Ποιος είστε επιτέλους κύριε Rinspeed;


Το πρώτο ταξίδι ρομπότ στον κόσμο είναι έργο του «Mr Rinspeed» που έχει λανσάρει μία δημιουργική δεξαμενή σκέψης και εργαστήριο κινητικότητας για την αυτοκινητοβιομηχανία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΩΜΑΣ Κ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ / ΦΩΤ.: RINSPEED AG
  • 10/5/2026

Αυτό το καλοκαίρι, το ανθρωποειδές GIGI ξεκινάει τον Γύρο της Ελβετίας με ρομποτική λειτουργία. Όλο αυτό το project, είναι έργο ενός ιδιαίτερα ανήσυχου Ελβετού, ο οποίος από καιρού εις καιρόν, δε λέει να μας αφήσει ήσυχους με τις εφευρέσεις του.

Όσοι από τον αυτοκινητιστικό Τύπο, αλλά και απλοί επισκέπτες βρέθηκαν σε σαλόνια Αυτοκινήτου Γενεύης, δεν μπορεί να μην έπεσαν πάνω σε έργα του, τα οποία φάνταζαν εξωπραγματικά, ή αλλόκοτα, ή γραφικά, ή καινοτόμα. Αλλά όπως και να έχει, σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσες παρά να πιστώσεις στον μεσήλικα Ελβετό, το εφευρετικό όσο και ανήσυχο πνεύμα του. Ναι, ο «Mr Rinspeed» είναι ένας οραματιστής της αυτοκίνησης και όχι μόνο.

Who is who

Ο «Κύριος Rinspeed» είναι ο Frank M. Rinderknecht, ένας Ελβετός οραματιστής, καινοτόμος και επιχειρηματίας στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος ίδρυσε την Rinspeed AG το 1979. Με έδρα το Zumikon της Ελβετίας, ο Rinderknecht είναι παγκοσμίως γνωστός για τη δημιουργία, το σχεδιασμό και την κατασκευή εξαιρετικών, μοναδικών πρωτότυπων αυτοκινήτων που εξερευνούν μελλοντικές λύσεις κινητικότητας αντί για μαζική παραγωγή. Οραματιστής, σχεδιαστής, γνωστός για την πρόκληση και το ασυμβίβαστο στον τυπικό σχεδιασμό αυτοκινήτων, παρουσίαζε συχνά τις ιδέες του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης και στο CES στο Λας Βέγκας.

Ξεκίνησε την Rinspeed το 1977 ως συνεργείο για την εισαγωγή ηλιοροφών και την προσαρμογή αυτοκινήτων για άτομα με αναπηρίες. Ηγείται μιας ομάδας γνωστής ως «Τρελή Ελβετική Ομάδα» και για τη σκέψη «έξω από τα συνηθισμένα», δημιουργώντας λειτουργικά, φουτουριστικά και συχνά ιδιότροπα οχήματα. Ομιλητής και στοχαστής, παρουσιάζει τις θέσεις του ως ένας άνθρωπος που προκαλεί σκέψη για τη βιώσιμη κινητικότητα, την καινοτομία και τις συναισθηματικές πτυχές της οδήγησης.

Με πάνω από 40 χρόνια καινοτομιών, οραμάτων και δημιουργιών, σε συνδυασμό με συναισθήματα, ο Frank M. Rinderknecht θεωρεί ότι «οι προκλήσεις είναι το κίνητρό μας».

Οι οραματικές ιδέες για την κινητικότητα, οι καινοτόμες πρωτοβουλίες, η βιωσιμότητα, το ολοκληρωμένο δίκτυο και οι δεδηλωμένες ικανότητες στις παγκόσμιες επικοινωνίες αποτελούν μέρος της βασικής δραστηριότητας της εταιρείας του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ένα από τα σλόγκαν που τον εκφράζει είναι η ρήση του John Lennon των Beatles που ακούγεται στο θρυλικό τραγούδι Imagine: «Μπορεί να λες ότι είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος, ελπίζω κάποια μέρα να μας ενωθείς και ο κόσμος να ζήσει ως ένα».

Ο «ρομποτικός» γύρος της Ελβετίας

Για δεκαετίες, ο Frank M. Rinderknecht υπερασπίζεται τις οραματικές έννοιες κινητικότητας και μια συνεπή προσπάθεια για σκέψη πέρα από τα υπάρχοντα όρια. Με το «Tour de Suisse Robotique», ο ιδρυτής του think tank κινητικότητας Rinspeed φέρνει τώρα μια νέα ιδέα στο δρόμο: ξεκινά ένα ταξίδι στην Ελβετία με το ανθρωποειδές ρομπότ GIGI, όχι ως αντικείμενο επίδειξης, αλλά ως ενεργό συμμετέχοντα που αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους.

