Δοκιμάζουμε το Mazda MX-5 RF στο Virginia International Raceway (Video)


Το Mazda MX-5  παραμένει ένα εξαιρετικό εργαλείο γνώσης. Είναι αρκετά διασκεδαστικό, ωστόσο, ανάμεσα στα μεγαθήρια του φετινού Lightning Lap φαντάζει λιγότερο συναρπαστικό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: David Beard, K.C. Colwell, Josh Jacquot, Tony Quiroga & Eric Tingwall, ΑΠΟΔΟΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: Marc Urbano
  • 26/12/2019

Περνώντας από τις μεγάλες ευθείες του Virginia International Raceway στο αριστερό κάθισμα του μικρού Mazda, έχεις αρκετό χρόνο για να αναρωτηθείς. Τι δουλειά έχω εγώ εδώ στα «ανοιχτά», όπου συχνάζουν οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες; Πόση ώρα έχω στη διάθεσή μου, μέχρι η… εξωγήινη McLaren να εμφανιστεί για μία ακόμα φορά στους καθρέπτες μου;

Η απάντηση είναι: όχι πολύ. Τη στιγμή που η McLaren Senna περνά από την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού, το Mazda MX-5 βρίσκεται σχεδόν ένα 1,5 km πίσω. Παρόλα αυτά, αν το συγκρίνει κανείς με το τελευταίο Miata παραγωγής που είχαμε φέρει εδώ, ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο οδηγός για να διατυπώσει όλα αυτά τα ερωτήματα έχει μειωθεί κατά 3,6 δευτερόλεπτα.

Και όλα αυτά χάρη στον νέο, τετρακύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 2,0 λίτρων και απόδοσης 181 PS. Με 26 επιπλέον PS στη διάθεσή του, το Mazda MX-5 φτάνει στην μπροστινή ευθεία της πίστας τα 189 km/h, επίδοση που είναι κατά 11,9 km/h καλύτερη σε σχέση με την έκδοση του 2016.

Το μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας του νέου κινητήρα σημαίνει επί της ουσίας λιγότερες αλλαγές σχέσεων στο κιβώτιο ταχυτήτων. Δεν έχεις, λοιπόν, από το να σημαδέψεις σωστά στην τελευταία δεξιά στροφή του λόφου, ενώ τα ελαστικά επιχειρούν να βρουν πρόσφυση στην ταχύτητα των 150 km/h και να ανταπεξέλθουν στα 0,85 g της πλευρικής επιτάχυνσης.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους πίσω από το τιμόνι του RF, o επικεφαλής της δοκιμασίας K.C. Colwell το χαρακτήρισε πολύ «χαλαρό». Ωστόσο, προερχόταν από τη McLaren που μοιάζει με ένα street legal αγωνιστικό πρωτότυπο. Και πάλι οι κλίσεις που εμφανίζει το αμάξωμα είναι σχεδόν κωμικές. Κάθε φορά που στρίβει με το Miata, νιώθεις ότι οι εξωτερικοί καθρέπτες θα ξύσουν την άσφαλτο.

Αν θες να εκμεταλλευτείς το εξαιρετικό ζύγισμα και την ικανοποιητική πρόσφυση του RF, τότε θα χρειαστεί να παίξεις με το γκάζι, είτε για να προκαλέσεις την ελεγχόμενη υπερστροφή είτε για να βιδώσεις το μπροστινό στην άσφαλτο.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ισχύος, ώστε να κρύψεις τυχόν λάθη. Για να πραγματοποιήσεις, λοιπόν, έναν γρήγορο γύρο θα πρέπει να διατηρήσεις ταχύτητα στο εσωτερικό της στροφής να σημαδέψεις με ακρίβεια χιλιοστού την κορυφή της και να επιτύχεις την ιδανική έξοδο.

Το Miata παραμένει ένα εξαιρετικό εργαλείο γνώσης. Είναι αρκετά διασκεδαστικό, ωστόσο, ανάμεσα στα μεγαθήρια του φετινού Lightning Lap φαντάζει λιγότερο συναρπαστικό.

Mazda MX-5 RF Club

Xρόνος: 3:17:2

Βασική τιμή/Τιμή δοκιμής: $37.935/$38.660

181 PS - 1.104 Kg - 6,1 Kg/PS

Ελαστικά: Bridgestone Potenza S001 - 205/45-17 84W