Test Drive: Ecocar Pocco - Δοκιμάζουμε το λιλιπούτειο EV citycar με τη μεγάλη πρακτικότητα


Μια νέα, φουτουριστική ματιά, ένα μικρό αλλά ευρύχωρο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης που δεν φείδεται ανέσεων, αυτό είναι το νέο Pocco, που έρχεται και στη χώρα μας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 16/7/2023

Και να που αργά αλλά σταθερά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης αυξάνουν και πληθαίνουν. Μετά το Citroen Ami, Zidhou, XEV και οσονούπω το Microlino, έρχεται στη χώρα μας το δεύτερο όχημα της Ecocar, με το λατινικής χροιάς και σημασίας Pocco (poco στα ιταλικά σημαίνει λίγο). Βέβαια, το Pocco κάθε άλλο παρά λίγο είναι αυτά που προσφέρει. Κατ’ αρχάς έχουμε ένα κομψό παρουσιαστικό με μεταλλικά πάνελ αμαξώματος σε ένα όχημα που θυμίζει ένα κανονικό αυτοκίνητο σε σμίκρυνση. Το εσωτερικό είναι αφαιρετικό και ζωηρό σε χρώματα και υλοποείται με σκληρά πλαστικά.

Θα βρείτε ευκολίες ενός καλοεξοπλισμένου «κανονικού» αυτοκινήτου, όπως air condition, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι και μια έξυπνη λύση Multimedia με μεγάλη οθόνη αφής για σύνδεση του κινητού μας το οποίο αναπαύεται σε σούπερ εργονομική θέση, εμπρός από τον περιστροφικό διακόπτη επιλογέα κίνησης.

Οι πληροφορίες αφθονούν (μέχρι και… στροφόμετρο ηλεκτροκινητήρα διαθέτει), αλλά γενικά η φωτιστική αντίθεση είναι χαμηλή. Ένα τρίπορτο… χατσμπακάκι, λοιπόν, έχουμε στα 767 kg με θέσεις για δύο επιβάτες, αλλά και άφθονο χώρο για αποσκευές (διαστάσεις 1.100x1.200x600 mm) με συνολικό χώρο 766 λίτρων. Κάτω από το κανονικό καπό υπάρχει ένα ηλεκτρικό μοτέρ, μέγιστης ισχύος 15 kW (20 PS) και ροπής στα 100 Nm που κινεί τους εμπρός τροχούς και μπορεί να κινήσει το Pocco σε ανωφέρεια μέχρι 25%.

H μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 9,2 kWh είναι τεχνολογίας Lithium Iron Phosphate (Λίθιου Φωσφορικού άλατος σιδήρου), προσφέροντας υψηλή ενεργειακή χωρητικότητα και γρήγορες φορτίσεις. Σε επίπεδο αναρτήσεων, έχουμε γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και άκαμπτο άξονα πίσω, αλλά συνολικά η εμπειρία είναι αποδεκτή για ένα τέτοιου είδους όχημα.

Αποδεκτή είναι και η αυτονομία (116 km κατά NEDC), η οποία μπορεί να προσθέσει 100 ακόμα km,  με μια πανέξυπνη ιδέα: Υπάρχει… powerbank με τη σχετική αναμονή σύνδεσής του στον χώρο αποσκευών, προκειμένου να διπλασιάσετε την αυτονομία του.

Επί τη ευκαιρία, η μέση κατανάλωσή μας κυμάνθηκε στα 6 kWh/100 km πολύ κάτω από τη μέση τυποποιημένη των 10 kWh/100 km. Η δε φόρτιση μπορεί να γίνει με τον φορτιστή του σε μια απλή παροχή Schuko ή με αντάπτορα Type 2 από 6 έως 8 ώρες.

Εννοείται, ότι σε αυτή την κατηγορία οι επιδόσεις δεν είναι το πρώτο ζητούμενο (0-60 km/h σε 3 sec και τελική ταχύτητα στα 90 km/h αν και μπορεί να αναπτύξει και μεγαλύτερη), άλλα ό,τι κάνει το μικρό Pocco το κάνει τίμια, χωρίς περισσό θόρυβο κίνησης και με καλή συμπεριφορά σε επίπεδο θορύβου κύλισης φορώντας ελαστικά Slephp HD667 155/65-R14 της άγνωστής μας Haida πάνω σε όμορφες ζάντες αλουμινίου. Εννοείται, επίσης, ότι το αυτοκίνητο φορά τόσο ABS όσο και EBD για σταθερή πέδηση.

Συνολικά, με εξαίρεση κάποιους μηχανικούς θορύβους (άνοιγμα κλείσιμο θυρών και καπό, ήχος φλας) που θυμίζουν κάτι φθηνότερο, όπως και τα πλαστικά, το Pocco είναι μια καλή, ευρύχωρη λύση με ευκολίες που δεν κάνουν εκπτώσεις στην καθημερινή, αυστηρά εντός των τειχών, μετακίνηση. Συναγερμός, αυτόματο κλείδωμα θυρών κατά την εκκίνηση, ηλεκτρικά παράθυρα one touch και βομβητής για προειδοποίηση πεζών όταν η ταχύτητα είναι κάτω και έως 20 km/h είναι μερικά καλούδια που δε συναντάς εύκολα σε μικρά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Με τον επιλογέα στη θέση D μπορείτε να κινηθείτε με αρκετή ζωντάνια, ενώ στη θέση E (Eco) υπάρχει μείωση στην απόδοση υπέρ της αυτονομίας. Με την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», που κυμαίνεται στα 3.000 €, το Pocco των 20 ίππων από 16.610 € φτάνει στα 13.610 € προσφέροντας το χαμηλότατο κόστος χρήσης (σχεδόν 1,3 ευρώ κάθε 100 km).

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ ECOCAR POCCO 20PS 2023   TIMH €   ΤΕΛΗ €13610

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ , Hλεκτροκινητήρας  ΚΑΥΣΙΜΟ Ηλεκτρικό

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 15(20)  ΡΟΠΗ Nm/rpm 100

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Μονής Σχέσης, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε sec, τελική 90 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 10 kWh/100km, 0

ECOCAR POCCO 20PS 2023

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΝΕΣΗΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.

ΚΑΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ, ΤΙΜΗ.