FIRST DRIVE: SsangYong Tivoli 1.6 diesel & 1.6 Diesel AWD (videos)


Με όπλα του τον ολοκαίνουριο diesel των 1,6 λίτρων και την καλή τετρακίνηση, το Tivoli ολοκληρώνεται περεταίρω στα compact crossover και προσφέρει πλέον μία εξαιρετική βάση για τη νέα εποχή SsangYong!

  • 20/10/2015

Με όπλα του τον ολοκαίνουριο diesel των 1.,6 λίτρων και την καλή τετρακίνηση, το Tivoli ολοκληρώνεται περεταίρω στα compact crossover και προσφέρει πλέον μία εξαιρετική βάση για τη νέα εποχή SsangYong!

Θα ήταν σκόπιμο πριν μπούμε στο… ψητό να αναφέρουμε ότι η SsangYong είναι μία από τις γηραιότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κορέα, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε περιέλθει σε οικονομικές δυσκολίες (… φυσικά και δεν αποτελεί εξαίρεση) και έπειτα από την εξαγορά της από τη Mahindra πραγματοποιεί ίσως το μεγαλύτερο… restart στην ιστορία της. Το Tivoli ως εκ τούτου δεν αποτελεί απλώς ένα νέα μοντέλο για την κορεάτικη φίρμα (το τονίζουμε το τελευταίο διότι πολλοί την θεωρούν κινεζική). Είναι ουσιαστικά ο προάγγελος της νέας εποχής, της νέας ημέρας. Και μπορεί να διατίθενται  τα Korando, Rexton, Rodius και Actyon Sports, αλλά το Tivoli είναι αυτό που λέμε το… reload!

Η πρώτη επαφή είχε γίνει πίσω στον Μάιο με την πανευρωπαϊκή παρουσίαση στην Ιταλία της βενζινοκίνητης έκδοσης, ενώ μερικούς μήνες αργότερα ήρθε και η πρώτη δοκιμή επί ελληνικού εδάφους και οφείλουμε να πούμε ότι οι πρώτες εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές. Στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στα πέριξ της Φρανκφούρτης είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσαμε το συμπαγές crossover της SsangYong με το νέο κινητήρα πετρελαίου 1,6 λίτρων με κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς αλλά και σε τετρακίνητη έκδοση. Να υπενθυμίσουμε βεβαίως ότι υπάρχει δυνατότητα τετρακίνησης τόσο με τον diesel των 115 ίππων όσο και με τη βενζινοκίνητη των 128 (επίσης 1600άρης).

Ολοκλήρωση

Ο e-XDi160 προδιαγραφών Euro 6 είναι ο κινητήρας με τον οποίο η κορεάτικη φίρμα προσδοκά να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιτυχημένη πορεία του Tivoli, το οποίο έχει ήδη σημειώσει περισσότερες από 45.000 πωλήσεις μέσα στο 2015, ένα νούμερο που αντιστοιχεί σχεδόν στις μισές πωλήσεις της εταιρίας παγκοσμίως. Με το νέο diesel να ολοκληρώνει την γκάμα του Tivoli, η SsangYong έχει θέσει ως στόχο τις 100.000 μονάδες μέσα στο 2016 εκ των οποίων οι 30.000 θα αφορούν στην Ευρώπη. Ο νέος 1.600άρης diesel αποτελεί προϊόν τριετούς εξέλιξης και διαθέτει turbo μεταβλητής γεωμετρίας E-VGT 5ης γενιάς και έχουν γίνει οι κατάλληλες επεμβάσεις τόσο για τη μείωση του θορύβου όσο και για τη μείωση των κραδασμών. Η απόδοσή του αγγίζει τους 115 ίππους στις 3.400-4.000 σ.α.λ. ενώ η μέγιστη ροπή αγγίζει τα 300 Nm μεταξύ 1.500 και 2.500 σ.α.λ. Όπως και με τον κινητήρα βενζίνης ο συνδυασμός του γίνεται είτε με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, είτε με αυτόματο της AISIN, επίσης 6 σχέσεων.

Στην πράξη

Αυτό που διαπιστώσαμε στην πράξη στην Φρανκφούρτη είναι ότι ο κινητήρας είναι αρκετά ελαστικός και δυνατός από χαμηλά και μέχρι τις 3.000 - 3.500 σ.α.λ. είναι και αρκετά ομαλός και ήσυχος στη λειτουργία του. Από εκεί και επάνω όμως παρότι συνεχίζει να παράγει ικανοποιητικό έργο γίνεται αρκετά πιο τραχύς και θορυβώδης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και ιδιαίτερα ενοχλητικός για τους επιβάτες, καθώς η αρκετά καλή ηχομόνωση κρατάει αρκετό θόρυβο ώστε να μην εισέρχεται στην καμπίνα. Σύμφωνα με την εταιρία η μέση κατανάλωση στη έκδοση με το μηχανικό κιβώτιο, κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς και start/stop για τον κινητήρα είναι 4,2 λτ./100 χλμ. (οι εκπομπές CO2 στα 109 γρ./χλμ.), ενώ εμείς στην πράξη είδαμε κοντά στα 6,5 λίτρα στον υπολογιστή ταξιδιού. Οφείλουμε όμως να πούμε ότι με λίγη προσπάθεια μπορείς να πας και κάτω από αυτό ενώ υπό αρκετή πίεση η κατανάλωση δεν ξέφυγε πάνω από τα 8 λίτρα. Στην τετρακίνητη έκδοση με το αυτόματο των 6 σχέσεων (είναι λίγο αργό στο «kickdown» και δεν βολεύει ο μικρός διακόπτης πάνω στο λεβιέ για την αλλαγή των σχέσεων στη λειτουργία «manual», αλλά πολύ ομαλό στην αλλαγή των σχέσεων), τα νούμερα κατανάλωσης που είδαμε στην πράξη ήταν αντίστοιχα 7,1 και λίγο πάνω από 8 υπό πίεση. Σε γενικές γραμμές αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι είσαι περίπου 3 με 4 λίτρα χαμηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες βενζινοκίνητες εκδόσεις.

