FIRST DRIVE: Lexus RX 2016 (VIDEOS)


Με πιο δυναμική εμφάνιση, το νέο μεγάλο premium SUV της Lexus, προσφέρει προηγμένη τεχνολογία, ποιότητα υψηλού επιπέδου, άνεση και ασφάλεια, ενώ συνεχίζει να διακρίνεται για τις οικολογικές αρετές της υβριδικής του έκδοσης. Στη χώρα μας από 79.900 ευρώ.

  • 11/12/2015

Με πιο δυναμική εμφάνιση, το νέο μεγάλο premium SUV της Lexus, προσφέρει προηγμένη τεχνολογία, ποιότητα υψηλού επιπέδου, άνεση και ασφάλεια, ενώ συνεχίζει να διακρίνεται για τις οικολογικές αρετές της υβριδικής του έκδοσης. Στη χώρα μας από 79.900 ευρώ.

Από το 1998 που βρίσκεται στη γκάμα της Lexus, αποτελεί το μόνιμο «Jack pot» της ιαπωνικής premium εταιρίας. Μπορεί αρχικά (το 1997 δηλαδή) να κυκλοφόρησε ως Toyota Harrier στην εγχώρια αγορά της Ιαπωνίας, αλλά ουσιαστικά το μεγάλο SUV της ιαπωνικής φίρμας χτύπησε «φλέβα χρυσού» ως Lexus RX και έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στην άλλη πλευρά του ατλαντικού όπου και αποτελεί το «best-selling» ανάμεσα στα luxury SUV. Καταφέρνει μάλιστα στην υβριδική του έκδοση να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των συνολικών πωλήσεων υβριδικών μοντέλων της Lexus, ενώ είναι και το μόνο μοντέλο της ιαπωνικής φίρμας που πλέον κατασκευάζεται στον Καναδά για τα μοντέλα που προορίζονται για τη Βόρεια Αμερική. Δεν είναι τυχαίο αυτό το τελευταίο, καθώς πρέπει ευθύς εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι οι δημιουργοί του δίνουν πάντοτε μεγάλη έμφαση στη φιλοσοφία των φανατικών οπαδών του στις ΗΠΑ εφόσον εκεί είναι ο κυριότερος όγκος των πωλήσεών του. Κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι οι πωλήσεις του ιδίως αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για ένα μεγάλο premium SUV, αφού στην πορεία του στο χρόνο έχουν παραχθεί περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια RX.  

 

Πιο δυναμικό, πιο luxury

Η τελευταία ολοκαίνουρια τέταρτη γενιά έκανε το ντεμπούτο της στην έκθεση της Νέας Υόρκης. Συνεχίζει να αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τις βασικές αρχές που διέπουν κάθε δημιουργία της Lexus. Τεχνολογία υψηλού επιπέδου, κορυφαία ποιότητα, προσοχή στη λεπτομέρεια και απαράμιλλη αξιοπιστία, βασικές αρχές που υλοποιούνται και στην τέταρτη γενιά (με κωδικό AL20) με τον καλύτερο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα οι υπεύθυνοι εξέλιξής του θέλησαν να του δώσουν μία ξεκάθαρα πιο επιθετική και εντυπωσιακή όψη σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Υιοθετώντας πολλά στοιχεία από τις τελευταίες δημιουργίες της Lexus (κυρίως από το μικρότερο SUV NX, αλλά και από το IS), το νέο RX διαθέτει πιο έντονες ακμές και γωνίες, ενώ η πολύ μεγάλη εμπρός μάσκα και τα τριπλά LED σε σχήμα «L» φωτιστικά σώματα εμπρός, προσφέρουν ένα πιο δυναμικό τόνο στο σύνολο.  Στη νέα πιο επιβλητική του εμφάνιση, συμβάλουν τόσο τα νέα φώτα ομίχλης τεχνολογία LED, όσο και τα έντονα «χαραγμένα» πλαϊνά που δημιουργούν ένα «3D effect», τα πίσω φωτιστικά σώματα (επίσης LED), αλλά και το οπτικό εφέ στην κολόνα «C» που κάνει την οροφή να δείχνει ελαφρώς «αιωρούμενη».  Εκτός από τα… εφέ πάντως η σχεδίαση είναι προσεγμένη και αεροδυναμικά, καθώς ο συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd: 0,33) είναι αρκετά καλός για αυτοκίνητο του είδους.

Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, η μόνη διάσταση η οποία έχει παραμείνει ανέγγιχτη είναι ουσιαστικά αυτή του ύψους στα 1.690 χλστ. (1.685 στο υβριδικό RX 450h). Στο πλάτος η αύξηση είναι της τάξης των 10 χλστ. και αγγίζει συνολικά τα 1.895, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το παρελθόν επήλθε στο μήκος που είναι κατά 120 χλστ. μεγαλύτερο και αγγίζει πλέον σχεδόν τα 4,9 (!) μέτρα (4.890 χλστ.). Μεγαλύτερο είναι βεβαίως και το μεταξόνιο που φτάνει τα 2.790 χλστ., γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τόσο την αύξηση των χώρων για τους επιβάτες όσο και γι’ αυτό των αποσκευών με 553 λίτρα για τις συμβατικές εκδόσεις και 539 για τις υβριδικές. Τα πίσω καθίσματα είναι και θερμαινόμενα ενώ οι διαιρούμενες 60:40 πλάτες αναδιπλώνονται ηλεκτρικά παρακαλώ και αποκαλύπτουν ένα χώρο φόρτωσης της τάξης των 1.626 λίτρων (1.612 στο υβριδικό). Παρότι το ύψος έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα, η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί κατά 10 χλστ., γεγονός που συμβάλει φυσικά στις καλύτερες δυνατότητες περιήγησής του εκτός των ορίων της ασφάλτου.

   

Στο εσωτερικό οι γραμμές είναι πιο λιτές και απέριττες και ο συνδυασμός κορυφαίων σε ποιότητα υλικών με τα πλέον σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας τόσο σε ασφάλεια, όσο και αυτά για την ενημέρωση και ψυχαγωγία δημιουργούν ένα εξαιρετικά «ζεστό» και premium περιβάλλον. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι δεδομένη και ως επιστέγασμα αυτού έρχονται και οι ειδικές προαιρετικές επενδύσεις στο εσωτερικό που κατασκευάζει η Yamaha αποκλειστικά για τη Lexus, οι οποίες «λαξεύονται» με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τεχνοτροπίας που χρησιμοποιεί η ιαπωνική φίρμα στα διάσημα πιάνα της.  Το highlight είναι αναμφισβήτητα η μεγάλη οθόνη του συστήματος infotainment των 12,3 ιντσών (ακόμα και στη βασική έκδοση είναι 8’’) και το αναλογικό ρολόι ακριβώς από κάτω της, ενώ προαιρετικά στο πίσω κάθισμα μπορούν να υπάρξουν ακόμα και δύο οθόνες 11,6 ιντσών με όλες τις δυνατότητες διασκέδασης των πίσω επιβατών.

Οι χώροι είναι αρκετά καλύτεροι σε σχέση με το παρελθόν και γενικά… άπλετοι ακόμα και για τους πίσω επιβάτες, ενώ χάρη στην πολύ καλή διάταξη και στο επίπεδο πάτωμα με μικρούς συμβιβασμούς θα βολευτεί καλά και ένας τρίτος επιβάτης πίσω. Οι χώροι για μικροαντικείμενα είναι πολλοί και καλοσχεδιασμένοι, αν και σε ορισμένα σημεία νιώσαμε ότι θα μπορούσαν να είναι και περισσότεροι. Βεβαίως, οι δυνατότητες σύνδεσης με smartphone, tablet και κάθε είδους ψηφιακή πηγή είναι εξαιρετικές (υπάρχει ακόμα και ειδική θήκη στην κεντρική κονσόλα με βάση για ασύρματη φόρτιση κινητού, όσα διαθέτουν βεβαίως ανάλογη τεχνολογία), ενώ ξεχωρίζει τόσο η μεγάλη γυάλινη πανοραμική οροφή (με το εμπρός τμήμα της να ανοίγει ηλεκτρικά), αλλά και η ηλεκτρική θύρα του χώρου αποσκευών που μπορεί να ανοίξει και με μία κίνηση του χεριού πάνω από το πίσω λογότυπο την εταιρίας. Μία μόνο παρατήρηση. Οι πολυάριθμοι διακόπτες στην κεντρική κονσόλα απαιτούν κάποιο χρόνο εξοικείωσης όπως και το «joystick» για το χειρισμό του «mouse» στο σύστημα infotainment.   

