Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το σήμα της Porsche


Όλα ξεκίνησαν όταν ένας γιατρός από την Στουτγκάρδη, που λάτρευε τα μοντέλα της Porsche, διοργάνωσε διαγωνισμό σχεδίασης του σήματος ανάμεσα στις γερμανικές Σχολές Καλών Τεχνών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: PORSCHE
  • 12/1/2023

Η Porsche αποτελεί μία από τις πιο θρυλικές αυτοκινητοβιομηχανίες του χώρου, με πάνω από 100 χρόνια ιστορίας από την ίδρυσή της έως και σήμερα. Η φινέτσα, το στυλ, αλλά και οι επιδόσεις ήταν πάντα σε πρώτο πλάνο για τους Γερμανούς, και φυσικά, το έμβλημά της αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτά τα στοιχεία.

Η ιδέα να αποκτήσει η Porsche ένα έμβλημα που θα την αντιπροσωπεύει γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1951, όταν ο Ottomar Domnick, ένας γιατρός από τη Στουτγκάρδη, και πιστός πελάτης της εταιρείας, διοργάνωσε έναν διαγωνισμό για τη δημιουργία του πρώτου σήματος της Porsche στις γερμανικές Σχολές Καλών Τεχνών. Το βραβείο του νικητή ήταν 1.000 μάρκα (περίπου 510 ευρώ), όμως κανένα από τα προτεινόμενα σχέδια δεν ευδοκίμησε.

Όταν ο Ferry Porsche επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη στα τέλη του ίδιου έτους, η ιδέα επανήλθε στο προσκήνιο, με τη βοήθεια του Max Hoffman, ιδιοκτήτη της Hoffman Motor Company, η οποία ειδικευόταν στην εισαγωγή ευρωπαϊκών οχημάτων στις ΗΠΑ. Σε ένα επαγγελματικό δείπνο με τον Porsche, ο Hoffman υπογράμμισε τη σημαντικότητα ενός εμβλήματος που είναι ελκυστικό στο μάτι και θα καθόριζε την ταυτότητα των μοντέλων της εταιρείας.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1951, ο Ferry Porsche γράφει: «Κέντρο τιμονιού με την επιγραφή 'Porsche' και το οικόσημο της Στουτγκάρδης ή κάτι παρόμοιο.»

Το 1952, η Porsche προσέλαβε τον Franz Xaver Reimspiess προκειμένου να σχεδιάσει το εμπορικό σήμα της εταιρείας, με γνώμονα τη δημιουργία ενός εμβλήματος που αντικατοπτριζει συμβολικά τις ρίζες της εταιρείας, όπως και «την ποιότητα και τον δυναμισμό των προϊόντων».

Το αποτέλεσμα ήταν το γνωστό σήμα της Porsche, όπως το ξέρουμε σήμερα, παίρνοντας την έμπνευσή του από το οικόσημο της πόλης της Στουτγκάρδης. Ένα άλογο σηκωμένο στα δύο του πόδια βρίσκεται στο κέντρο, το οποίο περιβάλλεται από μία χρυσή ασπίδα. Η ονομασία της πόλης είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα πάνω στην ασπίδα, η οποία με τη σειρά της περιβάλλεται από τους κόκκινους και μαύρους χρωματισμούς που φέρει και το οικόσημο, όπως και στυλιζαρισμένα ελαφοκέρατα, τα οποία προέρχονται από το οικόσημο του Württemberg-Hohenzollern. Ολοκληρώνοντας το έμβλημα, δε θα μπορούσε να λείπει και η ονομασία της Porsche, που έχει τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του.

Πέντε εκδόσεις του εμβλήματος έχουν περάσει από τα μοντέλα της Porsche από το 1952, με τις αλλαγές να είναι πάντα μηδαμινές, προκειμένου να διατηρηθεί επίκαιρο.