Δοκιμάζουμε στην Ελλάδα τον λευκό ιππότη της Porsche, την Taycan 4S


Η Porsche, ο κατεξοχήν εκφραστής των σκληροπυρηνικών petrolheads, τόλμησε την επανάσταση κατασκευάζοντας ένα πραγματικό supercar, με τη μόνη διαφορά ότι μπαίνει στην πρίζα!

  • Κείμενο: Νίκος Μερτέκης, Φωτ.: Γιώργος Κούτος
  • 13/3/2021

Γυρίζοντας τις σελίδες της ιστορίας της αυτοκίνησης πίσω, θα δούμε πως η ηλεκτροκίνηση δεν ήταν κάτι άγνωστο για την Porsche, καθώς ο ιδρυτής της, Ferdinand Alexander Porsche, μόλις το 1898 είχε παρουσιάσει την επαναστατική για την εποχή Ρ1 που έπαιρνε κίνηση από ένα ιδιότυπο σύστημα μπαταριών.

Το τι ακολούθησε μετέπειτα, όπως και τι συμβολίζει σήμερα η εταιρεία με έδρα το Zuffenhausen για τους σκληροπυρηνικούς της αυτοκίνησης είναι γνωστό, ωστόσο αμφιβάλλουμε εάν κανένας από εκείνους, ακόμη και από εμάς τους «ειδικούς», πιστεύαμε ότι η Porsche θα σήκωνε το «γάντι» της ηλεκτροκίνησης με τόση αμεσότητα.

Πολλοί θα θεωρήσουν ως αίτιο την Tesla ή την ευκολία με την οποία μπορείς να κατασκευάσεις σήμερα ένα ηλεκτρικό sport αυτοκίνητο, η ουσία είναι πως η Porsche έχει κάνει το πρώτο καθοριστικό βήμα, ώστε να είναι πανέτοιμη με τις νέες πιο αυστηρές νόρμες ρύπων που έχουν θεσπιστεί, χωρίς να αλλοιώσει στον βαθμό που θα περίμενε κανείς εκείνο το διαφορετικό DNA της, που την έχει κατατάξει στην ελίτ των κατασκευαστών.

Εκρηκτικός χαρακτήρας, μηδέν ρύποι

Και η Taycan είναι το πρώτο δείγμα γραφής, ένα αυτοκίνητο που ήρθε για να δείξει πως όλα είναι δυνατά στην σημερινή εποχή: Να συγκεράσεις το μηδενικό αποτύπωμα εκπεμπόμενων ρύπων με τον εκρηκτικό χαρακτήρα ενός πραγματικού supercar.

Και πράγματι, έτσι ακριβώς συμβαίνει για την εντυπωσιακή Taycan με τον κωδικό «4S» της δοκιμής, που σημαίνει απόδοση 530 PS, ηλεκτρική αυτονομία 408 km, αλλά και διαδικασία επιτάχυνσης που ολοκληρώνεται σε μόλις 4 sec!

Με απλά λόγια, ένα Grand Turismo της νέας εποχής, που «καταπίνει» πολύ εύκολα ό,τι έχει 4 πόρτες σε αυτή την κατηγορία.

Αντλώντας δύναμη από δύο ηλεκτροκινητήρες μόνιμου μαγνήτη (έναν σε κάθε άξονα) προσομοιώνοντας ένα σύστημα τετρακίνησης, αυτή η ηλεκτρική Porsche είναι ένα αυτοκίνητο ψαγμένο μέχρι την τελευταία βίδα. Κοιτάξτε τη σχεδίαση του αμαξώματος.

Ψαρωτική εμφάνιση με τα LED φωτιστικά, αλλά και μία σιλουέτα που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Panamera και 911. Είναι και το μήκος του αμαξώματος που πλησιάζει τα 5 μέτρα, που την κάνει ξεχωριστή.

Το χαρακτηριστικό σε αυτό το αυτοκίνητο είναι οι χώροι, αφού τέσσερις ενήλικες θα βολευτούν με μεγάλη άνεση. Παρά την κουπεδίζουσα διαμόρφωση, η πρόσβαση στην καμπίνα είναι αρκετά εύκολη, ενώ οι επιβαίνοντες θα έχουν στη διάθεσή τους αποθηκευτικό χώρο 84 λίτρα εμπρός και 407 λίτρα πίσω.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)
PORSCHE Taycan 4S

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 9

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ9

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 7

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 9

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 9

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 8

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 9

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 8

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 9

VALUE FOR MONEY 6

ΣΥΝΟΛΟ83

Τα υπόλοιπα τα περιμένεις από ένα δημιούργημα της Porsche. Oδηγοκεντρικό cockpit, εξαιρετικής ποιότητας υλικά και φινίρισμα που ορίζουν την έννοια luxury car. Αυτό που δεν περιμένεις, είναι το πώς οι Γερμανοί έχουν καταφέρει να συνδυάσουν το κλασικό σε ένα κατά τα άλλα ψηφιοποιημένο περιβάλλον.

