Test Drive: Οδηγούμε στη Βαρκελώνη το νέο Cupra Ateca (Video)


Οι Ισπανοί με το νέο Cupra Ateca αποδεικνύουν πώς ένα mainstream SUV μπορεί να αποτελέσει τον «φονέα γιγάντων» σε αντίστοιχες premium υλοποιήσεις. Και των GTi συμπεριλαμβανομένων…

  • 31/10/2018

Η Cupra είναι η εταιρεία που έχει δημιουργήσει η Seat για να ξεχωρίζει τα αμιγώς σπορτίφ αυτοκίνητά της, ενσωματώνοντας στα εγγενή χαρακτηριστικά της όλη την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από την μακρόχρονη εμπλοκή με το motorsport.

Ως πρώτο προϊόν της νέας «μπράντας» των Ισπανών λογίζεται το Cupra Ateca που επί της ουσίας αφορά στο γνωστό και μη εξαιρετέο Seat Ateca, μόνο που για την περίσταση επιδέχθηκε «βελτιώσεις» ώστε να μπορεί να διαθέτει τα γνωρίσματα της νέας μάρκας: Σπορ οδηγική συμπεριφορά και επιδόσεις, αλλά και χρηστικότητα.

Το γεγονός ότι επιλέχθηκε ένα SUV ως δείγμα γραφής δεν είναι καθόλου τυχαίο αν κρίνουμε από τις πωλήσεις σε Ευρώπη και στις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη που κάνουν αυτά τα αυτοκίνητα, όπως τυχαίο δεν είναι και το… γεγονός όμως ότι το Cupra Ateca «στρίβει» όπως το Leon Cupra!

Οι Ισπανοί, για να μας δείξουν τον πραγματικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου «έκλεισαν» μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων μας έδωσαν τα αυτοκίνητα, μας έκλεισαν το μάτι και μας είπαν «τώρα λυσσάξτε»!

Και πράγματι ό,τι αμφιβολίες έχεις για το πώς μπορεί να στρίβει ένα SUV σου φεύγουν όταν περάσεις την πρώτη στροφή καθώς έχεις καταλάβει ότι το αυτοκίνητο πολύ απλά... δεν παίζεται. Όσο και να ψάξετε στην αγορά των mainstream SUV (ακόμη και σε κάποια premium) δεν θα βρείτε αυτοκίνητο με τα χαρακτηριστικά του. Unique…

Εντός και εκτός

Οι εξωτερικές διαστάσεις του Cupra Ateca είναι όμοιες με τη συμβατική έκδοση (μήκος 4,376 μέτρα) με τη διαφορά να έχει να κάνει με τη μικρότερη απόσταση από το έδαφος (10 χλστ.) για να μειωθεί το κέντρο βάρους.

Από εκεί και ύστερα έχουμε την υιοθέτηση του βενζινοκινητήρα 2.0 TSI πουσαρισμένο στους 300 ίππους (5.300-6.500 rpm) με τη ροπή στρέψης να φθάνει τα 400 Nm από τις 2.000-5.200 rpm. Ως αποτέλεσμα έρχονται οι κορυφαίες επιδόσεις: διαδικασία επιτάχυνσης σε μόλις 5,2 δευτερόλεπτα με την τελική να ανέρχεται στα 247 km/h.

Ο κινητήρας διαθέτει ρυθμίσεις παραμετροποίησης (Comfort, Sport, Cupra, indivindual, Off Road και Snow) και συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο DSG7 που μεταφέρει τη ροπή μέσω του συστήματος τετρακίνησης 4Drive σε όλους τους τροχούς.

Εδώ ο συμπλέκτης Haldex αναλύει σε real time τις πληροφορίες που «παίρνει» για τις συνθήκες του δρόμου, συνδυαστικά με την ταχύτητα του αυτοκινήτου, την πρόσφυση του κάθε τροχού και την θέση του τιμονιού, όπως και του mode οδήγησης (π.χ. cupra) και αναλόγως κατανέμει τη ροπή σε κάθε έναν από τους τροχούς προκειμένου να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή πρόσφυση.

Να σημειώσουμε ότι από το menu μπορείς να κάνεις και επιπλέον ρυθμίσεις, για το πόσο παραμβατικό θέλεις να είναι το σύστημα παραμετροποίησης στην υποβοήθηση του τιμονιού, στην σκληρότητα της ανάρτησης (adaptive chasis control), ακόμη και στο ESP...

Κατά τα λοιπά έχουμε τα ανασχεδιασμένα σπόιλερ εμπρός και πίσω (με τις τέσσερις απολήξεις της εξάτμισης), το σήμα της Cupra στην κυψελοειδή μάσκα αλλά και στο κέντρο του τιμονιού, ενώ στο εσωτερικό τα μπάκετ αλκαντάρα καθίσματα εκτός από την τέλεια στήριξη που προσφέρουν  δίνουν και έναν τόνο σπορ πολυτέλειας, τη στιγμή που η χρηστικότητα που πρέπει να διέπει ένα SUV παραμένει!

Στην πράξη

Υπό κανονικές συνθήκες το Cupra Ateca το οδηγείς σαν ένα καθημερινό αυτοκίνητο με δυνατό κινητήρα. Δεν είναι «σκληρό» ούτε δύσχρηστο στην καθημερινότητά σου, καθώς μπορείς να κάνεις ό,τι ακριβώς και με το απλό Ateca. Τη διαφορά την κάνεις όταν βγεiς στον αυτοκινητόδρομο και πιέσεις το δεξί πεντάλ. Το ισπανικό αυτοκίνητο μετατρέπεται σε sport SUV που μπορεί να παίξει στα ίσια με τα σύγχρονα GTi. Αυτό θα το ανακαλύψεις περισσότερο στο επαρχιακό δρόμο, όπου θα δεις την τέχνη και τη μαεστρία με την οποία οι Ισπανοί κατάφεραν σε ένα SUV να προσδώσουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις για να πας γρήγορα με το Cupra Ateca. Απλά να είσαι συγκεντρωμένος να το αφήσεις να σε κατευθύνει. Το τιμόνι του είναι πολύ γρήγορο (θα θέλαμε λομως καλύτερη αίσθηση), το πλαίσιο θα ακολουθήσει όποια τροχιά και εάν χαράξεις και ελέω τετρακίνησης το Cupra Ateca δεν θα ξεκολλήσει όσο και εάν το πιέσεις, με το κιβώτιο να ανεβο-κατεβάζει σχέσεις ταχύτατα, ενώ εσύ απολαμβάνεις την αίσθηση ενός… hot hatch! Σας θυμίζει Leon Cupra; Ε, ναι…

Αυτό είναι ο χαρακτήρας του νέου Cupra Ateca, που απευθύνεται σε όσους επιζητούν ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο αλλά δεν θέλουν να χάσουν την χρηστικότητα ενός SUV. Οι παραγγελίες ξεκινούν άμεσα, με την τιμή εκκίνησης να αναμένεται κοντά στα €48.000.

Να σημειώσουμε ότι θα υπάρχει και δυνατότητα customized εξοπλισμού μέσα από την έκδοση performance που μεταξύ άλλων διαθέτει φρένα εμπρός Brebo, μπάκετ αγωνιστικού τύπου, κ.α.