Δοκιμάζουμε στην Ελλάδα το νέο Honda CR-V (Video)


Το Honda CR-V δε χρειάζεται συστάσεις. Κι όμως είναι τόσα τα κατορθώματά του που το κατατάσσουν στο κλαμπ των κορυφαίων αυτοκινήτων παγκοσμίως. Σκεφτείτε λοιπόν τώρα που ανανεώθηκε εκ βάθρων τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τη μετέπειτα πορεία του.

  • 12/10/2018

Από το 1995 που πρωτοπαρουσιάστηκε το CR-V μέχρι και σήμερα έχει επιτύχει να βρίσκεται στο Top 10 των αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο. Είναι δε το πιο καλοπουλημένο SUV ανεξαρτήτως κατασκευαστή κι αυτό σημαίνει ότι τόσο πολύς κόσμος που το εμπιστεύτηκε δεν μπορεί να κάνει λάθος. Στη νέα του γενιά το CR-V έρχεται με τη συμπλήρωση 70 χρόνων της Honda και κοιτάζει το segment με άγριες διαθέσεις. Νέο πάτωμα με 36% χάλυβα υπερυψηλής αντοχής, περισσότεροι χώροι, ποιότητα ενός κανονικού premium προϊόντος –είναι μάλιστα made in Japan- ενσωμάτωση του Honda Sensing στάνταρ για ασφάλεια και υποστήριξη του οδηγού σε κάθε οδηγικό σενάριο με ραντάρ και κάμερα και πολλά άλλα που θα τα δούμε λίγο αναλυτικότερα.

Κατ’ αρχάς η Honda αισθητική, η ποιότητα συναρμογής και οι πάντα CR-V αναλογίες (για να μην μπερδευτούμε με τίποτε άλλο). Όμως τώρα έχει πιο αεροδυναμική σχεδίαση, πιο δυναμική και εντούτοις χωρά μέχρι και επτά επιβάτες σε ένα μεγάλο σκαρί με 2,67 μέτρα μεταξόνιο, χώρους για αντικείμενα μικρά ή μεγάλα και επιβάτες μικρούς ή μεγάλους με τρομερή άνεση. Έχουμε λοιπόν ένα εσωτερικό με λογική Honda αλλά μαλακά ωραία πλαστικά, αίσθηση πλάτους κατανοητή εργονομία και μια hitech αίσθηση. Ευχάριστο περιβάλλον «σαν σπίτι μας» με έναν casual αέρα παρά τα σκούρα χρώματα.

Η μηχανολογική υπερεπάρκεια του νέου CR-V είναι όπως πάντα Honda δηλαδή ενδελεχής μέχρι τα όρια του…μαζοχισμού. Φροντίδα στην ηχομόνωση και αεροδυναμική με άφθονες τσιμούχες και με ενεργή γρίλια εμπρός, με εδικό υποπλαίσιο πίσω ανάρτησης, υδραυλικά σινεμπλόκ εμπρός πίσω στις βάσεις των αναρτήσεων, σύστημα ενεργού ελέγχου θορύβου και βελτιστοποιημένη ρύθμιση αναρτήσεων. Σε επίπεδο κίνησης έχουμε πολλά ωραία πράγματα. Βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων turbo με 173 ίππους και 220 Nm ροπής, μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων με κίνηση στους εμπρός ή και τους τέσσερις τροχούς και βέβαια το «βαρύ πυροβολικό» με –πάλι- 1500άρη turbo βενζινοκινητήρα απόδοσης 193 ίππων και 243 Nm ροπής από τις 2.000 έως τις 5.000 rpm (και με προίκα από το Type R όπως είναι οι βαλβίδες και τα πιστόνια) με τετρακίνηση μέχρι 50/50 και στάνταρ CVT κιβώτιο εξελιγμένο από την ίδια τη Honda 7 προκαθορισμένων θέσεων. Η τετρακίνηση είναι «μόνιμη» (τα εισαγωγικά έχουν να κάνουν με το ότι μέχρι 35 km/h και με λίγο γκάζι η κίνηση δίνεται μόνο στους εμπρός τροχούς).

Στην πανελλήνια παρουσίασή του και σε διαδρομές προς την πάντα όμορφη Βυτίνα, το CR-V που δοκιμάσαμε ήταν το ισχυρό τετρακίνητο, αυτόματο μοντέλο. Η ποιότητα κύλισης είναι η αρμόζουσα σε ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας με στιβαρό πάτημα χωρίς καθόλου τριγμούς και με τρομερή άνεση και ικανότητα σε χωματόδρομο με νεροφαγώματα όπως αναληφθήκαμε τόσο εμείς όσο και συνάδελφος στο πίσω κάθισμα. Η τετρακίνηση δούλεψε διακριτικά και αποτελεσματικά με τα ελαστικά  Dueler της Bridgestone.

Στις μεγάλες καμπές κρατάει πολύ καλά. Δεν αποφεύγει κάποιες κλίσεις αλλά από την άλλη τα σχεδόν 21 εκατοστά απόστασης από το έδαφος και τα 1.600 κιλά δεν κρύβονται. Η δύναμη του μοτέρ ορίζεται από ένα καλό CVT που χάρη και στις προκαθορισμένες θέσεις δίνει κάποια ένταση στο πάτημα του γκαζιού και στις αλλαγές από τα paddles του τιμονιού αλλά και την αίσθηση ότι μπορείς να κινηθείς γρήγορα ή να προσπεράσεις στρωτά χωρίς να νιώσεις ότι «κρεμάει».

Το νέο CR-V έρχεται με αξιώσεις σε μια απαιτητική κατηγορία. Με τιμή από 33.650 ευρώ και φτάνοντας μέχρι τα 48.650 ευρώ θα μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα. Πλήρη, αναλυτική δοκιμή του με μετρήσεις επιδόσεων μπορείτε να διαβάσετε στο Car and Driver Νοεμβρίου που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 27 Οκτωβρίου με την εφημερίδα Παραπολιτικά.