FIRST DRIVE: BMW M2 2016 (VIDEO)


Δοκιμάζουμε στη διάσημη πίστα Laguna Seca το εκρηκτικό coupe των 370 ίππων!

  • 18/2/2016

Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΣΤΟ www.caranddriver.com

Πίσω στο 2011, η BMW μας εξιτάρησε φέρνοντας στην αγορά των ΗΠΑ 740 μονάδες της 1M Coupe. Από τότε που πήραμε μια γεύση από το μεγαλείο ενός sport-coupe, περιμέναμε για το follow-up της εταιρίας στη μορφή της M2.

Ας κάνουμε ένα γρήγορο φρεσκάρισμα: Η 1Μ –δε θα μπορούσαμε ακριβώς να την ονομάσουμε M1 μιας και η ονομασία υπήρχε ήδη στο κεντρομήχανο supercar της BMW της δεκαετίας του ’70- ξεκίνησε ως ένα εργαστήριο εξέλιξης. Η BMW πήρε στοιχεία της ανάρτησης από την E92 BMW M3 με το πακέτο Competition και ουσιαστικά τα βίδωσε πάνω στη Σειρά 1. Αυτό το πείραμα έφερε ως αποτέλεσμα την απόλυτη BMW. Ερωτευθήκαμε…σφόδρα τον απαλό και πλούσιο σε ροπή υπερτροφοδοτούμενο εξακύλινδρο κινητήρα, το ζύγισμα, το ραφινάρισμα, τη στιβαρότητα του σασί, την ακρίβεια του τιμονιού και την αξιολάτρευτη επιθετική του εμφάνιση. Ήταν σαν ένα άλμπουμ με τις Μεγάλες Επιτυχίες και τότε η BMW το απέσυρε, διακόπτοντας την παραγωγή του αυτοκινήτου μετά από ένα σύντομο αλλά «γλυκό» έτος.

Η 1M του σήμερα

Η νέα M2 είναι ακριβώς η ίδια φόρμουλα όπως και η Σειρά 1 Μ αλλά φτιαγμένη με νεότερα εξαρτήματα. Υπάρχει πολύ από F82 BMW M4 κάτω από το δέρμα της νέας M2. Τα περισσότερα αλουμινένια στοιχεία της ανάρτησης, το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, τα φρένα και οι σφυρήλατες ζάντες των 19 ιντσών προέρχονται από την M4. Βέβαια, αυτά τα εξαρτήματα δεν ταιριάζουν ακριβώς σε μια κανονική Σειράς 2 BMW. Έτσι, η M2 έχει μεγάλους φουσκωμένους εμπρός και πίσω προφυλακτήρες που κάνουν ξεκάθαρο ότι δε θέλει να σταθείς εμπόδιο στο διάβα της.

Όπως και με τις Μ4, έτσι και οι M2 έχουν ένα πολύ σκληρό set-up και θα συντονίζουν οτιδήποτε πλαδαρό στο κορμί σας. Αντίθετα με την M4 δεν μπορείς να ρυθμίσεις ηλεκτρονικά τα αμορτισέρ προκειμένου να μαλακώσουν τα…χτυπήματα. Η M2 έχει τα δικά της συμβατικά αμορτισέρ και ελατήρια ρυθμισμένα ειδικά για τούτο το αυτοκίνητο. Παρότι η οδήγηση μας ταρακουνά δεν υπάρχει αντίστοιχο ταρακούνημα από την δομή. Μια μεταλλική πλάκα έχει προστεθεί στο εμπρός μέρος για να σφίξει ακόμη περισσότερο την ήδη σφικτή δομή της Σειράς 2.

Οδηγώντας σε ορεινές διαδρομές η M2 έχει την ίδια αίσθηση και το ίδιο κράτημα όπως μια M4. Τα ελαστικά όμως δεν είναι τόσο φαρδιά όσο της μεγάλης αδελφής: η M2 εξοπλίζεται με Michelin Pilot Super Sports 245/35 R-19 εμπρός και 265/35 R-19 πίσω. Τα φρένα όμως έρχονται αυτούσια από την M4 που σημαίνει 4πίστονες δαγκάνες εμπρός και 2πίστονες πίσω με σιδερένιους δίσκους και αλουμινένιες βάσεις. Η αίσθηση του πεντάλ είναι θαυμάσια και τα φρένα δεν νιώθουν ποτέ να επιβαρύνονται από την ταχύτητα.

Το 6άρι μηχανικό κιβώτιο της M2 αλλάζει σχέσεις με γρήγορες αλλαγές ενώ ταιριάζει πανέξυπνα με τις στροφές του κινητήρα σε κατεβάσματα. Ένα 7τάχυτο διπλοσύμπλεκτο κιβώτιο είναι προαιρετικό αλλά δεν μπορούμε να χορτάσουμε το 6άρι μηχανικό. Ένας ξεροκέφαλος πιστός της σχολής «μύτη-τακούνι» χρειάζεται λίγη ώρα να συνηθίσει ότι δε χρειάζεται να τσιμπάει το γκάζι ενώ φρενάρει σε μια στροφή. Αν πάλι θέλεις να το κάνεις μόνος σου, το σύστημα διατήρησης των ιδανικών στροφών του κινητήρα απενεργοποιείται όταν απενεργοποιήσεις πλήρως το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας.  

