Οδηγούμε στην Ισπανία το 2019 Toyota RAV4 (Video)


Σε μια χώρα που όπως η Ελλάδα λατρεύει τα SUV οδηγούμε το νέο Toyota RAV4 και διαπιστώνουμε τη σπουδαία αναβάθμιση που έρχεται με τη νέα, 5η κατά σειρά γενιά του πιο διάσημου SUV. Οι τιμές, πότε έρχεται...

  • 25/1/2019

RAV4. Ένα όνομα-σύμβολο για όσους είναι fans της κατηγορίας των SUV. Πριν 25 χρόνια η Toyota έκανε κάτι πρωτοπόρο παρουσιάζοντας ένα όχημα παντός δρόμου με καινοτόμο σχεδίαση και ποιότητα κύλισης λιμουζίνας. Σε αυτόν τον δρόμο θα έπρεπε να βαδίσει ξανά  η Toyota για να ξεχωρίσει σε μια κατηγορία που –πια- γίνεται συνωστισμός μοντέλων. Κι έτσι η 5η γενιά να γίνει σαν την πρώτη: Να δείξει –ξανά- το δρόμο και να ορίσει νέες έννοιες για τα SUV. Η σχεδίαση για παράδειγμα.

Βασισμένο το νέο SUV στην επίσης νέα πλατφόρμα GA-K της Toyota (μια από τις 5 που πλέον έχει η φίρμα) πέτυχε νέες αναλογίες, νέες πτυχές ενός δυναμικού συνόλου. Θυμίζει την προηγουμένη γενιά στις λεπτομέρειες (θα έπρεπε άλλωστε) αλλά –για παράδειγμα- το αυτοκίνητο είναι κοντύτερο, φαρδύτερο και χαμηλότερο (4.600x1.855x1.685), έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο στα 2,69 μέτρα, πιο επιθετικό ρύγχος, πιο λεπτές κολόνες εμπρός και άλλα στοιχεία που ορίζουν καλύτερη εργονομία και πιο εύκολη διαβίωση μαζί του τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα.

Το ταμπλό υπόσχεται γενναίες δόσεις αντιληπτής ποιότητας και μια φρέσκια αλλά συνάμα classy ματιά με όμορφα σε αφή και όψη υλικά. Οι χώροι διευθετούνται υπέροχα, αγκαλιάζοντας τους επιβάτες χωρίς να τους «πνίγουν». Οι πίσω πόρτες έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα, η απόσταση του πατώματος από το έδαφος έχει αυξηθεί και φτάνει αναλόγως έκδοσης μέχρι και στα 19,5 εκατοστά ενώ ο χώρος αποσκευών είναι…χαώδης στα στάνταρ 580 λίτρα. Κι όμως τα 4,6 μέτρα μήκους του νέου αυτοκινήτου έχουν χαμηλότερο κέντρο βάρους, συνοδεύονται από 57% αύξηση της στρεπτικής ακαμψίας για να μπορεί το αυτοκίνητο να πατά καλύτερα, να στρίβει πιο αποτελεσματικά και να αντέχει σε κακό τερέν.

Το νέο RAV4 έρχεται με δύο κινητήρια σύνολα με βάση τη βενζίνη. Έτσι συναντάμε δύο υβριδικές εκδόσεις η μία Hybrid FWD με απόδοση 218 ίππων και η άλλη τετρακίνητη Hybrid AWD-i μα απόδοση 222 ίππων, αμφότερα με το κλασικό, πλανητικό σύστημα ταχυτήτων της Toyota. Σε ό,τι αφορά τα πιο «κλασικά» μονοπάτια υπάρχει το RAV4 με δίλιτρο βενζινοκινητήρα απόδοσης 175 ίππων με κίνηση στους εμπρός ή τους τέσσερις τροχούς και με μηχανικό ή Direct Shift-CVT κιβώτιο για αμφότερες τις; εκδόσεις. Η Toyota βέβαια θέλει να «δείξει» ποια πρέπει να είναι η επιλογή: Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το 90% των πωλήσεών του θα αφορούν το μοντέλο με το νέο, 4ης γενιάς υβριδικό σύστημα με τον βαρύγδουπο τίτλο Dynamic Force. Με βενζινοκινητήρα 2,5 λίτρων σε κύκλο Atkinson με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων (οι εισαγωγής ελέγχονται ηλεκτρικά) και με άμεσο και έμμεσο ψεκασμό καυσίμου, συμπληρώνεται από ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 120 ίππων και το σύνολο αποδίδει συνδυαστικά τους 222 ίππους, μαζί με 221 Nm ροπής στην τετρακίνηση έκδοση. Μην αμελήσουμε ότι το κιβώτιο μετάδοσης είναι επίσης βελτιωμένο με μείωση των απωλειών κατά 25%.

