Οδηγούμε τα νέα Audi A5 Coupe & S5 (VIDEO)


Οδηγούμε στην Πορτογαλία τη νέα γενιά του Α5 Coupe με την εντυπωσιακή σχεδίαση και τον σπορ χαρακτήρα.

  • 27/6/2016

Τίποτα δεν έχει πάει πίσω στον προγραμματισμό της Audi, αναφορικά με την παρουσίαση νέων μοντέλων, αλλά και της αναβάθμισης της γκάμας της...

Εν αναμονή του νέου και πολλά υποσχόμενου Q2 η εταιρεία που εδρεύει στο Ingolstadt προχωρά κατά γράμμα το πρόγραμμά της, αυτή τη φορά στοχεύοντας στη βελτίωση της θέσης της στην κατηγορία των πολυτελών sport coupe.

Ενδεχομένως κάποιος να αναρωτηθεί για τη δημοφιλία της, θα συμφωνήσω ότι είναι περιορισμένη, σε κάθε περίπτωση δείχνει ωστόσο το υπόβαθρο του κάθε κατασκευαστή. Και για να το πούμε αλλιώς, γιατί κανένας εκ των Ασιατών κατασκευαστών δεν δρέπει δάφνες σε αυτήν την κατηγορία, ούτε και αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι. Είτε το θέλουμε είτε όχι ανήκει στις πραγματικά premium εταιρείες και σε όσες έχουν μια κάποια παράδοση.

Αφήνοντας στην άκρη τους προλόγους και πηγαίνοντας κατευθείαν στο θέμα, το αυτοκίνητο για το οποίο αναφερόμαστε δεν είναι άλλο από το Audi A5 Coupe.

Πρόκειται για ένα αρκετά δημοφιλές μοντέλο, που στη νέα του μορφή ακολουθεί πιστά όλες τις αλλαγές της Audi που έχουν να κάνουν σε θέματα τεχνολογίας, σχεδίασης, αλλά και συνολικής κατασκευαστικής φιλοσοφίας.

Όπως τόνισαν εδώ στην Πορτογαλία τα στελέχη της εταιρείας, το νέο μοντέλο τους συνδυάζει μοναδικά τα κορυφαία ποιοτικά χαρακτηριστικά με το εκλεπτυσμένο ντιζάιν, αλλά και τους βελτιωμένους χώρους, όπως και την βέλτιστη απόδοση των κινητήρων είτε μιλάμε για επιδόσεις είτε για οικονομία.

Και πράγματι, η κατασκευαστική αρτιότητα είναι πασιφανής στο νέο Α5, όπως και οι καλύτεροι χώροι ( 10 λίτρα πορτ μπαγκάζ) ενώ και οι κινητήρες είναι συνολικά βελτιωμένοι: κατά 17% αυξημένη ισχύ και 22%  χαμηλότερη κατανάλωση.

Το νέο Α5 Coupe που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα MLB Evo, όπως και το νέο Α4 συνδυάζει το δυναμικό ντιζάιν με την πολυτέλεια.

Το αμάξωμα φθάνει σε μήκος τα 4,673μ., σε πλάτος τα 1,846μ., και σε ύψος τα 1,371μ. (μεταξόνιο 2,764μ.), διαστάσεις που δημιουργούν όλες τις αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις για την άνετη μεταφορά τεσσάρων ενήλικων. Παράλληλα, λόγω χαμηλού ύψους αλλά και της σχεδίασης του αμαξώματος (να προσθέσουμε τις μικρές επιφάνειες των πλαϊνών παραθύρων που προσφέρουν πιο δυναμικό ντιζάιν, φέρνοντας σε ένα muscle car) ο αεροδυναμικός συντελεστής που επιτυγχάνεται είναι από τους καλύτερους στην κατηγορία σύμφωνα με την Audi.

Βεβαίως, δεν λείπουν τα τεχνολογικά highlights, τα περισσότερα εκ των οποίων συναντώνται και σε μεγαλύτερες κατηγορίες της Audi -όπως το Q5- και τα οποία ενσωματώνονται και στο Α5.

Να αναφέρουμε τον έλεγχο της απόσβεσης της ανάρτησης, τα συστήματα διασυνδεσιμότητας (Audi Connect), τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, τον 3D ήχο (Bang & Oulufsen), την Audi Connect Sim Card που προσφέρει και πρόσβαση στο διαδίκτυο (WiFi Spot) και για την Ευρωπαϊκή αγορά θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για τρία χρόνια, τα φώτα Xenon εμπρός και τεχνολογίας LED πίσω, αλλά και το πρόγραμμα οδήγησης Drive Select με 5 προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

 

Εσωτερικό ανώτερης ποιότητας

Βεβαίως και το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά προσεγμένο σε αισθητική, ποιότητα, αλλά και φινίρισμα. Χωρίς πολλά περιττά πράγματα ή υπερβολές συνδυάζει την υψηλή αισθητική, το μοντέρνο ντιζάιν, αλλά και το κορυφαίο φινίρισμα, στοιχεία που μας έχει συνηθίσει η Audi, μόνον που εδώ υπάρχουν και πιο σπορ πινελιές.

Η αύξηση των εσωτερικού μήκους κατά 17 χλστ. έχει βελτιώσει τους διαθέσιμους χώρους σε σχέση με την πρώτη γενιά, ενώ και το πορτ μπαγκάζ των 465 λίτρων ( 10 λίτρα) με τον πλήρως εκμεταλλεύσιμο χώρο είναι προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των ανέσεων.

Η οθόνη των 8,3 ιντσών ξεχωρίζει στο εσωτερικό, στην οποία συγκεντρώνονται οι λειτουργίες του συστήματος ΜΜΙ, όπως (ξεχωρίζει) και ο ηλεκτρονικός πίνακας των οργάνων με τα εξαιρετικά γραφικά.

Κινητήρες

Η δεύτερη γενιά του Α5 θα είναι διαθέσιμη με δύο ντίζελ κινητήρες και δύο βενζίνης.

Ειδικότερα, τον 2.0 TDI με απόδοση 190 ps και 400 Νm και τον 3.0 TDI με 218 ps ή 286 ps, τον 2.0 ΤFSI με 190 ps ή 252 ps και τον νέο 3.0 TFSI με 354 ps και 500 Nm.

Ο τελευταίος εξοπλίζει την σπορ έκδοση S5 (Quattro) και προσφέρει επιτάχυνση σε 4,7 δευτερόλεπτα και μέση κατανάλωση 7,3 λίτρα!

Να σημειωθεί ότι οι κινητήρες έχουν δοκιμαστεί από την Audi σε αντίξοες συνθήκες με πάνω από 50.000 ώρες αλλά και 1 εκατομμύριο διανυθέντα χιλιόμετρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Μπορούν να συνδυαστούν με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων, επιπλέον οι δίλιτροι με το αυτοματοποιημένο κιβώτιο S Tronic (7 σχέσεων) και οι 3 λιτροι με το νέο Tip Tronic (8 σχέσεων).

 

Οι πρώτες εντυπώσεις

Εδώ στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα πέριξ των δρόμων του Πόρτο οδηγήσαμε τις μικρές εκδόσεις με τους 2λιτρους κινητήρες, ντίζελ και βενζίνης.

Για τον πρώτο έχουμε να πούμε για την άφθονη ροπή και την πολιτισμένη λειτουργία (αθόρυβος, βελούδινος και οικονομικός), για τον δε βενζινοκίνητο την ζωντάνια και την πιο σπορ αίσθηση που προσφέρει, λόγω της καλής ελαστικότητας.

Συνολικά για το αυτοκίνητο, έχουμε να τονίσουμε τον εξαιρετικό συνδυασμό της σπορτίφ αίσθησης με έναν elegance χαρακτήρα. Χωρίς να χαρακτηρισθεί το απόλυτο "drivers machine" (διατηρούμε μια επιφύλαξη για την έκδοση S5), εν τούτοις το Α5 Coupe ακόμη και με τους μικρούς κινητήρες είναι πολύ ευχάριστο, ταχύτατο και μπορεί να ικανοποιήσει και τον οδηγό που από τα χέρια του έχουν περάσει αντίστοιχα, ακόμη και πιο σκληροπυρηνικά αυτοκίνητα.

Στην Ελλάδα αναμένεται από τον Οκτώβριο, σε τιμές παραπλήσιες του υπάρχοντος μοντέλου.

Πληροφορίες μας θέλουν την πιθανότητα ύπαρξης έκδοσης με κινητήρα 1.4 TFSI με 150 ps...