Όχι βέβαια ότι το κατέβασμα μιας σχέσης είναι απαραίτητο. Ο 3λιτρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας της M2 έχει τόση δύναμη από τις περίπου 2.000 rpm μέχρι τις 7.00rpm του κόφτη που βγάζει μάτια. Η λειτουργία overboost ανεβάζει τη μέγιστη ροπή από τα 465 Nm στα 500 Nm και η καμπύλη ροπής τραβάει μια ευθεία γραμμή από τις 1.450 μέχρι τις 4.750 rpm. Η απόκριση του turbo είναι άμεση και η ροπή έρχεται βίαια. Ως μια δυναμωμένη έκδοση της σειράς N55 των υπερτφοδοτούμενων 6κύλινδρων σε σειρά κινητήρων της φίρμας, το μοτέρ της M2 με απόδοση 370 ίππων μοιράζεται τα πιστόνια, τα ρουλεμάν στροφάλου και το ίδιο πνεύμα να φλερτάρει με τον κόφτη με τον κινητήρα S55 της M4.

Η BMW ισχυρίζεται ότι η M2 με μηχανικό κιβώτιο επιταχύνει στα πρώτα 100 km/h σε 4,5 δευτερόλεπτα ή μισό δευτερόλεπτο γρηγορότερα από την τελευταία M235i. Εξοπλισμένη με το προαιρετικό διπλοσύμπλεκτο κιβώτιο 7 σχέσεων με launch control χρειάζεται μόλις 4,3 δευτερόλεπτα σύμφωνα με την BMW. Συνήθως πετυχαίνουμε καλύτερους χρόνους από τους συντηρητικούς που ανακοινώνει η εταιρία κατά μερικά δέκατα.

Κάνει θόρυβο μέσα σε μια M2. Η μείωση της μάζας –αντί της καταστολής του θορύβου- ήταν η ξεκάθαρη προτεραιότητα εδώ. Η BMW ισχυρίζεται ότι η Μ2 με μηχανικό κιβώτιο ζυγίζει 1.495 κιλά με την διπλοσύμπλεκτη να αυξάνει το βάρος της κατά 25 κιλά στο σύνολο. Τα φαρδιά ελαστικά «τραγουδούν» σχεδόν σε κάθε επιφάνεια ενώ συνθετικά δημιουργημένος ήχος κινητήρα ξεχύνεται από τα μεγάφωνα του ηχοσυστήματος. Βάλε την ταχύτητα στα 130 km/h και υπάρχει ένα βαθύ και διαρκές βουητό στα αυτιά. Αυτό που πραγματικά θα θέλαμε να ακούσουμε είναι το γουργουρητό της τουρμπίνας του 6κύλινδρου σε σειρά υπό πίεση, αντί για το αυτοκινητικό ισοδύναμο με μουσική ασανσέρ.

www.caranddriver.com

 

Μίλα μου

Όπως και με την M4 η πληροφόρηση που έρχεται μέσα από το ελαφρύ σύστημα διεύθυνσης είναι απόμακρη και αδύναμη. Η προσπάθεια είναι μεγαλύτερη στο Sport mode αλλά δεν υπάρχει προοδευτικότητα σε αυτή τη ρύθμιση όταν μπαίνεις σε στροφή. Πολύ συχνά το αυτοκίνητο παλεύει να κρατηθεί ή ακόμα χειρότερα γλιστράει ενώ το τιμόνι δεν σου λέει τίποτα. Είναι καλύτερο να αγνοήσεις την αδιάφορη πληροφόρηση που έρχεται από το τιμόνι και να εμπιστευτείς το σασί, καθώς ο χειρισμός είναι φανταστικός. Είναι συνάμα παιχνιδιάρικο και ασφαλές και η ανάρτηση πραγματικά γαζώνει τη M2 στο δρόμο. Και παρ’ όλα αυτά πιάσαμε τον εαυτό μας να ονειρεύεται το ιδανικό ζύγισμα και το τίμιο τιμόνι μιας Porsche Cayman.

Μέσα στην καμπίνα της M2 βρίσκεις τα στάνταρ πράγματα μιας Σειράς 2 παρότι ενισχυμένα με σπέσιαλ M όργανα και φινίρισμα σε απομίμηση ανθρακονήματος. Υπάρχει γυαλιστερό πλαστικό που γεμίζει γρατζουνιές ανάμεσα στα καθίσματα αλλά είναι συνήθως εκτός οπτικού πεδίου. Το μοντέλο προπαραγωγής που οδηγήσαμε είχε χειροκίνητες ρυθμίσεις καθισμάτων και κλιματισμού. Οι εκδόσεις παραγωγής θα έχουν ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα και αυτόματο κλιματισμό.

Σε μακρόσυρτα σικέιν οι σκέψεις μας τριγυρνούσαν πίσω, στην τελευταία Σειράς 1 Μ, τον προπομπό της M2. Εκείνο το μικρό αυτοκίνητο ακόμα αντιπροσωπεύει ό,τι καλύτερο από την BMW, έναν σημαιοφόρο της φίρμας που ξέραμε και ερωτευόμασταν πριν έρθουν τα ηλεκτρικά υποβοηθούμενα συστήματα διεύθυνσης.

Η Μ2 είναι μια μοντέρνα BMW που σημαίνει ότι το τιμόνι έχει κάνει στην άκρη και το ηχοσύστημα παίζει ήχους κινητήρα. Αλλά προσφέρει την εμφάνιση και ακρίβεια χειρισμών αν όχι την ασυγκράτητη ψυχή της Σειράς 1 Μ. Σκεφτείτε την σα μια συρρικνωμένη M4 σε μέγεθος και τιμή. Μια Μ4 κοστίζει στην Ελλάδα 112.950 ευρώ, ενώ μια Μ2 75.800 ευρώ. Προσπεράστε τη Μ4, πηγαίνετε απευθείας στη M2 και εξοικονομείστε 37.150 ευρώ.

www.caranddriver.com