Ένα αναλογικό ρολόι στο άνω μέρος του ταμπλώ, μέρος του τυπικού για Porsche, Sport Chrono υποδηλώνει την ένδοξη ιστορία της Porsche στην αναμέτρηση, διαχρονικά, με τα χρονόμετρα, ενώ ο digital πίνακας των οργάνων (16,8 ιντσών), συνδυαστικά με ακόμη τρεις οθόνες, όλες touch, ακόμα και εκείνη στην πλευρά του συνοδηγού, τη διαφορετικότητα της Taycan.

Την αντιλαμβάνεσαι, επίσης, με το που επιχειρήσεις να ενεργοποιήσεις τα ηλεκτρικά μοτέρ. Μπορείς, μέσω ενός διακόπτη, όπως εκείνος του υπολογιστή σου!

Αποκεί και ύστερα, θα απολαύσεις την… εκκωφαντική ησυχία των ηλεκτροκινητήρων, εκτός εάν ενεργοποιήσεις τον... ψηφιακό ήχο κίνησης που είναι ηχογραφημένος από ηλεκτροκινητήρα Porsche σε δυναμόμετρο!

Η Taycan 4S θα κυλήσει πολύ ήσυχα στους τροχούς των 21 ιντσών (!), αξιοποιώντας το εξαιρετικά αεροδυναμικό αμάξωμα (Cd 0,22). Ακόμα και σε ταχύτητες κοντά στην τελική της, είναι απίστευτο το πόσο ανεπηρέαστη είναι από τους εξωτερικούς ανέμους, όπως και η αίσθηση της σταθερότητας που προσφέρει. Κυριολεκτικά, ακλόνητη.

Είναι και το καλοζυγισμένο, άκαμπτο πλαίσιο (ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, που αυξομειώνει το ύψος και την απόσβεση, ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης) που δίνει αυτή την αίσθηση της άριστης ποιότητας κύλισης και «σιδερώματος» της ασφάλτου.

Και εκεί που νομίζεις πως η Taycan είναι το τέλειο αυτοκίνητο για τις ευθείες, σου έρχεται η πρώτη κλειστή στροφή για να καταλάβεις το πώς οι μηχανικοί της Porsche κατάφεραν να μετουσιώσουν όλη τους την εμπειρία και σε αυτό το αυτοκίνητο.

Με το βάρος να φτάνει στους 2,2 τόνους (ελέω μπαταριών) και το μεταξόνιο στα 2,9 μέτρα, η Taycan θα στρίψει ακλόνητη ως ένα καθαρόαιμο GTi «κρύβοντας» με μαεστρία τον όγκο της.

Είναι η ενεργή τετραδιεύθυνση του πίσω άξονα και το σύστημα διεύθυνσης με τη μεταβλητή γεωμετρία, είναι η τετρακίνηση, είναι το καλορυθμισμένο πλαίσιο, που κάνουν την ύπαρξη ηλεκτρονικών μάλλον περιττή, ακόμα και σε έναν λιγότερο έμπειρο οδηγό.

Η Taycan 4S είναι πολύ γρήγορη. Μπορείς να ταξιδέψεις με τις ανέσεις και τη σβελτάδα μιας Panamera στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη και να περάσεις με τη sport αίσθηση μιας 911 τον Δομοκό! Και αυτό είναι που την κάνει μοναδική.

Στη συζήτηση εάν είναι μια γνήσια Porsche, βάσει αυτού που πρεσβεύει το σήμα της εταιρείας, η προσωπική μας απάντηση είναι καταφατική. Μπορεί να μην έχει τον allegro χαρακτήρα μιας 911, ωστόσο ας μη γελιόμαστε.

Καμία εταιρεία δεν μπορεί να κατασκευάσει ένα τόσο άψογο αυτοκίνητο, ένα political correct supercar που να ενσωματώνει τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης και αυτοματισμών, χωρίς να αλλοιώνει τα γενετήσια χαρακτηριστικά του.

Συμπερασματικά, είναι το αυτοκίνητο που θα εμπιστευόσουν στο νεαρό γιο σου, αλλά και εκείνο που θα επιθυμούσες να το παρκάρεις με περηφάνια δίπλα στην 911, που εδώ και χρόνια γυαλίζεις στο γκαράζ σου.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ PORSCHE Taycan 4S 2021   TIMH €111   ΤΕΛΗ €0

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Μόνιμου μαγνήτη, Hλεκτροκινητήρας  ΚΑΥΣΙΜΟ Ηλεκτρικό

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 390 (530)  ΡΟΠΗ Nm/rpm 640

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 4 sec, τελική 250 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 31,5 kWh/100km, 0

PORSCHE Taycan 4S 2021

ΥΠΕΡ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