 

Άνεση ανώτατου επιπέδου

Με την γκάμα των διαθέσιμων RX να συνεχίζει να απαρτίζεται από μηχανικά σύνολα βενζίνης και φυσικά την υβριδική έκδοση, οι άνθρωποι της Lexus θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες εκδόσεις διαθέτουν φανατικούς φίλους και ως εκ τούτου δεν προχώρησαν στη δημιουργία εκδόσεων πετρελαίου. Επίσης, θεωρούν ότι το κόστος μίας plug-in υβριδικής έκδοσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το τελικό όφελος που θα απολάμβανε ο καταναλωτής σε σχέση με την απλή υβριδική έκδοση (επιπλέον μπαταρίες, βάρος… κλπ.), οπότε τελικά δεν προχώρησαν ούτε σε μία τέτοια λύση. Στη βασική έκδοση λοιπόν RX 200t συναντάμε τον υπερτροφοδοτούμενο άμεσου ψεκασμού των δύο λίτρων που είχαμε δει και στο μικρότερο NX. Η απόδοσή του turbo 4κύλινδρου που δουλεύει και σε κλασικό κύκλο «Otto» αλλά και σε «Atkinson»  (όταν το «φορτίο» του είναι μικρό για καλύτερη κατανάλωση), φτάνει τους 238 ίππους και είναι η μόνη έκδοση που διατίθεται και με κίνηση στους εμπρός τροχούς ή ως τετρακίνητο. Υπάρχει επίσης η έκδοση RX 350 με τον V6 3,5 λίτρων άμεσου ψεκασμού που αποδίδει 300 ίππους, ενώ στην κορυφή της γκάμας έχουμε και πάλι την υβριδική RX 450h με τη συνολική απόδοση του συστήματος να είναι στους 313 ίππους. Θα ασχοληθούμε μόνο με την τελευταία, καθώς είναι η μόνη που οδηγήσαμε στην Πορτογαλία και η μόνη φυσικά που διατίθεται ήδη στη χώρα μας με τις τιμές της να ξεκινάνε λίγο κάτω από τις 80.000 ευρώ.

Εξαιρετική, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για όχημα 2,1 τόνων (!) είναι η μέση κατανάλωση καυσίμου που σύμφωνα με την Lexus κυμαίνεται στα 5,2 λίτρα/100 χλμ. με τις εκπομπές CO2 να είναι μόλις στα 120 γρ./χλμ. Όπως πάντοτε, το υβριδικό σύστημα συνεργάζεται με κιβώτιο τύπου CVT (μεταβαλλόμενων σχέσεων) δηλαδή και μεταφέρει την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, ενώ υπάρχει δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας με 6 προεπιλεγμένες σχέσεις και μοχλοδιακόπτες πίσω από το τιμόνι για την αλλαγή των σχέσεων.

   

Στην πράξη, η συνολική απόδοση του συστήματος επαρκεί και με το παραπάνω για να κινήσει με μεγάλη άνεση το πολύ βαρύ SUV. Το κιβώτιο μάλιστα είναι αρκετά πιο άμεσο σε απόκριση και ταυτόχρονα και αρκετά πιο ήσυχο στις υψηλές ταχύτητες σε σχέση με το παρελθόν (αυτό το τελευταίο και χάρη στην πολύ καλή ηχομόνωση συνολικά).  Σε επίπεδο μέσης κατανάλωσης στην πράξη τώρα, είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να είσαι κοντά στα εργοστασιακά νούμερα ιδίως αν δεν χρησιμοποιείς και της αμιγώς ηλεκτροκίνητη λειτουργία. Στη δοκιμή μας πέριξ της Λισαβόνας είδαμε στον πληρέστατο υπολογιστή ταξιδιού στο ταξίδι μία μέση κατανάλωση της τάξη των 8,5 λίτρων/ 100 χλμ., ενώ στην οδήγηση υπό αρκετή πίεση αυτή μπορεί να ξεφύγει και πάνω από τα 14 λίτρα.

