Αυτός είναι ο πιο μικρός Wankel κινητήρας στον κόσμο! (video)


Με αφορμή το comeback του κινητήρα Wankel σάς παρουσιάζουμε τον μικροσκοπικό περιστροφικό RS-S100 με τον σοκαριστικό -για το μέγεθός του- ήχο.

  • 26/6/2023

Η 22α Ιουνίου 2023 αποτελεί μια σημαντική ημερομηνία στη σύγχρονη ιστορία της Mazda αφού οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η παραγωγή του νέου MX-30 e-Skyactiv R-EV, μέσω της οποίας επανέρχεται στο προσκήνιο ο περιστροφικός κινητήρας! Το αυτοκίνητο αποτελεί την plug-in hybrid έκδοση του αμιγώς ηλεκτρικού MX-30, η οποία θα διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά και χρησιμοποιεί κινητήρα Wankel!

Πρόκειται για το πρώτο όχημα μαζικής παραγωγής της εταιρείας με περιστροφικό κινητήρα εδώ και 11 χρόνια, από την εποχή που το Mazda RX-8 σταμάτησε να παράγεται, τον Ιούνιο του 2012.

Στο MX-30 e-Skyactiv R-EV, ο περιστροφικός κινητήρας κινεί μια γεννήτρια η οποία με τη σειρά της είτε φορτίζει την μπαταρία είτε παρέχει πρόσθετη ισχύ σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί. Η ισχύς του Wankel δε μεταδίδεται στους τροχούς, καθώς αυτό το ρόλο τον αναλαμβάνει ο ηλεκτροκινητήρας.

Είναι γνωστό ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλοί σκληροπυρηνικοί fans των κινητήρων Wankel που τα τελευταία χρόνια είχαν πέσει σε… κατάθλιψη αφού τα όλο και πιο αυστηρά κριτήρια αναφορικά με τις εκπομπές καυσαερίων αλλά και η αυξημένη ζήτηση για οχήματα με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, είχαν βάλει τους περιστροφικούς κινητήρες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ως εκ τούτου το παρακάτω video μπορεί να αποτελέσει για όλους αυτούς μια ευχάριστη παρένθεση αφού παρουσιάζεται μια ξεχωριστή περίπτωση ενός μικροσκοπικού Wankel κινητήρα με έναν ρότορα, χωρητικότητα 2,46 cc, βάρους 245 gr και ο οποίος αποδίδει 0,71 PS!

O RS-S100, όπως είναι η ονομασία του, είναι το πιο μικρό περιστροφικό σύνολο στον κόσμο και η κατασκευή του έχει γίνει από την κινεζική Toyan ενώ μπορεί να τον αποκτήσει ο καθένας διαδικτυακά καταβάλλοντας ένα ποσό κοντά στα 500€.

Το κανάλι «Warped Perception» στο YouTube προμηθεύτηκε τον RS-S100 και αφού τον... έκανε βίδες για να μας αποκαλύψει το εσωτερικό του, στη συνέχεια τον έβαλε σε λειτουργία και τον μέτρησε στις 30.000 rpm παράγοντας έναν εντυπωσιακό -σε σχέση με το μέγεθός του- ήχο.

Δείτε το video…

Πηγή: YouTube/ Warped Perception