Δοκιμάζουμε το Hyundai Veloster N στο Virginia International Raceway (Video)


Όταν η Hyundai «έκλεψε» μέσα από τα χέρια των Βαυαρών τον επικεφαλής του M Division της BMW, Albert Biermann, με σκοπό να ηγηθεί μιας νέας φίρμας υψηλών επιδόσεων, ήταν πια αντιληπτό ότι τα πράγματα πρόκειται να σοβαρέψουν στη Namyang.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: David Beard, K.C. Colwell, Josh Jacquot, Tony Quiroga & Eric Tingwall, ΑΠΟΔΟΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: Marc Urbano
  • 26/12/2019

Ο τετρακύλινδρος-υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 275 PS του Hyundai Veloster N δείχνει τα δόντια του, υπό τους ήχους του νορβηγικού heavy metal που ξεπηδούν από τις απολήξεις των εξατμίσεων. Ο επιλογέας κινείται με απόλυτη ακρίβεια από σχέση σε σχέση. Στα ανεβάσματα μπορείς να κρατήσεις το πόδι σου καρφωμένο στο γκάζι, ενώ στα κατεβάσματα το rev matching σού επιτρέπει να αφοσιωθείς περισσότερο στην οδήγηση και λιγότερο στην τεχνική τού «μύτη-τακούνι».

Όταν η Hyundai «έκλεψε» μέσα από τα χέρια των Βαυαρών τον επικεφαλής του M Division της BMW, Albert Biermann, με σκοπό να ηγηθεί μιας νέας φίρμας υψηλών επιδόσεων, ήταν πια αντιληπτό ότι τα πράγματα πρόκειται να σοβαρέψουν στη Namyang. Παρ΄όλα αυτά, δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι αυτή η αλλαγή θα είναι τόσο μεγάλη και θα έρθει τόσο σύντομα.

Οι ρυθμίσεις στο σύστημα διεύθυνσης και την ανάρτηση του Veloster, συνεπικουρούμενες από την παρουσία των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αμορτισέρ και του προγράμματος Sport Plus, καθιστούν αυτή τη μικρή μπλε κουκίδα άκρως ανταποδοτική.

Το επιβλητικό 64% του συνολικού βάρους των 1.400 kg «κάθονται» στο ρύγχος του αυτοκινήτου και, παρ’ όλα αυτά, η υποστροφή ουδέποτε μάς απασχόλησε. Στρίψε εκεί που θες τους τροχούς σου και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Το Veloster επιβραδύνει με συνέπεια και χωρίς να δείχνει σημάδια κόπωσης. Και το πετυχαίνει χωρίς τις monoblock δαγκάνες της Brembo, που καθιστούν το Honda Civic Type-R ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο πίστας. Τα αποτελέσματα των υπόλοιπων συγκρίσεων με το Type-R είναι λιγότερο κολακευτικά για την κορεατική πρόταση.

Εξαιτίας της διαφοράς ισχύος, το Hyundai χάνει χιλιοστά του δευτερολέπτου σε ολόκληρη την πίστα. Και παρά το γεγονός ότι το funky τρίθυρο hatchback δεν μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του ταχύτερου προσθιοκίνητου όλων των εποχών -ο συγκεκριμένος τίτλος εξακολουθεί να ανήκει στο Type-R-, κατακτά την τιμητική δεύτερη θέση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, επίσης, ότι αποτελεί τον πιο προσιτό τρόπο για να σπάσει κανείς το φράγμα των 3 λεπτών και 8 δευτερολέπτων. Έχουμε ήδη αρχίσει να αναρωτιόμαστε. Ποιο θα είναι το επόμενο μοντέλο N της Hyundai;

Hyundai Veloster N Performance Package, LL1

Χρόνος: 3:07.7

Βασική τιμή/Τιμή δοκιμής: $29.930/$30.065

275 PS - 1.400 Kg - 5,1 Kg/PS

Ελαστικά: Pirelli P Zero PZ4 - 235/35-19 91Y HN