FIRST DRIVE: SEAT Ibiza 2015 (VIDEO)


Στην καρδιά της Καταλονίας, στην πρωτεύουσα Βαρκελώνη, η SEAT παρουσιάζει το ανανεωμένο supermini, το δημοφιλέστερο μοντέλο της, το Ibiza του 2015.

  • 18/6/2015

Στην καρδιά της Καταλονίας, στην πρωτεύουσα Βαρκελώνη, η SEAT παρουσιάζει το ανανεωμένο supermini, το δημοφιλέστερο μοντέλο της, το Ibiza του 2015.  

Στη Ελλάδα το νέο Ibiza θα… πατήσει πόδι μέσα στο Σεπτέμβριο του 2015, αλλά παρότι προσπαθήσαμε να εκμαιεύσουμε κάποια επίπεδα τιμών -έστω σε σχέση με το παρελθόν-, ακόμα δεν καταφέραμε να αποσπάσουμε κάποια πληροφορία και αυτό γιατί πολύ απλά η ελληνική αντιπροσωπεία ακόμα διαπραγματεύεται με το ισπανικό εργοστάσιο για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Κρίνοντας από το παρελθόν πάντως και από την πολύ καλή φήμη της ελληνικής αντιπροσωπείας σε αυτόν τον τομέα πιστεύουμε ότι θα είναι παρόμοιες με το υπάρχον μοντέλο.

Εξωτερικά οι διαφορές δεν είναι και αυτό που λέμε ριζικές, καθώς πρόσφατα είχε δεχθεί το αυτοκίνητο ένα ακόμα φρεσκάρισμα που το έκανε ακόμα πιο σπορτίφ εμφανισιακά. Οι αλλαγές πλέον περιορίζονται κυρίως στα νέα φωτιστικά σώματα με τα ενσωματωμένα φώτα ημέρα τεχνολογία LED, τις νέες trendy ζάντες αλουμινίου που κατά περίπτωση είναι δίχρωμες, καθώς και δύο νέους χρωματισμούς για το αμάξωμα (Moonstone Grey και Chilli Red). Βεβαίως πλέον υπάρχει και η δυνατότητα εξατομίκευσης με τα ειδικά χρωματικά πακέτα τα οποία δίνουν μία διχρωμία τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά στο νέο Ibiza και σίγουρα το καθιστούν πιο ευχάριστο.

Πολύ μεγάλη αναβάθμιση έχει γίνει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, με τα υλικά και πολλές από τις λεπτομέρειες να προέρχονται πλέον αυτούσιες από το Leon γεγονός που το καθιστά πολύ αναβαθμισμένο ποιοτικά σε σχέση με το παρελθόν. Με το νέο σύστημα infotainment Connect με την οθόνη αφής 6,5 ιντσών και την προσθήκη του MirrorLink, η συνδεσιμότητα με smartphone και tablet έχει πραγματικά… εκτοξευτεί, καθώς η μεγάλη συνεργασία της SEAT με τη Smasung έχει λειτουργήσει ευεργετικά σε αυτόν τον τομέα για την ισπανική φίρμα. Η Συμβατότητα πλέον είναι πραγματική εξαιρετική σε σχέση με android και iOS smartphones όπως διαπιστώσαμε και κατ’ ιδίαν και μέσω του infotainment συστήματος μπορείς να χειριστής πολύ εύκολα και με ασφάλεια το smartphone ή το tablet σου.

Το νέο Ibiza είναι λοιπόν και το πρώτο μοντέλο της SEAT που προσφέρει αποκλειστικές υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε συνεργασία με τη «powered by Samsung». Σε 35 χώρες μάλιστα από τις 80 που θα διατίθεται το νέο Ibiza, η εταιρία θα προσφέρει μαζί με το supermini και το Samsung Galaxy A3 με προ-εγκατεστημένο το Seat ConnectApp. Με το συγκεκριμένο app οι βασικές λειτουργίες είναι «Read to me» και «Voice Reply», οι οποίες μετατρέπουν ουσιαστικά τα e-mail, text message, Facebook και Twitter μηνύματα σε ομιλία. Οι απαντήσεις στα διάφορα post και μηνύματα μπορούν να γίνουν επίσης μέσω του συστήματος με φωνητική υπαγόρευση.

Όσον αφορά τώρα στα μηχανικά σύνολα, το νέο SEAT Ibiza εκτός από νέο βελτιωμένο σύστημα διεύθυνση και set-up στην ανάρτηση, διαθέτει και ολοκαίνουρια γκάμα κινητήρων.  Ο βασικός κινητήρας βενζίνης είναι πλέον ο 3κύλινδρος TSI το ενός λίτρου που αποδίδει 75 ίππους στην ατμοσφαιρική έκδοση και 95 ή 110 στην TSI turbo.

Υπάρχει επίσης ο 1.4 TSI ACT με τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρων ο οποίος πλέον αποδίδει 150 ίππους και 250 Nm μέγιστης ροπής. Το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο έχει μέση κατανάλωση της τάξης των 4,8 λίτρων ανά 100 χλμ. , ενώ ακόμα πιο οικονομικός είναι ο 1.0 TSI Ecomotive με τους 95 ίππους. Σε αυτήν την περίπτωση η μέση κατανάλωση είναι 4,1 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 94 γρ/χλμ.

Στους diesel ο πιο οικονομικός είναι ο 1.4 TDI με τους 75 ίππους μετην μέση κατανάλωση στην προκειμένη περίπτωση να είναι 3,4 λίτρα/100 χλμ. και τις εκπομπές CO2 να κυμαίνονται στα 88 γρ/χλμ. Άλλοι κινητήρες πετρελαίου είναι ο 1.6 TDI που διατίθεται σε δύο εκδόσεις με 90 και 105 ίππους.

