν και ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις τα πράγματα δεν ήταν και πάλι τόσο αρνητικά για το Golf (για να μη σας πούμε ότι ήταν και θετικά).

Αυτό το τελευταίο είναι και το νόημα του «downsize». Λοιπόν, η ουσία του (τουλάχιστον για τους κινητήρες γιατί πλέον επικρατεί ο όρος και για τα αυτοκίνητα αυτά καθαυτά), είναι ότι με μικρούς σε χωρητικότητα κινητήρες, έχεις αντίστοιχες επιδόσεις με πολύ μεγαλύτερους ατμοσφαιρικούς κινητήρες (αυτό συμβαίνει κυρίως με την προσθήκη υπερτροφοδότη, μιλάμε φυσικά για turbo ή compressor ή και τον συνδυασμό των δύο). Αυτό δεν συμβαίνει όμως μόνο για το θέμα των επιδόσεων, αλλά όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, γίνεται και για θέματα οικονομίας. Ουσιαστικά, αυτό που λένε οι εταιρείες είναι ότι επειδή τα τελευταία χρόνια το βάρος των αυτοκινήτων είχε αρχίσει και ξέφευγε αρκετά (αν και μέσα στο 2008 είδαμε και αυτοκίνητα τα οποία έχουν μείωση βάρους σε σχέση με το παρελθόν), οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες μικρού κυβισμού δεν ήταν ικανοί να αντεπεξέλθουν ικανοποιητικά και έπρεπε να τους πιέσεις αρκετά. Ετσι, με την προσθήκη «light» υπερτροφοδότη σε χαμηλού κυβισμού κινητήρες έχεις πολύ καλή ροπή από τις χαμηλές στροφές, ενώ ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να πιέσεις αρκετά τον κινητήρα, γεγονός που οδηγεί και σε ταυτόχρονη οικονομία καυσίμου.

Η ανανέωση

Οπως και να το κάνουμε η VW είχε βάλει γκολ από τα αποδυτήρια με τους TSI και οι υπόλοιποι είναι αλήθεια ότι άργησαν λίγο να ακολουθήσουν τις κινήσεις της. Κλασικό παράδειγμα «αργοπορημένου» αποτελεί και η Citroen με το C4. Ενώ η συνεργασία του γκρουπ PSA με την BMW είχε γίνει πριν την παρουσίαση του τελευταίου Mini πίσω στο 2006, το οποίο διέθετε από τότε το μηχανικό σύνολο των 1,6 λίτρων με τον κωδικό THP και το Twin Scroll turbo, έπρεπε να φτάσουμε στα τέλη του 2008 για να «φορεθεί» και ο συγκεκριμένος κινητήρας στο ανανεωμένο μικρομεσαίο της Citroen. Εκτός αυτού το συγκεκριμένο μοτέρ υπάρχει εδώ και δύο χρόνια περίπου και στο γαλλικό «αδερφάκι» του (φυσικά εννοούμε το Peugeot 308). Από τα τέλη του 2004 που παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα, η C4 ακολούθησε μια αρκετά καλή εμπορική πορεία, με τις συνολικές της πωλήσεις να πλησιάζουν περίπου τις 900.000 μονάδες. Αλλά οι τάσεις που σας περιγράψαμε πιο πάνω για «downsize», είναι από μόνες τους αρκετές και ικανές για να οδηγήσουν τη γαλλική εταιρεία σε μία ανανέωση της C4. Οι αισθητικές παρεμβάσεις που έγιναν στη C4 είναι σχετικά περιορισμένες, αλλά ως ένα βαθμό εκσυγχρόνισαν το ήδη αρκετά προχωρημένο σχήμα της coupe έκδοσης. Νέος προφυλακτήρας εμπρός, ανασχεδιασμένη γρίλια και σήμα, πιο μυώδες και με περισσότερες καμπύλες καπό, σίγουρα προσδίδουν στο γαλλικό μικρομεσαίο μια πιο δυναμική εικόνα που παραπέμπει ως ένα βαθμό στη μεγαλύτερη C5. Το μήκος του αυτοκινήτου έχει αυξηθεί κατά 15 χιλιοστά φτάνοντας συνολικά τα 4.275 χλστ. για το 5θυρο μοντέλο και τα 4.288 για το coupe, ενώ στα πίσω φώτα υπάρχει πλέον διαφανές κρύσταλλο και νέας σχεδίασης είναι και οι ζάντες.

