TEST DRIVE - Opel Astra 1.2 130 PS: Αναβάθμιση σε όλα! (video test)


Τα υπέρ και τα κατά για το γερμανικό hatchback που αντιπαραθέτει έναν διαφοροποιημένο χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την σχεδίαση, τις τεχνολογίες αλλά και τη γενικότερη αίσθηση που προσφέρει στον οδηγό.

  • ΔΟΚΙΜΗ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, VIDEO: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 15/8/2022

Το νέο Opel Astra είναι διαθέσιμο ήδη στην ελληνική αγορά, διεκδικώντας μια κορυφαία θέση στις ταξινομήσεις της μικρομεσαίας κατηγορίας. Σημεία αναφοράς η νέα μάσκα τύπου Vizor στην πρόσοψη με τα γωνιώδη φώτα ημέρας, ενώ στο καπό και στο πλάι ακολουθεί πιο δυναμικές γραμμές, εμφάνιση που συνεχίζεται και πίσω με την χαρακτηριστική κολώνα, ενώ η οροφή είναι αρκετά κεκλιμένη  θυμίζοντας κουπέ.

Σε αυτή την έκτη γενιά Astra τα πάντα είναι καινούργια, πέρα από την σχεδίαση και το πλαίσιο. Οι αλλαγές στις διαστάσεις είναι μικρές, αρχίζοντας από το μήκος των 4,374 μέτρων, το νέο Astra είναι μόλις 4,0 χιλιοστά μακρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο, παρά το αυξημένο μεταξόνιο των 2.675 mm ( 13 mmαπό το προηγούμενο μοντέλο). Ο χώρος αποσκευών εξακολουθεί να προσφέρει χωρητικότητα 433 λίτρων.

Η νέα γενιά σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε στην έδρα της Opel στο Russelsheim, όπου και κατασκευάζεται. Στο νέο μοντέλο εισάγονται καινοτομίες όπως για παράδειγμα η πιο εξελιγμένη έκδοση του προσαρμοζόμενου συστήματος φώτων Intelli-Lux LED  με 168 στοιχεία LED.

Το εσωτερικό της νέας γενιάς Astra θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως άλμα από το προηγούμενο μοντέλο. Με το πλήρως ψηφιακό ταμπλό Pure Panel, τα αναλογικά όργανα λάμπουν δια της απουσίας τους. Η διεπαφή του οδηγού με το αυτοκίνητο γίνεται μέσα από το νέο ενιαίο οπτικά σύνολο των δύο οθονών 10,0 ιντσών του ψηφιακού πίνακα οργάνων και του συστήματος infotainment, με τους μοναδικούς φυσικούς διακόπτες να βρίσκονται κάτω από την κεντρική οθόνη για άμεση πρόσβαση στα επιμέρους συστήματα.

Η πλατφόρμα του νέου Astra ενσωματώνει επίσης τα τελευταία αυτοματοποιημένα συστήματα υποστήριξης οδηγού. Πέρα από την κάμερα πολλαπλών λειτουργιών στο παρμπρίζ, η τεχνολογία περιλαμβάνει τέσσερις κάμερες αμαξώματος (μία μπροστά, μία πίσω και μία σε κάθε πλευρά), πέντε αισθητήρες ραντάρ (ένα μπροστά και από ένα σε κάθε γωνία), καθώς και αισθητήρες υπερήχων μπροστά και πίσω.

Κάμερες και αισθητήρες ενσωματώνονται με συνδεσιμότητα e-horizon στο Intelli-Drive 2.0, που αυξάνει την εμβέλεια των καμερών και του ραντάρ. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να προσαρμόζει την ταχύτητα στις στροφές, να κάνει υποδείξεις ταχύτητας και να εκτελεί ημιαυτόνομες αλλαγές λωρίδων. Η λειτουργία «ανίχνευση χεριών οδηγού εκτός τιμονιού» (‘Hands-off’) διασφαλίζει την συνεχή προσοχή του οδηγού.

Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει τα 3κύλινδρα σύνολα βενζίνης των 1.200 κυβικών με απόδοση 110 και 130 ίππων, γνωστά από πολλά μοντέλα της Stellantis, καθώς και τον diesel των 1.500 κυβικών που εδώ θα αποδίδει 102 ίππους. Το κιβώτιο είναι σε όλες τις εκδόσεις ένα 6τάχυτο χειροκίνητο ως στάνταρ, ενώ προαιρετικά θα προσφέρεται στα ισχυρότερα σύνολα ένα αυτόματο 8 σχέσεων.

Το αυτοκίνητο δοκιμής μας φορούσε τον δοκιμασμένο 1.2 PureTech απόδοσης 130 ίππων που χαρακτηρίζεται από την ομαλή απόδοση ισχύος και ροπής και δείχνει να ταιριάζει άριστα με το πλαίσιο τόσο στον αυτοκινητόδρομο όσο και σε κάποια επαρχιακή διαδρομή. Το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων μας είναι επίσης γνωστό και διακρίνεται από τη σχετική γρήγορη αλλαγή ταχυτήτων η οποία μεταφέρει με ομαλό τρόπο τη δύναμη των 130 ίππων στους εμπρός τροχούς.

Το επίπεδο ακαμψίας αλλά και άνεσης είναι από τα καλύτερα στην κατηγορία και μόνη περίπτωση που το αυτοκίνητο θα νιώσεις ότι ζορίζεται είναι σε κάποιο καπάκι αποχέτευσης ή μια σοβαρή κακοτεχνία της ασφάλτου.

Εξοπλισμός, ποιότητα, οδική συμπεριφορά και ένα όνομα πασίγνωστο σε γενιές και γενιές Ελλήνων, κάνουν το νέο Opel Astra μια από τις σίγουρες επιλογές για να ζήσεις μαζί του αρκετά χρόνια. Η τιμή των 29.300 ευρώ για το εισαγωγικό μοντέλο με το αυτόματο κιβώτιο ακριβώς αυτό εξαργυρώνει.

Δείτε περισσότερα στο video που ακολουθεί

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ OPEL Astra 5door 1.2Τ 130 ΕΑΤ8 2022   TIMH €29.300   ΤΕΛΗ €81

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.199, Turbo, 3 Κύλινδρος  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 96(130)/5.500  ΡΟΠΗ Nm/rpm 230/1.750

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 8 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 9,9 sec, τελική 210 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 5,9 L/100km, 127 g/km

OPEL Astra 5door 1.2Τ 130 ΕΑΤ8 2022

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΧΩΡΟΙ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ,ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ.

ΚΑΤΑ ΤΙΜΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΟΚΙΜΗΣ (39.900).