FIRST DRIVE: Opel Astra (VIDEOS)


Το 5ο κατά σειρά Astra δεν προσπαθεί απλώς να εκσυγχρονιστεί στη νέα του γενιά, αλλά να συνεχίσει με το δικό του τρόπο τον «εκδημοκρατισμό» της τεχνολογίας...

  • 4/10/2015

Με ολοκαίνουρια πλατφόρμα, πιο συμπαγές, ποιοτικό, λειτουργικό και ελαφρύτερο, το 5ο κατά σειρά Astra δεν προσπάθησε απλώς να εκσυγχρονιστεί στη νέα του γενιά, αλλά να συνεχίσει με το δικό του τρόπο τον «εκδημοκρατισμό» της τεχνολογίας στην κατηγορία των μικρομεσαίων κατά τους ιθύνοντες της γερμανικής εταιρίας.

Όταν έχεις διανύσει 79 χρόνια στο βάθος της ιστορίας με περισσότερα από 24 εκατομμύρια συμπαγή Opel να κυκλοφορούν στους δρόμους παγκοσμίως, τότε δεν είναι καθόλου τυχαία η παρουσία σου στις κορυφαίες θέσεις του πάνθεον των μικρομεσαίο. Και μπορεί η επιτυχημένη αυτή ιστορία να ξεκίνησε πίσω στο 1936 με το πρωτοεμφανιζόμενο τότε Kadett, αλλά καθοριστικό στη σύγχρονη πορεία της γερμανικής εταιρίας ήταν σίγουρα και το 1991, όταν τη σκυτάλη στα μικρομεσαία πήρε το πρώτο όχημα στην κατηγορία C της Opel με την ονομασία Astra. Εκείνο το πρώτο μάλιστα με τον κωδικό «F» ήταν και το best seller… ever, καθώς οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 4,1 εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Για να καταλάβετε πόσο εντυπωσιακά είναι αυτά τα νούμερα, αρκεί να τονίσουμε ότι αν κάποιος νοητά έβαζε όλα τα Kadett και Astra στη σειρά, η στοίχιση θα ξεπερνούσαν μία νοητή ευθεία των 100.000 χλμ., γεγονός που σημαίνει ότι κυκλώνουν τον ισημερινό δυόμιση φορές!  

Νέο και μικρότερο

Βασισμένο στη νέα πλατφόρμα D2XX το 5ο κατά σειρά Astra με κωδικό «K» (11η γενιά μαζί με τα Kadett), πάει κόντρα στο ρεύμα και κάνει το αντίθετο με αυτό που συνηθίζουμε να λέμε σε κάθε νέα γενιά… είναι μικρότερο σε εξωτερικές διαστάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 4.370 χλστ., το νέο Astra είναι σχεδόν πέντε εκατοστά μικρότερο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, το συνολικό ύψος μειώθηκε κατά 25 χλστ. και αγγίζει πλέον τα 1.485 χλστ., ενώ το πλάτος είναι στα 1.871 χλστ. Οι μειώσεις επεκτάθηκαν και στο πίσω μετατρόχιο που είναι κατά 8 χλστ. μικρότερο αλλά και στο νέο μεταξόνιο που είναι στα 2.662 χλστ., μικρότερο κατά 23 χλστ. Το σημαντικό όμως είναι ότι παρά την μείωση των διαστάσεων, οι ωφέλιμοι χώροι έχουν αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν (το Astra J δηλαδή) και η ευρυχωρία και η άνεση κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με την Opel ο χώρος για τα πόδια πίσω είναι περισσότερος κατά 35 χλστ., το ύψος για το κεφάλι του οδηγού είναι καλύτερο κατά 22 χλστ., ενώ και ο χώρος αποσκευών έχει φτάσει στα 370 λίτρα και με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων φτάνει τα 1.210. Και μικρότερο και πιο ευρύχωρο από ό,τι διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι στην Μπρατισλάβα, καθώς σε αυτόν τον τομέα το Astra πλέον βρίσκεται στο άνω άκρο της κατηγορίας.  

