Tα 4 βασικά που πρέπει να προσέξετε στην αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου!


Τα «πρέπει» και τα «πώς» για την ασφαλή αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Τι να προσέξετε...

  • 28/6/2021

Η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου με την πληθώρα των νέων μοντέλων που διατίθενται σήμερα, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Το λιγότερο που απαιτείται είναι καθαρό μυαλό, γνώσεις, διαθέσιμος χρόνος και φυσικά το ανάλογο... τίμημα.

Ποιες είναι οι παράμετροι για την σωστή επιλογή;

1) Η ιεράρχηση

Η ιεράρχηση των αναγκών που θα καλύψει το αυτοκίνητο που πρόκειται να αγοράσουμε είναι πολύ σημαντικές.
Η ιεράρχηση των αναγκών που θα καλύψει το αυτοκίνητο που πρόκειται να αγοράσουμε είναι πολύ σημαντικές.

Ο βασικότερος κανόνας έχει να κάνει με τον προσδιορισμό των μεταφορικών αναγκών του υποψήφιου αγοραστή.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει επιλέξει την χρήση για την οποία προορίζει το μελλοντικό του αυτοκίνητο και ανάλογα να προχωρήσει στην επιλογή του.

Για παράδειγμα εάν χρειάζεται μεγάλους χώρους, επιδόσεις, δυνατότητες σύστημα τετρακίνησης (4Χ4). Αναλόγως, πρέπει να επιλέξει τον κατάλληλο τύπο αυτοκινήτου.

Το αμέσως επόμενο βήμα έχει να κάνει με την κατηγορία και τον κυβισμό, καθώς τα μεγάλου κυβισμού Ι.Χ. έχουν ακριβότερο κόστος συντήρησης, χρήσης και κτήσης.

Επίσης με τον λογιστή σας θα πρέπει να δείτε και το θέμα των τεκμηρίων για να μην πέσετε στην παγίδα τους…

Με τον τρόπο αυτό θα έχετε ήδη αποκλείσει έναν σημαντικό αριθμό αυτοκινήτων.

Από την λίστα που έχει απομείνει εστιάστε την προσοχή σας σε συγκεκριμένα μοντέλα και αναζητείστε τα χαρακτηριστικά τους googlάροντας στο www.caranddriver.gr , κάνοντας ένα πέρασμα από τις αντιπροσωπείες ή ακόμη ρωτήστε και την άποψη κατόχων, που πιθανόν γνωρίζετε, για το ποιά είναι η γνώμη τους.

2) Το οικονομικό

Με χαρτί, μολύβι, κομπιουτεράκι και τη βοήθεια ειδικού πρέπει να γίνουν οι υπολογισμοί...
Με χαρτί, μολύβι, κομπιουτεράκι και τη βοήθεια ειδικού πρέπει να γίνουν οι υπολογισμοί...

Η χρηματοδότηση, μπορεί κάποτε να ήταν ένας βασικός παράγοντας της άνθισης της αγοράς αυτοκινήτου, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς η δανειοδότηση για αγορά ΙΧ είναι εξαιρετικά δύσκολη…

Εφόσον έχετε πάρει την τελική σας απόφαση, εξετάστε με ώριμη σκέψη το ποσό που σας συμφέρει να εκταμιεύσετε και αυτό που θα κληθείτε να δανειστείτε.

Έχετε υπ΄ όψη σας ότι, το μικρότερο δάνειο και η συντομότερη χρονική περίοδος αποπληρωμής, συνεπάγεται λιγότερους τόκους, άρα πιο συμφέρουσα αγορά.

Θα σας συμβουλεύαμε μακριά από γραμμάτια (ναι, έχουμε γυρίσει κάποια χρόνια πίσω), αν όμως δεν μπορείτε να το αποφύγετε συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τους όρους (π.χ. έναν δικηγόρο) πριν υπογράψετε κάτι, αλλά και τους τόκους που θα σας επιβαρύνουν συνολικά για να δείτε εάν τελικά σας συμφέρει.

Επίσης, μεγάλη προσοχή και στους όρους της παρακράτησης της άδειας κυκλοφορίας σε περίπτωση χρηματοδότησης.

Εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας, αξίζει να δείτε και την περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης…

3) Test Drive

Το test drive επιβάλλεται για να δούμε εάν το αυτοκίνητο που μας ενδιαφέρει είναι στα... μέτρα μας.
Το test drive επιβάλλεται για να δούμε εάν το αυτοκίνητο που μας ενδιαφέρει είναι στα... μέτρα μας.

Εφόσον έχετε εντοπίσει τα αυτοκίνητα που σας ενδιαφέρουν, επισκεφτείτε τις αντιπροσωπείες. Επιμείνετε να σας δείξουν αυτό που θα ζητήσετε και αποφύγετε τυχόν προτάσεις για μοντέλα που είναι διαφορετικά από τις ανάγκες σας. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε και τον χρόνο παράδοσης. Ειδικά τώρα με το νέα κανονισμό WLTP υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις...

Ζητείστε να κάνετε δοκιμαστική οδήγηση και φροντίστε στο σύντομο αυτό διάστημα, να μην εκθειάζεται το μοντέλο που οδηγείτε, αλλά να το κρίνετε αυστηρά.

Δοκιμάστε τη θέση οδήγησης, την οδική συμπεριφορά, την απόδοση του κινητήρα και την αμεσότητα του κιβωτίου και του τιμονιού.

Ελέγξτε σχολαστικά τους εσωτερικούς χώρους και το 

πορτ-μπαγκάζ, εάν είναι πραγματικά αυτοί που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

4) Η συμφωνία

Ένα σωστό deal σημαίνει ξεκάθαρους όρους και σχέση αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο μερών.
Ένα σωστό deal σημαίνει ξεκάθαρους όρους και σχέση αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο μερών.

Εφόσον έχετε τελικά κατασταλάξει, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να εξασφαλίσετε την καλύτερη συμφωνία είτε σε επίπεδο προσφοράς, είτε από μια τυχόν ανταλλαγή που έχετε.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αντιπροσφορά της ανταλλαγής θα είναι πολύ χαμηλότερη, απ΄ ότι εάν πουλήσετε σε ιδιώτη το μεταχειρισμένο αυτοκίνητό σας.

Ότι συμφωνηθεί θα πρέπει να αναγράφεται καθαρά στο συμβόλαιο, όπως επίσης και οι επιμέρους υποσχέσεις(π.χ. έξτρα αξεσουάρ, δωρεάν σέρβις).

Σήμερα οι περισσότερες αντιπροσωπείες έχουν ξεκάθαρες τιμές, ωστόσο ο ανταγωνισμός δουλεύει. Ιδίως στην περίπτωση ανταλλαγής. Όπως και να έχει, και εδώ η συμβολή ενός ειδικού πριν υπογράψετε (όροι και προϋποθέσεις), θεωρούμε ότι είναι χρήσιμη.

ΠΙΕΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.