Οσο για το Golf στον συγκεκριμένο τομέα, τα λέγαμε και τον προηγούμενο μήνα με την αναλυτική δοκιμή του. Και στην έκτη γενιά του το γερμανικό μικρομεσαίο ακολουθεί πιστά τον κανόνα ότι το «καλούπι» της προηγούμενης γενιάς δεν σπάει εντελώς (και ιδίως στο πίσω μέρος κατά την προσωπική μας άποψη σχεδόν καθόλου). Παρότι λοιπόν ο Walter de Silva έκανε αρκετά φιλότιμες προσπάθειες για να προσδώσει χαρακτήρα αλά Scirocco (κυρίως στο εμπρός μέρος) και στο νέο Golf, η συνολική εικόνα θυμίζει αρκετά το αυτοκίνητο της προηγούμενης γενιάς (βεβαίως κάτι τέτοιο γίνεται και εσκεμμένα).

Για να ξαναγυρίσουμε όμως στη Citroen C4, σχεδιαστικές αλλαγές υπάρχουν και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ο κεντρικός πίνακας οργάνων ενσωματώνει πλέον και το στροφόμετρο, γεγονός που βελτίωσε λίγο την εργονομία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι διορθώθηκαν και όλα τα στραβά του παρελθόντος σε αυτό το σημείο. Ιδίως, ο ρετρό σχεδιασμός του τιμονιού με τον σταθερό «αφαλό» και οι πολυάριθμοι διακόπτες πάνω του χρειάζονται αρκετή εξοικείωση μέχρι να μάθεις τι κάνει ο καθένας, ενώ και η επιλογή τοποθέτησης της κόρνας στο κάτω μέρος του «αφαλού», σε ένα αρκετά μικρό διακόπτη δεν μπορούμε να πούμε ότι συμβάλλει αρκετά σε αυτόν τον τομέα. Στον αντίποδα, το Golf είναι πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο στον τομέα της εργονομίας, αλλά και της λειτουργικότητας με τις πολυάριθμες και καλά σχεδιασμένες θέσεις για μικροαντικείμενα. Δεν λέμε ότι το C4 δεν έχει καλές θέσεις για μικροαντικείμενα, αλλά ότι οι περισσότερες από αυτές δεν είναι καλά σχεδιασμένες και δεν βολεύουν εντελώς. Βεβαίως, παρότι το C4 βελτιώθηκε στον τομέα της ποιότητας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι φτάνει τα επίπεδα του Golf και σε αυτόν τον τομέα, καθώς το γερμανικό μικρομεσαίο αποτελεί σημείο αναφοράς στην κατηγορία εδώ και αρκετά χρόνια και πολύ περισσότερο στην τελευταία του γενιά. Ελαφριά υπεροχή έχει όμως το Golf και στον τομέα των χώρων, παρότι το μήκος του είναι ελαφρώς μικρότερο (4.199 χιλιοστά έναντι 4.288 του C4). Ετσι και οι επιβάτες στο πίσω κάθισμα θα βολευτούν ελαφρώς καλύτερα, ενώ και ο χώρος αποσκευών του Golf υπερτερεί κατά 36 λίτρα έναντι του γαλλικού μοντέλου και φτάνει συνολικά τα 350 λίτρα.

Στην... καρδιά

Βεβαίως, η σημαντικότερη αλλαγή στη C4, όπως σας είπαμε και παραπάνω, αφορά την «καρδιά» του αυτοκινήτου. Φυσικά και αναφερόμαστε στους νέους κινητήρες της C4. Ο 1600άρης αποδίδει πλέον 120 ίππους στην ατμοσφαιρική του έκδοση, ενώ στην υπερτροφοδοτούμενη του αυτοκινήτου δοκιμής μας, 150. Αυτή η τελευταία να σας πούμε ότι ουσιαστικά αντικαθιστά την παλαιότερη έκδοση των 2.000 κυβικών (να το «downsize» που σας είπαμε και παραπάνω). Και οι δύο αυτές εκδόσεις συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων. Το Golf της δοκιμής μας, είχε κάτω από το καπό τον κινητήρα των 1,4 λίτρων με τους δύο υπερσυμπιεστές (compressor στις πιο χαμηλές στροφές και turbo ψηλά) που αποδίδει 160 ίππους, ενώ συνδυαζόταν με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DSG) που λειτουργεί ως σειραϊκό 7 σχέσεων.