 

Πρωταρχικός στόχος των μηχανικών του RX ήταν η εξαιρετικά άνετη και ασφαλής σε κάθε περίπτωση οδική του συμπεριφορά. Άμεσα αντιλαμβάνεσαι το πόσο «βελούδινη» είναι πραγματικά η λειτουργία της ανάρτησης που ισοπεδώνει όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος με εξαιρετική ευκολία, ενώ ακόμα και σε πολύ υψηλές ταχύτητες οι επιβάτες μένουν σχεδόν «ανέπαφοι» από τις όποιες «κακουχίες» του περιβάλλοντος. Με το τιμόνι να είναι αρκετά κάθετα τοποθετημένο (είναι και θερμαινόμενο και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο) και το τούνελ μετάδοσης ψηλό, η καλή θέση οδήγησης (με τα εμπρός καθίσματα να είναι πλήρως ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα) σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε πιο σπορ κατασκευή (αν και θα θέλαμε να μπορεί να πηγαίνει λίγο πιο κάτω το κάθισμα του οδηγού).  Ο κατά το πλείστον ψηφιακός πίνακας οργάνων αλλάζει… διάθεση σε σχέση με το πρόγραμμα οδήγησης που θα επιλέξεις και είναι πληρέστατος πληροφοριών και ευανάγνωστος, αν και ο οδηγός δεν χρειάζεται να αποσπά καθόλου την προσοχή του από το δρόμο χάρη στο πολύ μεγάλο και έγχρωμο head-up display.

Το αυτοκίνητο που οδηγήσαμε ήταν εφοδιασμένο με την ενεργή ανάρτηση AVS (ADAPTIVE VARIABLE SUSPENSION) και φυσικά τον επιλογέα προγραμμάτων οδήγησης «Drive Mode Select»(ECO, NORMAL, SPORT προγράμματα στις απλές εκδόσεις και σε αυτές με την ενεργή ανάρτηση το SPORT γίνεται SPORT S και SPORT S , ενώ για πρώτη φορά υπάρχει και «CUSTOMIZE» που σου επιτρέπει προσωπικές επιλογές ρυθμίσεων) που εκτός των άλλων παρεμβαίνουν στο τιμόνι, τον κινητήρα, το κιβώτιο, την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση (όπου υπάρχει), τον κλιματισμό, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, και το υβριδικό σύστημα (το υβριδικό έχει και επιπλέον πρόγραμμα «EV DRIVE» όπως είπαμε). Προαιρετικά υπάρχουν επίσης και ενεργές αντιστρεπτικές που δεν αφήνουν το αμάξωμα να παίρνει κλίσεις στις στροφές παρά τον όγκο του. Βεβαίως στις «απλές» εκδόσεις οι κλίσεις του αμαξώματος σε φιδίσιες διαδρομές δεν είναι και αυτό που λέμε… μικρές, ενώ και ο όγκος του αμαξώματος δεν κρύβεται… τεχνηέντως (το τελευταίο ανεξαρτήτως έκδοσης). Μπορεί το αμάξωμα να είναι κατά 30% πιο στιβαρό σε σχέση με το παρελθόν, αλλά όπως και να το κάνουμε οι 2,1 τόνοι και το σχετικά «αναίσθητο» ηλεκτρικό τιμόνι (καλύτερο βέβαια σε σχέση με το παρελθόν) δεν σε εμπνέουν για πολύ πιο γρήγορη οδήγηση. Φυσικά, όπως είπαμε στη Lexus δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην «αμερικάνικη φιλοσοφία» και στον τομέα της «luxury» άνεσης το Lexus είναι σίγουρα κορυφαίο στο είδος του. Να σημειώσουμε ότι στην έκδοση F-Sport υπάρχει επιθετικό bodykit, ζάντες 20 ιντσών, τριάκτινο τιμόνι επενδυμένο με διάτρητο δέρμα, ενώ στο βασικό εξοπλισμό της συμπεριλαμάνεται και η ενεργή ανάρτηση AVS.