Έως 200 κιλά ελαφρύτερο και πιο αεροδυναμικό!

Το νέο πάτωμα, οι μικρότερες διαστάσεις, οι νέες τεχνοτροπίες συγκόλλησης του αμαξώματος και η χρήση ατσαλιού υψηλής και υπερ-υψηλής αντοχής συντέλεσαν σε μία… δίαιτα που συνολικά φτάνει τα 200 κιλά ανάλογα με την έκδοση! Ναι, καλά διαβάσατε. Για να δούμε μάλιστα και στα επιμέρους σημεία τι μείωση βάρους έχουμε θα πούμε πιο συγκεκριμένα, ότι από τους νέους ελαφρύτερους κινητήρες αφαιρέθηκαν 10 κιλά (και άλλα 10 από τα κιβώτια ταχυτήτων), τα καθίσματα είναι ελαφρύτερα επίσης κατά 10 κιλά, στο αμάξωμα έχουμε μείωση της τάξης των 77 κιλών (από 357 στα 280) και στο πλαίσιο 50, στην εξάτμιση - 4,5 κιλά, ενώ τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά αφαίρεσαν από το σύνολο άλλα 11 και πιο ελαφριές είναι και οι νέες ζάντες.

Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ένα σύνολο λιγότερο ανθεκτικό και ικανό καθώς η στρεπτική δυσκαμψία έχει αυξηθεί και πιο συγκεκριμένα από 18,6 σε 19,0 kNm/μοίρα. Επίσης, άκρως θετικό είναι το γεγονός ότι οι πιο συμπαγείς διαστάσεις και ο προσεγμένος σχεδιασμός επηρέασε αρκετά και τον συντελεστή οπισθέλκουσας με την αεροδυναμική του να είναι η καλύτερη της κατηγορία (Cd: 0,285)! Αυτό το εντυπωσιακό νούμερο δεν ήρθε βεβαίως από μόνο του. Οι μηχανικοί δούλεψαν κυρίως στις εμπρός κολόνες, στην οροφή και το τελείωμά της, στο μοναδικό «C-pillar» με τις ειδικά σχεδιασμένες άκρες οι οποίες βοηθούν τον διαχωρισμό της ροής και την μείωση της αντίστασης. Επεμβάσεις έχουν γίνει και κάτω όμως από τη λαμαρίνα για την καλύτερη ροή του αέρα. Το μόνο πράγμα στο οποίο επέμεινε η Opel ήταν η διάταξη της ανάρτησης, με τα κλασικά γόνατα McPherson να παραμένουν εμπρός και τον ημιάκαμπτο πίσω φυσικά με σύνδεσμο Watt και φυσικά με τις όποιες αλλαγές σε υποπλαίσια και set-up.

Σχεδιαστική ωριμότητα

Έχοντας ως φιλοσοφία «η γλυπτική τέχνη συναντά τη γερμανική ακρίβεια» και τις ρίζες της επιρροής στον σχεδιαστικό τομέα να ακουμπάνε το Monza Concept, εμφανισιακά η νέα γενιά Astra είναι σίγουρα πιο ώριμη σε σχέση με το παρελθόν. Με τα «φουσκώματα» και τις πολλές καμπύλες να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, το νέο μικρομεσαίο της Opel δείχνει και είναι πιο προσεγμένο στη λεπτομέρεια και σχεδιαστικά, ενώ οι αρκετές ακμές χωρίς να είναι έντονες το κάνουν πιο δυναμικό χωρίς να δείχνει υπερβολικά μυώδες σε κάποιο σημείο. Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζουν τα στοιχεία που είδαμε για πρώτη φορά και σε Adam και Corsa και ενοποιείται με τη σύγχρονη σχεδιαστική ταυτότητα της Opel. Το μεγάλο εταιρικό σήμα δεσπόζει στο κέντρο της νέας χρωμιωμένης μάσκας με τις δύο μπάρες και η χαρακτηριστική «λεπίδα» που ανεβαίνει προς τα πίσω,  κάνει το νέο μικρομεσαίο άμεσα αναγνωρίσιμο. Τα νέα φωτιστικά σώματα μοιάζουν ως προέκταση της μάσκας ενώ προαιρετικά διαθέτουν για πρώτη φορά στην κατηγορία τεχνολογία IntelliLux LED Matrix. Το highlight το συναντάμε στο τελείωμα της αρκετά κεκλιμένης οροφής , δηλαδή στην πίσω κολόνα. Εδώ οι σχεδιαστές προσπάθησαν να δώσουν την εντύπωση μίας αιωρούμενης οροφής, με το μαύρο πλαστικό ένθεμα να «σβήνει» οπτικά την κολόνα. Οι καθρέφτες δεν διαθέτουν ενσωματωμένα φλας όπως είναι της μόδας τελευταία, αλλά αυτά έχουν παραμείνει στην κλασική τους θέση, τα εμπρός φτερά. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν τα νέα γωνιώδη LED φωτιστικά σώματα, με το σχήμα τους εσωτερικά να σχηματίζει νοητά το «C»και να είναι αναγνωρίσιμο εύκολα.

Ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές έγιναν στο εσωτερικό που είναι και αυτό ριζικά ανανεωμένο. Ξεχάστε τους πολυάριθμους… ατάκτως ερριμένους διακόπτες στην κεντρική κονσόλα και τα… σεμινάρια εξοικείωσης μαζί τους. Με το νέο «όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα» IntelliLink σύστημα infotainment να ξεχωρίζει στην κεντρική κονσόλα και την οθόνη αφής 7 ή και 8 ιντσών με εξαιρετικές δυνατότητες διασύνδεσης καθώς υποστηρίζει και Apple CarPlay και Android Auto, το νέο τριάκτινο πολυλειτουργικό τιμόνι και το νέο πίνακα οργάνων με την μεγάλη έγχρωμη LCD οθόνη στο εσωτερικό, το Astra δείχνει πιο σύγχρονο και «hi-tech» από ποτέ. Και εισάγει πρωτιές στην κατηγορία, όπως τα νέα ηλεκτρικά καθίσματα εμπρός με 18 διαφορετικές ρυθμίσεις, μνήμες, που είναι θερμαινόμενα και κλιματιζόμενα, ενώ αν είστε και πιασμένος σας κάνουν και ένα μασάζ! Και δεν σταματάει εκεί η φροντίδα των επιβατών, καθώς για πρώτη φορά στην C, ακόμα και τα πίσω καθίσματα θα είναι θερμαινόμενα. Τα μαλακά πλαστικά είναι πολύ αναβαθμισμένα από πλευράς αντιληπτής ποιότητας, αν και υπάρχουν κάποιες ενστάσεις για τα πλαστικά ανάμεσα από τα καθίσματα και ορισμένα στα πάνελ των θυρών. Σκαλοπάτια έχει ανέβει και το φινίρισμα με το σχεδιασμό να δίνει έμφαση και στην λεπτομέρεια, ενώ ακόμα και η αλουμινένια φάσα που διατρέχει κατά μήκος το ταμπλό και περνάει κάτω από την οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα είναι εκεί όχι μόνο για διακοσμητικούς λόγους αλλά συμβάλει και στη λειτουργικότητα καθώς εκεί μπορείς να ακουμπάς τον αντίχειρά σου για να στηρίζεις το χέρι σου την ώρα που χειρίζεσαι την οθόνη του συστήματος infotainment. Σχεδιαστικά οι φόρμες και οι γραμμές είναι πλέον «καθαρές» και υπάρχει οπτική σαφήνεια, ενώ οι θήκες για μικροαντικείμενα είναι αρκετές και εύχρηστες (οι θήκες όμως ανάμεσα από τα εμπρός καθίσματα θα μπορούσαν να είναι περισσότερες κατά την προσωπική μας άποψη).