Η πρωτοβουλία συνδυάζει τεχνολογικά ζητήματα με κοινωνική σημασία. Η εστίαση βρίσκεται στο πώς γίνονται αντιληπτά τα ανθρωποειδή συστήματα εκτός ελεγχόμενων περιβαλλόντων και στην απτή αξία που μπορούν να προσφέρουν στην καθημερινή ζωή. «Απομακρύνουμε σκόπιμα την καινοτομία από το εργαστήριο και την φέρνουμε εκεί που ανταποκρίνεται στις πραγματικές προσδοκίες, αντιδράσεις και ανάγκες», λέει ο Frank M. Rinderknecht.

Το project διευθύνεται επιστημονικά από την καθηγήτρια Theresa Schmiedel, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων (IWI) στη Σχολή Διοίκησης και Νομικής ZHAW. Η ομάδα της αναπτύσσει περαιτέρω το GIGI στο Εργαστήριο SIRA, το οποίο επικεντρώνεται στην κοινωνική νοημοσύνη και την υπεύθυνη αλληλεπίδραση. Το ανθρωποειδές ρομπότ είναι ήδη ικανό να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους και να επεξεργάζεται βασικά κοινωνικά σήματα. Το ταξίδι δημιουργεί τώρα ένα πλαίσιο για την εμπειρία, τη δοκιμή και τη συστηματική επέκταση αυτών των δυνατοτήτων σε μια ευρεία ποικιλία πλαισίων.

Το καλοκαίρι του 2026, το Tour de Suisse Robotique θα μεταφέρει το GIGI σε επιλεγμένες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς και συνεργατών από τη βιομηχανία και την κοινωνία. Κάθε στάδιο ανοίγει νέες προοπτικές - από τεχνολογικές εξελίξεις και συγκεκριμένα σενάρια εφαρμογών έως ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.

Στην καρδιά της περιήγησης βρίσκονται αυθεντικές και συχνά χιουμοριστικές συναντήσεις: συζητήσεις, επιδείξεις και συμπαγείς μορφές ανταλλαγής θα φέρουν το GIGI σε άμεση επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και περιβάλλοντα. «Αυτό δημιουργεί μια συνεχή μαθησιακή διαδικασία στην πορεία προς έναν προσωπικό βοηθό - έναν που όχι μόνο μπαίνει ως 'εφεδρικός τροχός', αλλά μας βοηθά προληπτικά, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για ανθρώπινες συνδέσεις», εξηγεί η Schmiedel.

Οι γνώσεις που θα αποκτηθούν θα τροφοδοτήσουν άμεσα την έρευνα στο IWI του ZHAW. Στο Εργαστήριο SIRA, ο καθηγητής Alexandre de Spindler ηγείται της ανάπτυξης του GIGI: «Για εμάς, είναι ζωτικής σημασίας το GIGI όχι μόνο να λειτουργεί τεχνικά, αλλά και να ενεργεί με ουσιαστικό και κατανοητό τρόπο σε πραγματικές καταστάσεις». Συνεπώς, οι αλληλεπιδράσεις καθ' όλη τη διάρκεια της περιήγησης θα υποστούν επεξεργασία για την περαιτέρω βελτίωση του GIGI, επιτρέποντας στο ρομπότ να προσαρμόζει καλύτερα τη συμπεριφορά του σε διαφορετικές καταστάσεις και προσδοκίες.

Με το «Tour de Suisse Robotique», το αποτέλεσμα είναι λιγότερο μια τεχνολογική επίδειξη και περισσότερο ένα κινητό εργαστήριο - ένα ταξίδι στο οποίο όχι μόνο ένα ρομπότ μαθαίνει, αλλά και η ίδια η κοινωνία μαθαίνει πώς να αλληλεπιδρά με μια νέα γενιά τεχνολογιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Opel Kadett: Ένα test drive με χρονοκάψουλα...

Μοντέλα που απέτυχαν επειδή οι εμπνευστές τους έκαναν τραγικά λάθη

Ίδιο όνομα, άλλη χάρη: Τα 6 μοντέλα που δε θυμίζουν σε τίποτα τους προκατόχους τους (photos)