 

Η υβριδική έκδοση αναλυτικά

Στη νεότερη εκδοχή του υβριδικού συστήματος συναντάμε τον V6 κινητήρα άμεσου ψεκασμού των 3,5 λίτρων που συνδυάζεται στην προκειμένη περίπτωση με δύο ηλεκτροκινητήρες. Ο ένας ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος εμπρός μαζί με τον V6 και ουσιαστικά τον υποβοηθά όποτε αυτό απαιτείται, ενώ με ταχύτητες έως 46 χλμ./ώρα μπορεί να λειτουργήσει εντελώς αυτόνομα ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα (η αυτονομία του φτάνει μέχρι 3 χλμ. στην προκειμένη περίπτωση). Ο ηλεκτρικός κινητήρας που είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα ενεργοποιείται ουσιαστικά μόνο στις περιπτώσεις που χρειάζεται η υβριδική τετρακίνηση, ενώ όταν δεν δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς παρέχει ενέργεια στην μπαταρία Ni-MH. Ο κινητήρας βενζίνης παράγει 335 Nm ροπής, όσα ακριβώς δηλαδή παράγει και ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη (ίδιου τύπου ηλεκτρικός κινητήρας είναι και ο πίσω), ενώ η μέγιστη ροπή του πίσω ηλεκτρικού μοτέρ είναι στα 139 Nm. Σύμφωνα με την εταιρία η συνολική απόδοση του συστήματος αγγίζει τους 313 ίππους (0-100 χλμ./ώρα σε 7,7’’ και τελική ταχύτητα 200 χλμ./ώρα). Το υβριδικό RX διατίθεται αποκλειστικά ως τετρακίνητο με το σύστημα να διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενο συμπλέκτη και την κίνηση υπό κανονικές συνθήκες να μεταφέρεται μόνο στους εμπρός τροχούς. Αν οι συνθήκες βεβαίως το απαιτούν μέχρι 50% της ροπής μπορεί να φτάσει μέχρι τον πίσω άξονα.

Safety System

Το νέο Lexus Safety System (LSS ), ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε συστήματα για την ασφάλεια των επιβατών και την υποβοήθηση του οδηγού. Στο σύστημα εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνονται από αναβαθμισμένο Pre-Crash που ανιχνεύει επικείμενη σύγκρουση και ενεργοποιεί αυτόματα και τα φρένα για την αποφυγή ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, ενώ έχει και δυνατότητα ανίχνευσης πεζών, ένα νέο «Dynamic Radar Cruise Control» (DRCC), Lane Departure Alert (LDA) και  Advanced Lane-Keeping Assist (LKA) που σε συνδυασμό με το Radar Cruise Control λειτουργούν και σε πολύ χαμηλές ταχύτητες πλέον και ουσιαστικά κρατάνε το αυτοκίνητο στη λωρίδα κυκλοφορίας εντελώς… αυτόνομα. Υπάρχει ενεργή και προσαρμοζόμενη μεγάλη σκάλα φώτων (Automatic High Beam και Adaptive High-Beam System), Road Sign Assist που «διαβάζει» τη σήμανση των δρόμων, Sway Warning, Rear Cross Traffic Alert (RCTA) ακόμα και Blind Spot Monitor (BSM). Εκτός από τη δυνατότητα αυτόματου παρκαρίσματος, υπάρχει πλέον και το Panoramic View Monitor που διαθέτει τέσσερις κάμερες, δημιουργώντας μια πανοραμική απεικόνιση του αυτοκινήτου από όλες τις γωνίες με κατοπτική εμφάνιση.