Οδηγούμε το DS 3 Crossback


To DS 3 Crossback, το νέο μοντέλο της DS Automobiles στην πολυτελή κατηγορία B-SUV, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα οχήματα αυτής. Τόσο το στυλ του όσο και το επίπεδο εξοπλισμού του, το κάνουν να διακρίνεται ουσιαστικά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 14/6/2019

Το DS 3 Crossback είναι το δεύτερο μοντέλο της DS Automobiles, της πολυτελούς μάρκας του Ομίλου PSA. Ακολουθώντας την κατασκευαστική φιλοσοφία που διακρίνει τη νεοσύστατη εταιρεία, ξεχωρίζει για τη σχεδίασή του, το στυλ του αλλά και το υψηλό επίπεδο εξοπλισμού και την αντίστοιχα υψηλή αναλογία αξίας/τιμή.

Βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα «CMP» («Common Modular Platform») που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος και έχει ως στόχο την άνετη μετακίνηση των επιβατών αλλά και τη μεταφορά τους εντός ενός πολυτελούς, τεχνολογικά προηγμένου και ήσυχου εσωτερικού. Ο στόχος των ανθρώπων της DS Automobiles είναι να αντιπροσωπεύει το DS 3 Crossback πολλά περισσότερα από όσα αναμένει κάποιος από ένα όχημα αυτής της κατηγορίας, αλλά και να αντανακλά την έντονη προσωπικότητα και το κοινωνικό status του ιδιοκτήτη του.

Ο θετικός αντίκτυπος από το DS 7 Crossback δείχνει να έδωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους της γαλλικής εταιρείας να δημιουργήσουν ένα ιδιότυπο αισθητικά αλλά και με δική του ταυτότητα νέο μοντέλο. Ουσιαστικά, το DS 3 Crossback είναι το εισαγωγικό μοντέλο της, άρα και αυτό που απευθύνεται σε μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό.

Επικρατεί στον τομέα της αποκλειστικότητας όχι μόνο με το σχήμα του αλλά και με τις πολυάριθμες επιλογές που προσφέρει. Το καινούργιο μοντέλο διατίθεται σε εννέα διαφορετικά χρώματα αμαξώματος, τρεις επιλογές διχρωμίας για την οροφή αυτού και σε πέντε διαφορετικές επιλογές για τον χρωματισμό και την σύνθεση επένδυσης του εσωτερικού.

Οι κινητήρες

Το DS 3 Crossback, αρχικά θα διατίθεται με τον 1.2 «PureTech» σε τρεις εκδοχές αναφορικά με τη μέγιστη ισχύ του: 102 PS, 131 PS και 156 PS, αντίστοιχα (σημ.: για λόγους ευκολίας στην ονομασία κάθε έκδοσης χαρακτηρίζονται ως 100 PS, 120 PS και 155 PS, αντίστοιχα).

Επίσης, θα διατίθεται και με τον εξελιγμένο 1.5 «BlueHDi» σε δύο εκδοχές: με 102 PS και 131 PS αντίστοιχα (με ονομασία 100 PS και 130 PS, αντιστοίχως). 

Τέλος, το νέο μοντέλο θα διατίθεται και σε αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση, το DS 3 Crossback E-Tense. Έχει μπαταρία ιόντων-λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 50 kWh, ηλεκτροκινητήρα ο οποίος αποδίδει 136 PS ενώ η μέγιστη θεωρητική αυτονομία του φτάνει τα 320 km, βάσει του τυποποιημένου κύκλου «WLTP».

Πρώτες εντυπώσεις.

Η εμφάνισή του προκαλεί το ενδιαφέρον ενώ ο εσωτερικός χώρος είναι ικανοποιητικός για τέσσερις ενηλίκους. Η ξεχωριστή διαμόρφωση του ταμπλό, η καλή ποιότητα της επένδυσης του εσωτερικού και το υψηλό επίπεδο εξοπλισμού διακρίνονται από την πρώτη στιγμή.

Ο 1.5 «BlueHDi» των 102 PS που διέθετε το αυτοκίνητο που οδηγήσαμε δεν εντυπωσιάζει με τη μέγιστη ισχύ του αλλά είναι γραμμικός αναφορικά με τη ροπή του. Η καλή κλιμάκωση του χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων συμβάλλει στην ευκολία οδήγησης αλλά και στην οικονομία καυσίμου, ενώ το επίπεδο θορύβου είναι σχετικά χαμηλό. Να σημειώσουμε ότι το DS 3 Crossback διατίθεται και με το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων του Ομίλου («ΕΑΤ8»).

Η ανάρτησή του είναι άνετη σε ρυθμίσεις αλλά το DS 3 Crossback δεν γέρνει πολύ στις στροφές και είναι ευκολοδήγητο σε κάθε περίπτωση. Θετικές είναι οι εντυπώσεις μας και από το πλαίσιο του οχήματος, το οποίο δείχνει αρκετά στιβαρό και ικανό να ανταπεξέρχεται στις εκδόσεις με ισχυρότερο κινητήρα που ήδη υπάρχουν ή που αναμένεται να υπάρξουν στο μέλλον.

Το DS 3 Crossback θα διατίθεται σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα εξοπλισμού και οι τιμές του ξεκινούν από τα 21.800 ευρώ για τη βενζινοκίνητη έκδοση και από τα 25.900 ευρώ για την πετρελαιοκίνητη.