Στον εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ενεργό cruise control, σύστημα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, σύστημα αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, βοηθός παρκαρίσματος, σύστημα ειδοποίησης τυφλού σημείου, κάμερα οπισθοπορείας, ακόμα και το νέο σύστημα φώτων LED Matrix (άλλη μία πρωτιά για την κατηγορία) με αυτόματη εναλλαγή μεγάλης σκάλας (και όχι μόνο…) που είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε σε νυχτερινή οδήγηση και αποτελεί μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με τα Xenon AFL της προηγούμενης γενιάς.  Το μόνο που έλειπε από τη λίστα εξοπλισμού (τουλάχιστον προς το παρόν) για να λέμε και την αλήθεια, ήταν το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και οι ενεργές αναρτήσεις. Όλα τα άλλα υπάρχουν και μάλιστα πολλά απ’ αυτά τα συναντάς μόνο σε μεγαλύτερες κατηγορίες.

Και αν όλα αυτά σας φαίνονται λίγα, τότε να σας πούμε ότι το νέο Astra είναι το πρώτο μοντέλο της Opel που θα διατίθεται με την υπηρεσία προσωπικής υποστήριξης και συνδεσιμότητας Opel OnStar. Το Opel OnStar σου προσφέρει μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών ασφάλειας και άνεσης. Σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί αερόσακος, η Opel OnStar λαμβάνει αυτόματη προειδοποίηση και επικοινωνεί με το όχημα για να δει αν όλα είναι καλά και σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση, μία ομάδα έκτακτης ανάγκης αποστέλλεται άμεσα στον τόπου που βρίσκεται το όχημα. Με την υπηρεσία OnStar 24/7, 365 ημέρες το χρόνο οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να καλούν στο κέντρο εξυπηρέτησης και να έχουν ό,τι πληροφορίες επιθυμούν, από σημεία προορισμού μέχρι σε ποια κατάσταση είναι το όχημά τους εκείνη τη στιγμή (κάτι σαν τηλεμετρία). Η OnStar μετατρέπει το νέο Astra σε ένα 4G LTE mobile Wi-Fi hotspot, καθώς μέχρι επτά συσκευές, από smartphones έως tablet μπορούν να συνδέονται ταυτόχρονα.

Το δια ταύτα

Αρχικά το νέο Astra θα διατίθεται με τέσσερις κινητήρες βενζίνης και τρεις πετρελαίου. Όλοι είναι υπερτοφοδοτούμενοι και αλουμινένιοι με τεχνολογία άμεσου ψεκασμού, ενώ νέα είναι και τα κιβώτια ταχυτήτων. Ο νέος 3κύλινδρος turbo 1.0 ECOtec που είδαμε και στο Corsa και Adam στην προκειμένη περίπτωση αποδίδει 105 ίππους και συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων ή αυτοματοποιημένο μηχανικό Easytronic 3.0 έξι σχέσεων. Στη συνέχεια είναι ο νέος 1.4 με 125 ή 150 ίππους που συνδυάζεται με νέο μηχανικό 6 σχέσεων, ενώ με ίδιο κιβώτιο συνεργάζεται και ο κορυφαίος προς στιγμή 1.6 που αποδίδει  200 ίππους.

Στους κινητήρες πετρελαίου έχουμε τον 1.6 CDTi με απόδοση 95, 110 ή 136 ίππων. Όλοι διαθέτουν στο βασικό εξοπλισμό μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ η πιο ισχυρή μπορεί να συνδυαστεί και με αυτόματο έξι σχέσεων. Σημαντικό είναι ότι η βασική αυτόματη βενζινοκίνητη και οι δύο πιο αδύναμες πετρελαιοκίνητες εκδόσεις δεν επιβαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας. Αργότερα το νέο Astra θα είναι διαθέσιμο και σε έκδοση GSi με 250 ίππους, ενώ το Astra OPC αναμένεται το 2017.

