Test Drive: Alfa Romeo Tonale 1.5T 130 PS MHEV - Δοκιμάζουμε το νέο, πανέμορφο ιταλικό SUV


Η Alfa Romeo παρουσιάζει το πρώτο στην ιστορία της C-SUV. Η γοητεία είναι δεδομένη, όπως και η τόλμη, όποτε μένει να μελετήσουμε όλα τα υπόλοιπα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΣ ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 22/7/2022

Χαίρεσαι να τη χαζεύεις και να «ρουφάς» κάθε σχεδιαστική της λεπτομέρεια. O Αλέξανδρος Λιώκης, σχεδιαστής του αυτοκίνητου έφτιαξε ένα από τα ομορφότερα αυτοκίνητα των ημερών μας. Οι γραμμές της Tonale έχουν μια αρμονία, ενώ έχει μια διακριτική επιθετικότητα που τονίζεται κυρίως στο εμπρός μέρος. Χωρίς περιστροφές, πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα SUV που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Highlight εδώ, οι τροχοί των 20 ιντσών σε σχέδιο “tele dial” που γεμίζουν εντυπωσιακά τους θόλους. Πίσω από τους εμπρός τροχούς ξεχωρίζουν τα μεγάλα φρένα με τις κόκκινες τετραπίστονες δαγκάνες, ενώ την εικόνα συμπληρώνει το bodykit σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα.

Εμπνευσμένο εσωτερικό

Η μιλανέζικη εταιρεία δεν έμεινε στην εμπνευσμένη εξωτερική σχεδίαση. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην καμπίνα των επιβατών. Πρόκειται για ένα μείγμα εξαιρετικών υλικών, από τη μια, και ευρηματικής σχεδίασης, από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα premium και μοντέρνο. Τα εξαιρετικά καθίσματα, η σχεδίαση του ταμπλώ που σε αγκαλιάζει, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12,3 ιντσών, το μπουτόν επιλογής προφίλ οδήγησης που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα σε πολύ πρακτικό σημείο, είναι μερικά μόνο οδηγοκεντρικά χαρακτηριστικά. Με διαστάσεις (μxπxυ) 4.528x1.841x1.601 mm και μεταξόνιο 2.636 mm, οι χώροι συνολικά είναι πολύ καλοί για 5 επιβάτες αλλά και τα πράγματά τους που θα χωρέσουν στα 500 lt., του χώρου αποσκευών.

Στο πνεύμα της εποχής

Το κινητήριο σύνολο αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα με κυβισμό 1,5 lt. που αποδίδει 130 PS και 240 Nm ροπής και ενσωματώνει έναν ηλεκτροκινητήρα 48 V απόδοσης 20 PS.

Ο βασικός ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται ανάμεσα στο κιβώτιο και στον θερμικό κινητήρα, ενώ ένας ηλεκτροκινητήρας BSG αναλαμβάνει τη φόρτιση της μπαταρίας των 48V και την ομαλή επανεκκίνηση του βενζινοκινητήρα.

Νέο είναι και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων με το οποίο εφοδιάζεται η Tonale μαζί με τα πανέμορφα αλουμινένια paddles που γνωρίσαμε από τις Giulia και Stelvio.

Η ώρα της κρίσης

Το πρώτο στοίχημα το κερδίζει η ανάρτηση και το εξαιρετικά στιβαρό πλαίσιο. Εφοδιασμένοι με τους θηριώδεις τροχούς των 20 ιντσών και ελαστικά διάστασης 235/40 της Pirelli, προσφέρουν άριστη συμπεριφορά στις άπειρες ανωμαλίες των δρόμων και πολύ καλή άνεση για τους εμπρός αλλά και για τους πίσω επιβάτες. Στο τελευταίο παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός πως εμπρός και πίσω ανάρτηση συντίθεται από γόνατα McPherson ενώ υπάρχουν και αμορτισέρ FSD (frequency selective damping). Το σύστημα διεύθυνσης είναι άμεσο, με 2,28 στροφές από άκρη σε άκρη αν και κάπως ελαφρύ για τα γούστα μας.

Στον αστικό ιστό το νέο μηχανικό σύνολο σε κερδίζει. Ως  λειτουργία βρίσκεται ανάμεσα σε ένα mild hybrid και ένα σε ένα hybrid, γι’ αυτό και στην Alfa Romeo το ονομάζουν “middle Hybrid”». Ωστόσο, όλο το παρουσιαστικό σε τσιγκλάει να βρεις μια άδεια από κίνηση διαδρομή και να πιέσεις την Tonale.

Εκεί θα διαπιστώσεις πως τιμόνι-φρένα-ανάρτηση-πλαίσιο στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, ζητώντας, ωστόσο, πολύ περισσότερη δύναμη.

Στις στροφές σε εντυπωσιάζει η προθυμία αλλαγής πορείας του μπροστινού που θυμίζει περισσότερο hatchback παρά ένα ψηλό SUV.

Η Tonale αποτελεί μια εξαιρετική βάση με πολύ πετυχημένη σχεδίαση εξωτερικά και εσωτερικά, πολύ καλή ποιότητα υλικών, επαρκέστατους χώρους και πολύ καλή οδική συμπεριφορά που συνεχίζει την παράδοση της Alfa Romeo στη δημιουργία οδηγοκεντρικών μοντέλων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ ALFA ROMEO Tonale 1.5T 130 PS MHEV 2022   TIMH €37.300   ΤΕΛΗ €81,28

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.469, Turbo, Yβριδικό Σύστημα, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 96(130)/5.750  ΡΟΠΗ Nm/rpm 240/1.500

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 7 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 9,6 sec, τελική 200 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 6,1 L/100km, 127 g/km

ALFA ROMEO Tonale 1.5T 130 PS MHEV 2022

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΧΩΡΟΙ, ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΑΝΕΣΗ, ΤΙΜΗ.

ΚΑΤΑ ΙΣΧΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΨΗΛΑ.