FIRST DRIVE: Lexus NX 300h (video)


Το πρώτο compact SUV της Lexus έχει όλα τα εχέγγυα να κλέψει την παράσταση...

  • 17/10/2014

Με όπλα την «out of the ordinary» σχεδίαση, το υβριδικό του υπόβαθρο, την ποιότητα και τις hi-tech καινοτόμες λύσεις, το NX εισάγει τη Lexus στην κατηγορία των μεσαίων crossover ή SUV αν θέλετε.

Με το 2013 να αποτελεί την καλύτερη χρονιά της Lexus και την τάση της αγοράς στην Ευρώπη να δείχνει τις πωλήσεις των premium crossover ολοένα και να αυξάνονται, η στρατηγική κίνηση αυτή της θυγατρικής της Toyota κρίνεται τουλάχιστον επιβεβλημένη. Και η ουσία της κρύβεται πίσω από την προσδοκία των ανθρώπων της ότι το 80% αυτών που θα επιλέξουν το νέο της μεσαίο SUV θα είναι νέοι για την εταιρία. Όχι νέοι ηλικιακά (ή τουλάχιστον όχι μόνο...), αλλά θα προέρχονται από άλλες εταιρίες. Και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μιλάμε κυρίως για το γερμανικό κατεστημένο των Audi Q5, BMW X3, Mercedes GLK και αν θέλετε και την πρόταση από την πλευρά των Σουηδών, το Volvo XC60.

Από την... Έκθεση, στο δρόμο

Η πρώτη ματιά, η πρώτη εντύπωση ή αν θέλετε το στυλ και η σχεδίαση διαδραματίζουν πλέον πολύ σημαντικό ρόλο για την πορεία του οποιουδήποτε προϊόντος και τα αυτοκίνητα δεν αποτελούν καμία εξαίρεση. Είναι βεβαίως δύσκολο στις μέρες μας με τα περιορισμένα budget και τις κατακόρυφες μειώσεις του κόστους παραγωγής, να βλέπεις εταιρίες να δημιουργούν τετράτροχα εκτός της πεπατημένης, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Και σίγουρα το NX είναι μία από αυτές. Οι σχεδιαστές θέλησαν να… σμιλέψουν ένα αμάξωμα το οποίο δεν θα είχε το στυλ ενός συμβατικού crossover  που συνήθως μοιάζουν σαν υπερυψωμένα station με «σκληροτράχηλες» λεπτομέρειες. Όπερ και εγένετο! Έντονες ακμές και γωνίες, τεράστια μάσκα και επιθετικό ρύγχος αλά LFA, φωτιστικά σώματα τοποθετημένα σε τρία επίπεδα, με τα κυρίως φώτα ψηλά και ακριβώς από κάτω LED ημέρας σε σχήμα L και στο κατώτερο μέρος του προφυλακτήρα οι προβολείς ομίχλης. Στα πλαϊνά οι έντονες ακμές από άκρη σε άκρη, οι φουσκωμένοι θόλοι και οι ακροβολισμένοι τροχοί (17 ή 18 ιντσών) κλέβουν την παράσταση. Τα πίσω φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, ενισχύουν την hi-tech και premium εικόνα του ΝΧ.

Δεν θα σας πούμε αν είναι εντυπωσιακό ή όχι (που κατά την ταπεινή μας άποψη είναι), ή αν κατά ορισμένους είναι «παραφορτωμένο» σε επίπεδο… επιστημονικής φαντασίας. Αυτά που οφείλουμε να σας πούμε είναι τα εξής: πίσω από τις έντονες ακμές και γωνίες κρύβεται και πολύ δουλειά από τους αεροδυναμιστές με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να είναι ο χαμηλότερος της κατηγορίας μαζί με το Audi Q5 (Cd 0,32),  ενώ παράλληλα κρύβεται και τεχνηέντως ο όγκος του αμαξώματος των 4,63 μέτρων μήκους (πλάτος 1,85 και ύψος 1,65). Επίσης οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στη Lexus που τόλμησε το πρωτότυπο LF-NX του 2013 να το περάσει από τη γραμμή παραγωγής σχεδόν… απαραβίαστο. Είναι πολύ θετικό να τολμάς στις μέρες μας...

