Από που προέρχονται οι ονομασίες των αυτοκινητοβιομηχανιών;


Υπάρχουν εταιρίες όπως οι Toyota, Honda, Ford κ.λπ. που πήραν το όνομά τους από το επώνυμο του ιδρυτή. Οι υπόλοιπες όμως; Ποια είναι η ιστορία των ονομάτων εταιριών όπως η Alfa Romeo και η AMG;

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 19/9/2020

Τα ονόματα, όπως και τα λογότυπα των εταιρών, κρύβουν πολλές φορές μία ιδιαίτερη ιστορία πίσω τους. Και ενώ για τα δεύτερα επιφυλασσόμαστε να αφιερώσουμε ένα ξεχωριστό άρθρο στο μέλλον, για τα ονόματα θα ασχοληθούμε ευθύς αμέσως. Όπως προείπαμε, πολλές από τις εταιρίες χρησιμοποίησαν ως τίτλο το ίδιο το όνομα του ιδρυτή τους. Ως εκ τούτου, δεν θα αναφερθούμε σε αυτές. Αντιθέτως, θα εστιάσουμε στις υπόλοιπες, μικρές ή μεγάλες, ξεκινώντας με αλφαβητική σειρά.

Acura: Όταν η Honda αποφάσισε να επεκταθεί στην Αμερική, το έκανε μέσω μίας θυγατρικής της, που προσέφερε αυτοκίνητα αναλόγων διαστάσεων και κύρους. Το όνομα Acura προήλθε από το λατινικό cura, που σημαίνει φροντίδα ή ακρίβεια.

Alfa Romeo: το πρώτο συνθετικό της ιταλικής φίρμας προέρχεται από το Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (καθώς το Μιλάνο, καρδιά της εταιρίας βρίσκεται στην επαρχία της Λομβαρδίας). Μάλιστα κατά τα πέντε πρώτα έτη της λειτουργίας της το όνομα της φίρμας τελείωνε εδώ. Το Romeo προέκυψε λίγο αργότερα, τιμώντας τον τότε επί κεφαλής Nicola Romeo.

Alpina: Μία από τις πιο γνωστές εταιρίες βελτιώσεων μοντέλων BMW -που φτάνει σε σημείο να αλλάξει ονομασία και λογότυπο στις δημιουργίες της- ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’60. Ο ιδρυτής της, Burkard Bovensiepen, επέλεξε το όνομα Alpina καθώς ήταν αυτό που χρησιμοποιούσε και ο πατέρας του στη δική του εταιρία με γραφομηχανές.

Alpine: Ένας έμπορος αυτοκινήτων Renault από τη Διέππη, ονόματι Jean Rédélé, τερμάτισε πρώτος στο Alpine Rally του 1954 και έτσι αποφάσισε να ονομάσει έτσι τα σπορ αυτοκίνητά του. Η ίδια η Renault αγόρασε τη μικρή του εταιρία αργότερα, διατηρώντας αυτή την ονομασία.

AMG: Ο επίσημος βελτιωτικός οίκος της Mercedes-Benz ξεκίνησε κάποτε φτιάχνοντας σπορ κινητήρες. Οι ιδρυτές της, Hans Werner Aufrecht και Erhard Melcher, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τα αρχικά των επωνύμων τους για την επωνυμία. Όσο για το “G”, προέρχεται από την περιοχή όπου βρισκόταν το συνεργείο τους, το χωριό Grossaspach στη νότια Γερμανία.

Aston Martin: Το πρώτο συνθετικό της φίρμας προέρχεται από την ανάβαση Aston Hill hillclimb course στο Buckinghamshire, όπου λάμβαναν μέρος οι δύο ιδρυτές της, Lionel Martin και Robert Bamford. Το δεύτερο είναι μάλλον εμφανές, αν και μεταξύ των δύο, μόνο ο ένας αποφάσισε να προσθέσει τη δική του πινελιά στην επωνυμία.

Audi: Αποτελώντας τη φυσική συνέχεια της εταιρίας Horch, το όνομα Audi προέκυψε μετά από μια πρόταση φίλου του ιδρυτή, καθώς ως λατινική λέξη σημαίνει ακριβώς το ίδιο με τη Γερμανική Horch, δηλαδή «ακούω».

BMW: Αυτό ίσως να είναι γνωστό στους περισσότερους, η Βαυαρική όμως φίρμα ξεκίνησε την πορεία της κατασκευάζοντας κινητήρες, εξ ου και το Bayerische Motoren Werke.

Cadillac: Πρόκειται για μία εταιρία που ίδρυσε ο ίδιος ο Henry Ford και την ονόμασε αρχικά Henry Ford Company. Παρόλα αυτά, το 1902 μετονομάστηκε σε Cadillac, από τον Γάλλο εξερευνητή Sieur de Cadillac που ίδρυσε ένα οχυρό στην πολιτεία του Michigan. Αυτό όπου γύρω του χτίστηκε η πόλη του Detroit, Μέκκα των Αμερικανών κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Dacia: η ονομασία αυτή προέρχεται από το αρχαίο βασίλειο Dacia, στην κεντρική Ευρώπη, όπου κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, το δεύτερο αιώνα μ.Χ.

