Mercedes-Benz GLK: Η βάση πάνω στην οποία «έχτισε» τα compact SUV το τριάκτινο αστέρι


Το μεσαίο τετρακίνητο της Mercedes-Benz ήταν, όταν παρουσιάστηκε το 2008, το μικρότερο SUV της φίρμας. Δανειζόμενο γονίδια από την «καθαρόαιμη» G-Class, δεν έδινε έμφαση μόνο στις εντός δρόμου επιδόσεις, αλλά και στις εκτός δρόμου ικανότητες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΦΩΤΟ: MERCEDES
  • 29/1/2023

Άργησε η φίρμα να αντιδράσει. Είχαν ήδη περάσει περισσότερα από πέντε χρόνια που η Βαυαρία δρούσε ανενόχλητη στην κατηγορία των μεσαίων πολυτελών SUV με την BMW Χ3, η οποία με την πολύ επιτυχημένη πορεία της άνοιξε την όρεξη στους premium κατασκευαστές για απαντήσεις.

Η Audi είχε ήδη παρουσιάσει τη δικιά της υλοποίηση με το Q5, αλλά και η Volvo θα ακολουθούσε μέχρι το τέλος του χρόνου με το XC60. Ήταν, λοιπόν, η παρουσία της Mercedes επιβεβλημένη και αυτονόητη, με βάση τη μακριά ιστορία του τριάκτινου αστεριού στα εκτός δρόμου οχήματα.

Και το όνομα αυτής GLK. Εξού και η αρκετά τετραγωνισμένη εμφάνιση του compact SUV της Mercedes που αναφερόταν στο στυλ της σκληροτράχηλης G-Class. Με αμάξωμα 4,53 m μήκους και σχεδίαση γεμάτη αιχμές και γωνίες μέσα έξω, η GLK πρόσφερε ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η τεχνολογία προ 15ετίας μαζί με μόνιμη τετρακίνηση. Έγινε γρήγορα ένα επιτυχημένο μοντέλο φέρνοντας την τετρακίνηση 4MATIC σε περισσότερους φίλους της Mercedes, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε η ανανεωμένη εκδοχή της.

Το 2015, η GLK-Class αντικαταστάθηκε από την GLC, σύμφωνα με την αναθεωρημένη ονοματολογία που υιοθετήθηκε από τη μάρκα. Σύμφωνα με αυτό το σχήμα, τα SUV χρησιμοποιούν το βασικό όνομα "GL", ακολουθούμενο από την τοποθέτηση του μοντέλου στην ιεραρχία της Mercedes-Benz.

Το "G" είναι για το Geländewagen (γερμανικά για όχημα εκτός δρόμου) και παραπέμπει στο G-Wagen. Αυτό ακολουθείται από το γράμμα "L" που λειτουργεί ως σύνδεσμος με το γράμμα "C" φέρνοντας πλέον στο προσκήνιο τη GLC ως το SUV… ισοδύναμο της C-Class. Όσο για το θέμα των μεγεθών, τη σκυτάλη της πιο compact πρότασης της Mercedes-Benz στην κατηγορία πήρε (φυσιολογικά) η GLA.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 391 του περιοδικού Car and Driver