Όλα τα μηχανικά σύνολα είναι συμβατά με τις αυστηρές προδιαγραφές EU6 και συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο, ενώ οι κινητήρες των 110 ίππων TSI και 90 ίππων TDI είναι διαθέσιμοι και με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG.

Στη Βαρκελώνη είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τρεις από τις πολυάριθμες εκδόσεις της μεγάλης γκάμας του νέου Ibiza. Τα δύο 3κυλινδρα μηχανικά σύνολα πετρελαίου και βενζίνης με το 1.0 TSI στην έκδοση των 110 ίππων που συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων και το 1.4 TDI 90 ίππων που συνδυαζόταν επίσης με μηχανικό κιβώτιο στην προκειμένη περίπτωση 5 σχέσεων.

Στο βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων ανήκει το αρκετά αποτελεσματικό σύστημα Start/Stop και ξεκινώντας από τον 3κύλινδρο βενζίνης του ενός λίτρου είναι αρκετά θετικές. Παρότι πρέπει να περάσεις τις 2.500 με 3.000 σ.α.λ. για να ξεδιπλώσει όλο του το... ταπεραμέντο, το μοτέρ των 110 ίππων είναι αρκετά δυνατό από χαμηλά και πολύ ελαστικό, ενώ παρά την απουσία του ενός κυλίνδρου παραμένει και αρκετά ομαλό σε λειτουργία χωρίς να είναι ιδιαίτερα θορυβώδες ακόμα και ψηλά και να παράγει αρκετά αισθητούς «κραδασμούς». Παράλληλα και παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του test drive με το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο έγινε υπό συνθήκες κυκλοφοριακού φόρτου εντός της πόλης, η μέση κατανάλωση στον υπολογιστή ταξιδιού δεν ξέφυγε πάνω από τα 7 λίτρα για 100 χλμ.

Ακόμα πιο οικονομικό όμως είναι το μηχανικό σύνολο πετρελαίου των 90 ίππων, καθώς σε μία διαδρομή περίπου 100 χλμ. πέριξ της Βαρκελώνης και με κατά διαστήματα πιεσμένη οδήγηση, στο υπολογιστή ταξιδιού είδαμε μία μέση κατανάλωση της τάξης των 5,9 λίτρων ανά 100 χλμ. Αρκετά εξευγενισμένο για 3κυλινδρο μοτέρ πετρελαίου, το 1.4 TDI αποδεικνύεται αρκετά καλό για το Ibiza ενώ δουλεύει αρκετά γραμμικά σχεδόν σε όλο το φάσμα των στροφών. Πάντως είναι λίγο πιο νωχελικό χαμηλά σε σχέση με τον χιλιάρη TSI, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις στον αυτοκινητόδρομο μας φάνηκε ότι το κιβώτιο θα χρειαζόταν μία ακόμα σχέση.

Το καλύτερο όμως το κρατήσαμε για το τέλος που δοκιμάσαμε το 1.4 TSI ACT με τους 150 ίππους και το σύστημα ενεργής διαχείρισης κυλίνδρων. Έχουμε πει τα καλύτερα για το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο και η άποψή μας δεν αλλάζει ούτε στην προκειμένη περίπτωση. Εξαιρετικά ομαλό σε λειτουργία, δεν καταλαβαίνεις σε καμία περίπτωση πότε λειτουργεί σε «2 Cylinder Mode» και πότε ενεργοποιούνται και οι 4 κύλινδροι, μεστό σε τράβηγμα σε όλο το φάσμα των στροφών το μοτέρ των 150 ίππων προσφέρει και εξαιρετικές επιδόσεις στο supermini της SEAT με το 0-100 χλμ./ώρα να πραγματοποιείται μόλις σε 7,6 δλ. και την τελική να αγγίζει τα 220 χλμ./ώρα. Αν είσαι λίγο προσεκτικός με το δεξί πεντάλ και στην προκειμένη περίπτωση μπορείς να κινείσαι εύκολα με μία μέση κατανάλωση της τάξης των 7 και κάτι λίτρων ανά 100 χλμ.

Οδηγικά και με τα 3 αμαξώματα (5θυρο, 3θυρο SC ή Sport Coupe και ST ή Sport Tourer) να διαθέτουν το νέο ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης και το νέο set-up στην ανάρτηση, το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνεις είναι τόσο η αναβαθμισμένη ποιότητα κύλισης και η καλύτερη αίσθηση στο τιμόνι που είναι ακόμα πιο άμεσο σε σχέση με το παρελθόν με καλύτερο «βάρος» (αν και προσωπικά θα το θέλαμε λίγο πιο... βαρύ). Τα περιθώρια πρόσφυσης είναι πολύ υψηλά και η ισορροπία μεταξύ του άνετου και του σπορ είναι ακριβώς εκεί που πρέπει με την πλάστιγγα να μην γέρνει σε καμία πλευρά. Το στιβαρότατο πλαίσιο, σε συνδυασμό με το πολύ καλό σε αίσθηση κιβώτιο και τα καλά φρένα καθιστούν το Ibiza πολύ ευχάριστο για τον οδηγό, ενώ πλέον προαιρετικά υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης του SEAT Drive Profile γεγονός που επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει ανάμεσα σε δύο προγράμματα οδήγησης (Comfort/Sport) και να αλλάξει την χαρτογράφηση στην ενεργή ανάρτηση και στο τιμόνι ανάλογα με τις διαθέσεις του.

Στις υπόλοιπες προσθήκες στο νέο Ibiza συμπεριλαμβάνονται από κάμερα οπισθοπορείας μέχρι και σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος multi-collision brake, αλλά και σύστημα αναγνώρισης κόπωσης του οδηγού.