Fiat: Ένα ακόμη αρκτικόλεξο, όπου προκύπτει από τα αρχικά Fabbrica Italiana Automobili Torino, δίνοντας το στίγμα της καταγωγής της ιταλικής φίρμας.

Isuzu: Σε αντίθεση με τις περισσότερες ιαπωνικές εταιρίες, που χρησιμοποιούν τα ονόματα των ιδρυτών τους, η Isuzu δανείστηκε την ονομασία της από τον ποταμό Isuzu, από τους πλέον γνωστούς στη χώρα.

Jaguar: Η Βρετανική εταιρία ξεκίνησε την καριέρα της ως British SS. Από το 1945 όμως και μετά ο τίτλος αυτός δεν ακουγόταν ιδιαίτερα ευχάριστα, καθώς δημιουργούσε παράξενους συνειρμούς… Ως εκ τούτου, μετονομάστηκε, επιλέγοντας μία νέα ονομασία που χρησιμοποιούσε σε κάποια από τα μοντέλα της.

Jeep: Απόλυτα τεκμηριωμένη άποψη περί της προέλευσης του ονόματος Jeep δεν υπάρχει. Σύμφωνα όμως με την επικρατούσα άποψη, το Jeep προέκυψε από το «GP», General Purpose, που χρησιμοποιούσαν στο στρατό για να περιγράψουν γενικής χρήσης οχήματα.

Kia: Εδώ δεν υπάρχει απόλυτη μετάφραση, πρακτικά όμως το όνομα Kia σημαίνει κάτι που «αναπτύσσεται στην Ασία» με την τάση να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Land Rover: Όντας παρακλάδι της βρετανικής Rover, για εκτός δρόμου οχήματα, οι ιδρυτές της απλά πρόσθεσαν το αρχικό Land, ώστε να υποδηλώσουν τη χρήση των μοντέλων τους.

Lincoln: Και αυτή η εταιρία ανήκει στη Ford, πήρε όμως την ονομασία της από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Abraham Lincoln.

Mazda: Και εδώ δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη προέλευση για την ονομασία της Ιαπωνικής εταιρίας. Άλλοι θεωρούν ότι προέρχεται από το όνομα του ιδρυτή της, Jujro Matsuda, ενώ άλλοι βλέπουν πιο πιθανό το Ahura Mazda, ανώτατο πλάσμα της Ζωροαστρικής θρησκείας.

Mercedes-Benz: Ίσως η πιο διάσημη ιστορία, μεταξύ των ονομάτων. Η εταιρία αρχικά ονομαζόταν Daimler, υπήρχε όμως ένας αντιπρόσωπος, ονόματι Emil Jellinek, που παρήγγειλε μία σειρά αυτοκινήτων με το όνομα της κόρης του, Mercedes. Αυτά σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία και τελικά, όταν το 1926 οι Daimler και Benz συγχωνεύτηκαν, τα αυτοκίνητα που παρήγαγαν ξεκίνησαν να βγαίνουν με την ονομασία Mercedes-Benz.

Mitsubishi: Μία από τις πιθανές μεταφράσεις της Ιαπωνικής λέξης Mitsubishi σημαίνει «τρία διαμάντια». Ως εκ τούτου, αν σκεφτεί κανείς το λογότυπο της φίρμας, κάνει εύκολα το συνειρμό.

Nissan: Η μαμά εταιρία που κατασκεύαζε, μεταξύ άλλων, τα μοντέλα της Datsun, λεγόταν Nihon Sangyo. Στο Ιαπωνικό χρηματιστήριο, ωστόσο, για συντομία, την ανέγραφαν ως Nissan, σύντμηση που με τον καιρό καθιερώθηκε.

Seat: Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις Fiat και Alfa, έτσι και εδώ το Seat προκύπτει από τα αρχικά Sociedad Española de Automóviles de Turismo. Αυτό που θα λέγαμε Ισπανική Εταιρία Αυτοκινήτων Τουρισμού.

SsangYong: Στα κορεατικά αυτό σημαίνει διπλός δράκος. Ένα μυθικό πλάσμα που έχει μεγάλη επιρροή στην κουλτούρα αυτής της χώρας.

Subaru: Όπως υποδηλώνει και το λογότυπό της, Subaru στα ιαπωνικά είναι η ονομασία του αστερισμού των Πλειάδων.

Volkswagen: Άλλη μία περίφημη ονομασία που έχει τις ρίζες της στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Η ίδια η λέξη πρακτικά σημαίνει αυτοκίνητο του λαού και αποτελούσε την προσπάθεια του καθηγητή Ferdinand Porsche (μεταξύ άλλων) για τη δημιουργία του Beetle, ενός οικονομικού αυτοκινήτου που θα μπορούσαν να αποκτήσουν και τα κατώτερα λαϊκά στρώματα.

Volvo: Στα λατινικά η λέξη αυτή σημαίνει κυλάω ή περιστρέφομαι. Η εταιρία αυτή ξεκίνησε ως θυγατρική της SKF (μεγάλου κατασκευαστή ρουλεμάν), οπότε το νόημα ήταν συνυφασμένο με την καλή και στρωτή λειτουργία.