Η τετρακίνηση ή αν προτιμάτε η κίνηση των πίσω τροχών επιτυγχάνεται με χρήση έξτρα ηλεκτροκινητήρα ισχύος 54 ίππων και 120 Nm ροπής (γνωρίζουμε αυτή την τοπολογία και από άλλα μοντέλα της Toyota). Τα οφέλη εδώ είναι μάλλον προφανή: Άμεση μεταφορά ροπής, πιο συμπαγές σύστημα κατανομής της και συνολικά πιο πολιτισμένη και ικανή λειτουργία αλλά και μεγαλύτερη οικονομία (η Toyota αναφέρει 4,4 l/100km μέση τυποποιημένη κατανάλωση και 100 g/km εκπομπή CO20. Το 0-100 km/h επιτυγχάνεται σε 8,1 sec για το τετρακίνητο μοντέλο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα παραμετροποίησης της αίσθησης του τιμονιού, της πέδησης, του γκαζιού, του τρόπου μεταφοράς της ροπής απόν το κιβώτιο αλλά και η κατανομή ροπής στους δύο άξονες ανάμεσα σε Normal, Eco ή Sport.

Μην αμελήσουμε το πάνοπλο Toyota Safety Sense που έρχεται αναβαθμισμένο και με περισσότερες λειτουργίες. Έτσι συναντάμε Pre-Collision System με ανίχνευση πεζών, έξυπνο Adaptive Cruise Control, Lane Departure Alert με ενεργή διόρθωση ακόμη κι αν δεν υπάρχει εμφανής ή επαρκής διαγράμμιση, Road Sign Assist, αυτόματη εναλλαγή φώτων και επιπλέον Lane Tracing Assist που φέρνει το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας.

Στους δρόμους της Καταλονίας είχαμε τη δυνατότητα οδήγησης μόνο υβριδικών εκδόσεων τόσο με κίνηση στους δύο όσο και στους τέσσερις τροχούς. Δε χρειάζεται παρά λίγα μέτρα κίνησης για να υποψιαστείς ότι εδώ έχεις μια υπερυψωμένη λιμουζίνα μιας και η ποιότητα κύλισης ξαφνιάζει ευχάριστα. Υπάρχει ακόμη υπό πίεση η ιδιαίτερη αίσθηση του πλανητικού κιβωτίου μετάδοσης όμως σαφώς πιο ραφιναρισμένη από πριν. Στις λίγες λακκούβες που βρήκαμε σε άσφαλτο και σε βατό χωματόδρομο το πλαίσιο βασισμένο σε γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και διπλά ψαλίδια πίσω έχει εξαιρετική πειθαρχία και έλεγχο ακόμη κι όταν ζητήσαμε το κάτι παραπάνω στο Sport mode. Η οδήγησή μας περιελάμβανε και ανοιχτό δρόμο όπου το νέο RAV4 έδειξε ότι έχει τα φόντα να σε κινήσει σε μεγάλες αποστάσεις με στρωτό τέμπο χωρίς να κουραστεί κανείς. Το νέο Toyota RAV4 έρχεται στα μέσα Φλεβάρη στη χώρα μας και θα είναι ένας καλός ερχομός σε μια κατηγορία που γνωρίζει άνθηση. Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης, η τιμή εκκίνησης για την προσθιοκίνητη έκδοση έχει οριστεί στα 27.700 ευρώ.