Με το που μπαίνεις μέσα βρίσκεις εύκολα τη σωστή θέση οδήγησης και το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι είναι ότι η ποιότητα κύλισης, το «πάτημα» και η ευελιξία του νέου Astra βρίσκεται σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν. Η απουσία αεροδυναμικών θορύβων το καθιστά πιο άνετο, το  περιττό… λίπος που εξαφανίστηκε το κάνει πολύ πιο ευκίνητο, ενώ πολύ υψηλότερα είναι και τα περιθώρια πρόσφυσης στην καλή άσφαλτο των δρόμων στα περίχωρα της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία, με την «μούρη» να μένει περισσότερο προσκολλημένη στο οδόστρωμα και να χρειάζεται περισσότερη πίεση για να ανοίξει την τροχιά της. Η αίσθηση και η ακρίβεια του ηλεκτρικού τιμονιού είναι βελτιωμένη όπως και όλων των χειριστηρίων του, αλλά και πάλι δεν αποτελεί και σημείο αναφοράς για την κατηγορία και τις πιο σπορ υλοποιήσεις, κυρίως διότι συνεχίζει να παραμένει η ελαφρώς «λαστιχένια» αίσθηση ως… επίγευση (σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν). Οι κλίσεις στις στροφές δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και δεν αποθαρρύνουν, αλλά και πάλι δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί και την σπορ πλευρά των μικρομεσαίων.

Με τη βασική έκδοση με τον 3κυλινδρο κινητήρα βενζίνης μπορείς να κινηθείς άνετα στην πόλη και τον ανοιχτό δρόμο, καθώς είναι αρκετά δυνατός και ελαστικός από χαμηλά, αλλά στις πιο υψηλές στροφές δείχνει πιο νωχελικός και δεν παράγει ιδιαίτερο έργο, ενώ ακούγεται κιόλας λίγο περισσότερο. Η μακριά κλιμάκωση μάλιστα από το 5άρι κιβώτιο δεν το βοηθάει πολλές φορές να αναδείξει όλο του το ταλέντο (πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερο ένα 6άρι), αλλά η κατανάλωση του μένει σε πολύ λογικά επίπεδα καθώς εύκολα κινείσαι στην περιοχή του 6 και κάτι. Ο καινούριος 1.400άρης με τους 150 ίππους είναι αρκετά πιο ομαλός και ελαστικός και αποτελεί τη «χρυσή τομή» στους βενζινοκινητήρες, καθώς κινεί με άνεση το νέο Astra και του χαρίζει και καλές επιδόσεις, ενώ ταυτόχρονα παραμένει και αντίστοιχα οικονομικός στην πράξη (η ελληνική αντιπροσωπεία δεν γνωρίζει αν ακόμα εισάγει τη συγκεκριμένη έκδοση). Σε θέματα κατανάλωση όμως όπως διαπιστώσαμε στη Σλοβακία, δεν ξεφεύγει ούτε ο πιο δυνατός 1.6 με τους 200 ίππους. Με πρόγραμμα «Sport» σε αυτήν την περίπτωση είναι και η πιο σπορτίβ έκδοση αυτή τη στιγμή για όποιον δεν μπορεί να περιμένει (ή δεν θα… αντέχει) τις πιο ισχυρές εκδόσεις. Στο τέλος οδηγήσαμε την 1.6 CDTi με τους 136 ίππους. Μιλάμε για ένα πολύ καλό σύνολο πετρελαίου με αρκετά ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας και μεγάλη ελαστικότητα (αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για diesel). Στην προκειμένη περίπτωση εκτός από την άνεση που κινούσε το νέο Astra μας έκανε μεγάλη εντύπωση και η μέση κατανάλωση στον υπολογιστή ταξιδιού που ήταν τις περισσότερες φορές στο 4 έως 5 και σχεδόν κολλημένη σε αυτήν την περιοχή!

Το νέο Astra για πρώτη φορά θα κατασκευάζεται εκτός Γερμανίας (Πολωνία και Αγγλία) και ήδη έχει δεχτεί 30.000 παραγγελίες, γεγονός που προδιαγράφει μία ακόμα πολύ επιτυχημένη πορεία. Στην Ελλάδα θα… πατήσει πόδι εντός Νοεμβρίου 2015 και είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει αρκετά την προσοχή των εγχώριων καταναλωτών. Το αξίζει άλλωστε από κάθε άποψη.