Καταρχήν να σας πούμε ότι η C4 1.6 turbo σε σχέση με τη δίλιτρη έκδοση που αντικαθιστά, είναι πιο αργή σύμφωνα με τα όργανα μετρήσεών μας στο κλασικό 0-100 χλμ./ώρα (9,0’’ έναντι 8,1’’ στην ατμοσφαιρική των δύο λίτρων του παρελθόντος με τους 180 ίππους) και σχεδόν σε όλες τις επιταχύνσεις από στάση, ενώ είναι πολύ πιο γρήγορη σε όλες τις επιταχύνσεις εν κινήσει (ένεκα του turbo και της καλύτερης ροπής που προσφέρει στις χαμηλές και μεσαίες στροφές). Πιο αργό είναι όμως το C4 και από το Golf σε όλες τις μετρήσεις από στάση (στο 0-100 χλμ./ώρα, έχουμε μετρήσει το Golf με το DSG στα 8,2’’), ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις επιταχύνσεις εν κινήσει παρότι και στις δύο περιπτώσεις οι μετρήσεις δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες καθότι το ένα διέθετε μηχανικό κιβώτιο και το άλλο αυτόματο διπλού συμπλέκτη.

Παρότι, το C4 είναι καλύτερο και σε θέματα κατανάλωσης σε σχέση με το δίλιτρο C4 του παρελθόντος (να σας πούμε ότι η μέση κατανάλωση στη δοκιμή που είχαμε κάνει στο παρελθόν ήταν πάνω από 14 λίτρα στα 100 χλμ. για τη δίλιτρη, ενώ για την 1,6 turbo ήταν στα 10,7), εντούτοις υστερεί ελάχιστα από το Golf και σε αυτόν τον τομέα (10,5 λίτρα για κάθε 100 χλμ.).

Από εκεί και ύστερα συνολικά στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς υπερτερεί ξεκάθαρα το Golf. Η C4 παρότι στη συγκεκριμένη έκδοση VTS διαθέτει πιο «σφικτή» ανάρτηση σε σχέση με τις απλές εκδόσεις, κλασικά όπως συμβαίνει στα γαλλικά αυτοκίνητα δίνεται και πάλι αρκετή έμφαση στην άνεση.

Παρ' όλα αυτά οι αντιδράσεις της ανάρτησης σε μεγάλες εγκάρσιες ανωμαλίες είναι κάπως «ξερές» και περνάνε αρκετά στους πίσω επιβάτες λόγω ημιάκαμπτου άξονα. Η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα του Golf εκτός από το ότι είναι πιο σοφιστικέ, απορροφά πολύ καλύτερα τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και το γερμανικό μοντέλο συνολικά προσφέρει ποιότητα κύλισης και άνεση που αποτελεί σημείο αναφοράς για την κατηγορία (να μη σας πούμε ότι πλέον έχει φτάσει σε επίπεδα αυτοκινήτων ανώτερης κατηγορίας). Εκτός αυτού το Golf αντιδρά σχεδόν ουδέτερα στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ενώ ακόμα και αν καταφέρεις να σπάσεις την πρόσφυσή του, οι αντιδράσεις του είναι πιο ομαλές και εύκολα ελέγξιμες.

Το γερμανικό μοντέλο όμως προσφέρει και περισσότερη ευχαρίστηση σε αυτόν που θα καθίσει πίσω από το τιμόνι, κυρίως διότι έχει λίγο καλύτερη θέση οδήγησης, λίγο καλύτερη αίσθηση και γενικότερα στα χειριστήριά του, ενώ σε γενικές γραμμές είναι και σχετικά πιο ευκολοδήγητο. Αυτό δεν σημαίνει ότι το C4 δεν είναι ευχάριστο για τον οδηγό, αλλά κάτι οι αυξημένες κλίσεις στις στροφές, η σχετική αδράνεια στην απόκριση του γκαζιού τη στιγμή που το πατάς, το υποδεέστερο σε θέμα στιβαρότητας πλαίσιο και η ελαφρώς πιο υποστροφική συμπεριφορά σε σχέση με το Golf, δεν εμπνέουν πάντοτε τον οδηγό στο να πιέσει στα άκρα τον -κατά τα άλλα- εξαιρετικό κινητήρα στο γαλλικό μοντέλο.

Εντέλει;

Μετά από όλα αυτά που σας είπαμε, νομίζουμε ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης είναι ευκόλως εννοούμενο χωρίς καν να χρειαστεί να ψάξουμε στους τιμοκαταλόγους και τους εξοπλισμούς. Παρότι και στις δύο περιπτώσεις έχουμε πλούσιο εξοπλισμό (προαιρετικά όμως το Golf εκτός από κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, διαθέτει και ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση που δεν έχει η C4), ενώ και τα περίπου 1.500 ευρώ διαφοράς στην τιμή υπέρ της Citroen (μιλάμε για τις βασικές τιμές των μοντέλων με αυτούς τους κινητήρες) δεν καλύπτουν τα όποια αρνητικά σημεία της C4 σε αυτό το συγκριτικό. Καλή η προσπάθεια και αναγκαία στην ανανεωμένη C4, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν είναι και εύκολο να επικρατήσεις του «βασιλιά» των μικρομεσαίων μόνο με ένα facelift, όσο καλό και αν είναι αυτό.

