Πέντε μοναδικά «διαμάντια» της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας (video)


Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία πολύ συχνά παρουσιάζει κάποια ξεχωριστά μοντέλα, τα επονομαζόμενα «concept cars».

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 25/7/2021

Τα περισσότερα εξ’ αυτών είθισται να παρουσιάζονται στις μεγάλες Διεθνείς Εκθέσεις, με την πλειοψηφία να μην πατά ποτέ την… άσφαλτο, μιας και δεν κατασκευάζονται μοντέλα που να μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους.

Ειδικά οι Ιταλοί μας έχουν προσφέρει κατά το παρελθόν ορισμένα εντυπωσιακά αυτοκίνητα, τα οποία όχι μόνον τα είδαμε στους δρόμους έστω και σε σπάνιες εμφανίσεις, κυρίως σε μεγάλα φεστιβάλ, αλλά για την απόκτησή τους ορισμένοι συλλέκτες δαπάνησαν πολλές χιλιάδες, έως και εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια!

Πέντε από αυτά τα «διαμάντια» της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ηλικίας από 40 έως και άνω των 50 ετών, βρίσκονται στο… μικροσκόπιό του «C&D»!

Lamborghini Athon

Εντυπωσιακό δημιούργημα του Bertone για λογαριασμό της Lamborghini< το οποίο δεν ευτύχησε να κυκλοφορήσει ποτέ στους δρόμους, καθώς η δημιουργία του, το 1980, συνέπεσε με τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης της ιταλικής φίρμας. Σχεδιαστής του ήταν ο Marc Deschamps και το spider ανάξωμα ενσωμάτωνε τον τρίλιτρο V8 της Lamborghini Silhouette, ο οποίος απέδιδε 260 ίππους και 321 Nm ροπής, χαρίζοντας του επιτάχυνση 0-100 σε 7,3 δευτερόλεπτα και τελική 273 χιλιομέτρων την ώρα! Το 2011 ο Οίκος Δημοπρασιών Sotheby’s πούλησε την μοναδική Athon σε Αμερικανό συλλέκτη αντί 487.000 δολαρίων.

Ferrari 512 S Modulo

Ο 78άχρονος σήμερα Paolo Martin ήταν μόλις 27 ετών όταν εμπνεύστηκε και δημιούργησε την εντυπωσιακή Ferrari 512 για λογαριασμό του Pininfarina. Πραγματικά… διαστημικό concept car, πολύ μπροστά από την εποχή του σχεδιαστικά, αν αναλογιστεί κανείς πως παρουσιάστηκε το 1970 στην Διεθνή Έκθεση της Γενεύης. Για την είσοδο των δύο επιβατών έπρεπε να ανοίξει όλη η οροφή του οχήματος προς τα εμπρός, συμπεριλαμβανομένου και του παρμπρίζ. Κάτω από τις 24 οπές του πίσω καπό κρυβόταν καλά ο 12αβάλβιδος κινητήρας της Ferrari με τους 500 ίππους, ο οποίος επιτάχυνε το αμάξωμα των 900 κιλών από στάση μέχρι τα 100 χιλιόμετρα σε 3 δευτερόλεπτα και του χάριζε τελική 354 χιλιομέτρων! Κάτοχος της μοναδικής Ferrari 512 S Modulo είναι από το 2014 ο Αμερικανός σκηνοθέτης James Glickenhaus, ο οποίος στη συλλογή του διαθέτει ορισμένα από τα πιο σπάνια αυτοκίνητα παγκοσμίως!

Lancia Stratos HF Zero Concept

Δημιούργημα του 82άχρονου σήμερα Marcello Gandini, ο οποίος είχε σχεδιάσει και τις Lamborghini Miura, Countach και Diablo και ήταν ένας από τους 25 υποψηφίους για το βραβείο «Car Designer of the Century». Η Lancia Stratos HF Zero παρουσιάστηκε από τον Bertone στην Έκθεση του Τορίνο το 1970, έναν χρόνο πριν από την εμφάνιση της γνωστής μας Stratos. Εντυπωσιάζει το αναδιπλούμενο τιμόνι, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των επιβατών από το εμπρός μέρος! Στο πίσω μέρος της τοποθετήθηκε ο V4 των 1,6 λίτρων της Lancia Fulvia. Το μοναδικό Stratos F Zero πουλήθηκε το 2011 σε δημοπρασία στην Ιταλία αντί 761.600 δολαρίων, ενώ είχε εμφανιστεί και στην ταινία Moon walker του αείμνηστου Michael Jackson το 1988!

Lamborghini Marzal Concept

Ακόμα ένα δημιούργημα του Gandini, ο οποίος ήθελε να προσφέρει στον αείμνηστο Ferruccio Lamborghini τη δυνατότητα να συμπεριλάβει στην γκάμα των μοντέλων του ένα πραγματικό τετραθέσιο supercar. Μόλις μία Lamborghini Marzal κατασκευάστηκε και παρουσιάστηκε το 1967 στη Γενεύη, σαγηνεύοντας το κοινό με το εντυπωσιακό στιλ της. Ωστόσο, κάποιες από τις καινοτομίες του Gandini βρήκαν πεδίο εφαρμογής μερικά χρόνια αργότερα στην Lamborghini Espada. Χρησιμοποιούσε έναν δίλιτρο εν σειρά κινητήρα με απόδοση 185 ίππους κι επί της ουσίας ήταν ο… μισός τετράλιτρος V12 της Lamborghini, τον οποίον είχε τροποποιήσει ο Gain Paolo Dallara. Η τελική ταχύτητα της Marzal έφτανε τα 190 χιλιόμετρα. Η μοναδική Marzal που κατασκευάστηκε, δημοπρατήθηκε στις 21 Μαϊου του 2011 αντί 1.512.000 ευρώ!

Abarth 2000 Scorpio

Όταν το 1969 στην Έκθεση των Βρυξελλών οι επισκέπτες αντίκρυσαν το Anbarth 2000 Scorpio, έμειναν με… ανοιχτό το στόμα. Ο οίκος Pininfarina είχε εντυπωσιάσει και πάλι, δημιουργώντας ένα ρετροφουτουριστικό μοντέλο, με μονοκόμματο παρμπρίζ δίχως κολώνες, το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να έχει περιμετρική ορατότητα. Αν και θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο αυτοκίνητο να χρησιμοποιεί κάποιον V8 ή V12 της Ferrari, η Abarth «πάτησε» στον δίλιτρο της Fiat, τον οποίον βελτίωσε με συνέπεια η απόδοσή του να φτάνει τους 220 ίππους. Χάρη, ωστόσο, στο αμάξωμα των μόλις 670 κιλών, η τελική ταχύτητα του Abarth 2000 Scorpio έφτανε τα 280 χιλιόμετρα! Το μοναδικό Abarth 2000 Scorpio ανήκει από το 1992 στον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Shiro Kosaka, ο οποίος για να αποκτήσει το εντυπωσιακό concept car χρειάστηκε να κατασκευάσει ένα… μουσείο! Η Gallery Abarth βρίσκεται κοντά στη λίμνη Yamanaka.