Ξεχωριστό, πολυτελές, hi-tech

Η Lexus τόλμησε και στο εσωτερικό του νέου NX με την κεντρική κονσόλα να προσομοιώνει τη σχεδίαση της εμπρός μάσκας. Αυτό που παρατηρείς όμως πριν μπεις στην καμπίνα του Lexus ΝΧ  είναι η έλλειψη ορατών κλειδαριών στις πόρτες κάτι που αποτελεί πρωτιά, ενώ η χειρολαβή φωτίζεται από ένα LED, όταν πλησιάζει ο οδηγός. Η υψηλή ποιότητα, η στιβαρή συναρμογή και η προηγμένη τεχνολογία κλέβουν την παράσταση σε αυτό το σημείο, με τους χώρους για πέντε επιβάτες να είναι πολύ καλοί με βάση τα δεδομένα της κατηγορίας και τον χώρο αποσκευών να αγγίζει τα 555 λίτρα (580 λίτρα στις εκδόσεις με τον δίλιτρο βενζίνης). Στο Lexus NX, για πρώτη φορά στην κατηγορία των μεσαίων crossover, τα πίσω καθίσματα έχουν την δυνατότητα ηλεκτρικά υποβοηθούμενης αναδίπλωσης κατά 40:60. Η αναδίπλωση μπορεί να γίνει ακόμα και από τα χειριστήρια στην κεντρική κονσόλα.

Η εντυπωσιακή κεντρική κονσόλα απαιτεί χρόνο εξοικείωσης καθώς είναι… φορτωμένη, με διακόπτες και gadget, ενώ στο ανώτερο σημείο της υπάρχει οθόνη 6,2 ιντσών. Highlight αποτελεί το Human Machine Interface (HMI) με το αλά «mouse pad» χειριστήριο, που επιτρέπει το χειρισμό όλων των διακοπτών και χειριστηρίων, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο. Από Head-Up Display, μέχρι αισθητήρες για την καταγραφή των δυνάμεων G, ακόμα και διακόπτες αφής για τον εσωτερικό φωτισμό (περνάς το δάκτυλό σου πάνω από τα φωτιστικά και ανάβουν), περιλαμβάνει το μενού στα τεχνολογικά highlight. Τι άλλο έχουμε; Από Lexus Wi-fi hotspot για να είναι όλοι οι επιβάτες σε επαφή με το διαδίκτυο μέχρι και βάση ασύρματης παρακαλώ φόρτισης για smartphones, αλλά κι ένα ηχοσύστημα της Mark Levinson (με νέα τενολογία Clari Fi για ιδανική αποσυμπίεση αρχείων) που πολύ θα το ήθελες για το σαλόνι του σπιτιού σου. Και σαν… κερασάκι στην τούρτα έρχονται και οι «hand made» επενδύσεις από ειδικό ξύλο «Shimamoku» η επίστρωση του οποίου αποτρέπει τις γυαλάδες από τον ήλιο για να συμπληρώσουν την εικόνα ενός  luxury περιβάλλοντος εργασίας.

Μόνο υβριδικό

Το NX  είναι χτισμένο σε μια κατά 90% ολοκαίνουργια πλατφόρμα και διατίθεται με τρεις κινητήρες σε δικίνητες, αλλά και τετρακίνητες εκδόσεις. Η έκδοση NX 200 έχει κάτω από το καπό έναν ατμοσφαιρικό δίλιτρο κινητήρα, ο οποίος μπορεί να συνδυαστεί με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Multidrive, αλλά θα διατίθεται μόνο στην αγορά της Ρωσίας. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα διατεθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η έκδοση NX 200t που χρησιμοποιεί έναν νέο δίλιτρο turbo κινητήρα βενζίνης, ο οποίος αποδίδει 235 ίππους στις 5.600 σ.α.λ. και 360 Nm ροπής από τις 1.650 σ.α.λ. Το συγκεκριμένο μοτέρ έχει ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα εξαντλητικών δοκιμών.

Η έκδοση που μας ενδιαφέρει και είναι και άμεσα διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά είναι η υβριδική NX 300h.  Το υβριδικό σύστημα κίνησης στοιχειοθετούν ένας κινητήρας βενζίνης 2,5 λίτρων που λειτουργεί σε κύκλο Atkinson με τρεις ηλεκτροκινητήρες (δύο στο προσθιοκίνητο), με τη συνδυαστική ισχύ να αγγίζει τους 197 ίππους και τη ροπή του βενζινοκινητήρα τα 210 Nm. Σύμφωνα με τη Lexus είτε μιλάμε για τη δικίνητη είτε για την τετρακίνητη έκδοση (και στις δύο περιπτώσεις ο συνδυασμός γίνεται με κιβώτιο CVT 6 σχέσεων), το κλασικό 0-100 χλμ./ώρα πραγματοποιείται σε 9,2’’ και η τελική αγγίζει τα 180 χλμ./ώρα. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι η μέση κατανάλωση στην πρώτη περίπτωση είναι 5,0 λίτρα/100 χλμ. και στη δεύτερη 5,1 με τις εκπομπές CO2 να αγγίζουν μόνο τα 116 γρ./χλμ. (117 στην τετρακίνητη). Την τετρακίνητη υβριδική έκδοση είχαμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε και στην Αυστρία.