C4 1.6 Turbo 150 PS // Golf 1.4 TSI 160

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ // 4κύλινδρος σε σειρά // 4κύλινδρος σε σειρά

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ // Εμπρός εγκάρσια // Εμπρός εγκάρσια

ΚΥΒΙΣΜΟΣ (Κ.ΕΚ.) // 1.598 // 1.390

ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΣΧΥΣ [KW (PS)/Σ.Α.Λ.] // 110(150)/5.800 // 118(160)/5.800

ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ (NM/Σ.Α.Λ.) // 240/1.400 // 240/1.500

ΚΙΒΩΤΙΟ // Χειροκίνητο 6 σχέσεων // Αυτόματο σειραϊκό DSG 7 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ // Γόνατα McPherson // Γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης, με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική ράβδος αντιστρεπτική ράβδος

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ // Ημιάκαμπτος άξονας, // Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική ράβδος αντιστρεπτική ράβδος

YΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΤΙΜΟΝΙΟΥ // Ηλεκτροϋδραυλική // Ηλεκτρομηχανική

ΦΡΕΝΑ  (ΕΜΠΡΟΣ/ΠΙΣΩ) // Αεριζ.Δίσκοι/Δίσκοι // Αεριζ.Δίσκοι/Δίσκοι

EΛΑΣΤΙΚΑ

TΥΠΟΣ // Michelin Pilot Exalto // Michelin Pilot Exalto

ΔΙΑΣΤΑΣΗ // 205/50-17 // 205/55-16

ΑΜΑΞΩΜΑ

ΜXΠXΥ (ΧΙΛΙΟΣΤΑ) // 4.288x1.769x1.458 // 4.199x1.786x1.479

ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ (ΛΙΤΡΑ) // 314 // 350

ΒΑΡΟΣ (ΚΙΛΑ) // 1.271 // 1.286

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ (ΧΛΜ./ΩΡΑ) // 211 // 220

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ (ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ) // Μοχλος στη θεση «D»

0-80 ΧΛΜ./ΩΡΑ // 6,0 // 6,0

0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ // 9,0 // 8,2

0-120 ΧΛΜ./ΩΡΑ // 12,1 // 11,5

0-400 ΜΕΤΡΑ // 16,3 // 16,1

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ (ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ) // Μοχλος στη θεση «D»

ΜΕ 3Η

50-80 ΧΛΜ./ΩΡΑ // 4,1 // 2,8

ΜΕ 4Η

70-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ // 5,3 // 3,4

ΜΕ 5Η

80-120 ΧΛΜ./ΩΡΑ // 9,7 // 5,4

ΜΕ 6Η

90-120 ΧΛΜ./ΩΡΑ // 10,4 // 4,4

ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ (ΜΕΤΡΑ)

50-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ // 10,1 // 9,8

90-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ // 31,9 // 32,5

120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ // 57,1 // 57,4

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (ΛΙΤΡΑ/100 ΧΛΜ.)

ΜΕΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ / ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ // 10,7/6,9 // 10,5/6,0

ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ (ΛΙΤΡΑ) // 60 // 55

ΘΟΡΥΒΟΣ (DBA)

ΜΕ 50 ΧΛΜ./ΩΡΑ (3Η) // 56 // 59

ΜΕ 90 ΧΛΜ./ΩΡΑ (4Η) // 63 // 64

ΜΕ 120 ΧΛΜ./ΩΡΑ (5Η) // 67 // 68

ΤΙΜΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΟΚΙΜΗΣ (ΕΥΡΩ) // 20.300 // 24.400

ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ (ΕΥΡΩ) // 19.100 // 20.650

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Citroen C4 Coupe 1.6 TURBO 150 PS: ABS ΜΕ EBD, ESP, BRAKE ASSIST, 6 ΑΕΡΟΣΑΚΟΙ, ΗΛ. ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ, ΗΛ. ΠΑΡΑΘΥΡΑ, ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ/ΦΩΤΩΝ, ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΟΜΙΧΛΗΣ, ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΥΟ ΖΩΝΩΝ, ΖΑΝΤΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 17 ΙΝΤΣΩΝ, CRUISE CONTROL, ΦΩΤΑ ΗΜΕΡΑΣ, ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ CD ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ MP3, ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ VW Golf 1.4 TSI 160 PS: ABS ΜΕ EDL & ASR, ESP, BRAKE ASSIST, 7 ΑΕΡΟΣΑΚΟΙ, ΗΛ. ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ, ΗΛ. ΠΑΡΑΘΥΡΑ, ΗΜΙΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ, CRUISE CONTROL, ΦΩΤΑ ΗΜΕΡΑΣ, ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ CD ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ MP3, ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