Στο δρόμο τώρα το Tivoli έχοντας πολύ καλή ποιότητα κύλισης εστιάζει στην άνεση χωρίς να είναι «πλαδαρό» σε κάποια περίπτωση. Η ισορροπία μεταξύ του άνετου και του πιο δυναμικού είναι πολύ καλή. Αν εξαιρέσεις το ελαφρώς «αναίσθητο» και λίγο αργό τιμόνι (ιδίως στη θέση της ευθείας), τόσο τα φρένα όσο και το κιβώτιο προσφέρουν καλή αίσθηση και εμπνέουν σιγουριά στον οδηγό. Ιδίως με το σύστημα «Smart 4WD» το οποίο ελέγχει ηλεκτρονικά την κατανομή της ροπής μεταξύ του εμπρός και πίσω άξονα (από 0 έως 50%) και την ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων (multi-link) στον πίσω άξονα, η συμπεριφορά του Tivoli βελτιώνεται αισθητά και δείχνει ακόμα πιο ολοκληρωμένο.

Στην τετρακίνητη έκδοση η μόνη απώλεια σε χώρους σε σχέση με το δικήνητο εντοπίζεται στο χώρο αποσκευών ο οποίος είναι στα 328 λίτρα (αντί για 423). Στο εσωτερικό η αρκετά μοντέρνα σχεδίαση ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τη διχρωμία των επενδύσεων στις πιο πλούσιες εκδόσεις, ενώ τόσο η ποιότητα των υλικών όσο και η πρακτικότητα και λειτουργικότητα κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα. Το συγκεκριμένο SsangYong είναι σίγουρα το πιο «ευρωπαϊκό» που έχουμε δει μέχρι σήμερα, με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και προσεγμένο φινίρισμα. Η εργονομία είναι καλή ενώ την παράσταση κλέβει και η προαιρετική οθόνη αφής 7 ιντσών στο κέντρο της κονσόλας για το σύστημα infotainment (πολύ καλή είναι και η κάμερα οπισθοπορείας). Πολύ καλοί για την κατηγορία είναι και οι χώροι με το Tivoli να μπορεί να μεταφέρει με ιδιαίτερη άνεση 4 ενήλικες επιβάτες, ενώ με την καλή διαμόρφωση του πίσω πατώματος θα βολευτεί με κάποιες υποχωρήσεις και ένας τρίτος επιβάτης στο πίσω κάθισμα.

Στη χώρα μας

Στην Ελλάδα το πετρελαιοκίνητο Tivoli διατίθεται ήδη με αρχική τιμή 17.970 ευρώ αν υπολογίσει κάποιος την προσφορά της ελληνικής αντιπροσωπείας (1.500 ευρώ) και το μπόνους απόσυρσης (άλλα 1.430 ευρώ). Η αρχική τιμή για την αντίστοιχη βασική έκδοση βενζίνης είναι 15.120 ευρώ. Αν ενδιαφέρεστε για την τετρακίνηση, τότε θα πρέπει να υπολογίσετε επιπλέον 1.900 ευρώ, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας η διάθεση των AWD εκδόσεων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016. Σημαντικό είναι και το πρόγραμμα «5 Χρόνια Πλήρης Κάλυψη SsangYong» της ελληνικής αντιπροσωπείας το οποίο περιλαμβάνει 5 χρόνια εγγύηση, 5 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια και 5 χρόνια δωρεάν service. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι το Tivoli συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των υποψηφίων, τόσο για τον ευρωπαϊκό όσο και για τον παγκόσμιο θεσμό του Αυτοκινήτου της Χρονιάς, κάτι που αποδεικνύει ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους ανθρώπους της SsangYong στο νέο τους SUV.

Τετρακίνηση

Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση διαθέτει 4 προγράμματα οδήγησης που μπορεί να τα επιλέξεις ο οδηγός από το ταμπλό. Το «normal» ή «Economy» mode, το «Power» mode και το «Winter» mode. Για πολύ δύσκολες συνθήκες υπάρχει και η δυνατότητα κλειδώματος της ροπής στο 50:50 (4WD lock).