Στην πράξη το αρχοντικό «πάτημα» και η εξαιρετική ποιότητα κύλισης που προσφέρει η ανάρτηση (γόνατα εμπρός με διπλά ψαλίδια πίσω) κλέβουν πραγματικά την παράσταση από τα πρώρα χιλιόμετρα. Το πλαίσιο είναι εξαιρετικά στιβαρό και ο ανοιχτός αυτοκινητόδρομος είναι το… βούτυρο στο ψωμί του NX.  Οι 197 ίπποι κινούν ικανοποιητικά το φουτουριστικό αμάξωμα, με τα χιλιόμετρα στο κοντέρ να ανεβαίνουν αρκετά γρήγορα. Σε περίπτωση έντονης επιτάχυνσης βέβαια ο ήχος παραμένει έντονος από το αυτόματο κιβώτιο (όπως σε κάθε CVT), αλλά κατά το 90% των περιπτώσεων οι επιβάτες της καμπίνας είναι σχεδόν αποκομμένοι από το περιβάλλον. Το σύστημα διεύθυνσης προσφέρει την απαιτούμενη πληροφόρηση, αλλά δεν είναι και από τα κορυφαία της κατηγορίας στον… επικοινωνιακό τομέα, ενώ και τα φρένα να είναι αρκετά δυνατά και αποτελεσματικά. Η ελάχιστη τιμή των 6,2 λίτρων/100 χλμ. που είδαμε στον υπολογιστή ταξιδιού ήρθε με προσοχή στο δεξί πεντάλ στον αυτοκινητόδρομο, ενώ ακόμα και υπό πίεση η μέση κατανάλωση δεν ξεπέρασε κατά πολύ τα 9 λίτρα/100 χλμ.

Συγκριτικά με το μεγαλύτερο RX, το NX μπορεί να χαρακτηριστεί έως και σπορ με πιο άκαμπτο πλαίσιο και πιο επιθετική ρύθμιση στην ανάρτηση, αλλά δεν είναι σίγουρα και ότι πιο σπορ έχουμε οδηγήσει στην κατηγορία. Στις κλειστές διαδρομές το εμπρός μέρος ανοίγει δύσκολα την τροχιά του και σε αυτό βοηθάει το νέο «προφορτισμένο» διαφορικό για καλύτερη πρόσφυση στις στροφές. Υπάρχει βεβαίως και η έκδοση F Sport με πιο σφιχτή ανάρτηση, καθώς και η επιλογή των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αμορτισέρ που λειτουργούν σε συμφωνία με το Driving Mode Select. Οι επιλογές του οδηγού είναι: Normal, Eco, Sport και Sport (δεν υπάρχει στην έκδοση Luxury), καθώς επίσης και την αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία EV για χαμηλή ταχύτητα και αυτονομία έως δύο χιλιόμετρα.

Στην Ελλάδα η διάθεση του NX έχει ξεκινήσει με τις τιμές να ξεκινάνε από τα 44.700 ευρώ για τη δικίνητη υβριδική έκδοση (46.700 για την τετρακίνητη) και να φτάνουν τα 70.500 στην έκδοση F-Sport.

Safety tech

Από ενεργό cruise control (ACC) που φρενάρει από οποιαδήποτε ταχύτητα, εξελιγμένο σύστημα Pre-Crash (PCS), σύστημα ελέγχου ευστάθειας (VSC), ελέγχου ακούσιας εγκατάλειψης λωρίδας (LKA), σύστημα ελέγχου του τυφλού σημείο του καθρέπτη (BSM), σύστημα αυτόματης μεγάλης σκάλας φώτων (Automatic High Beam), σύστημα Rear Cross Traffic Alert που προειδοποιεί για κινούμενα οχήματα (αντικείμενα) σε περίπτωση που κινείσαι με την όπισθεν, μέχρι και 8 αερόσακους συμπεριλαμβανομένων των γονάτων του οδηγού και αντιολίσθησης στο έδρανο του καθίσματος του συνοδηγού περιλαμβάνονται στα συστήματα ασφαλείας του Lexus NX.

Εντυπωσιακός είναι και ο πανοραμικός έλεγχος 360 μοιρών.  Με 4 μικροκάμερες (δυο κάτω από τους πλευρικούς καθρέπτες και από μια εμπρός και πίσω), ο οδηγός βλέπει το Lexus του... αφ υψηλού και έχει τον πλήρη περιμετρικό έλεγχο του οχήματος από την κεντρική οθόνη.