Εξωπραγματικό ρεκόρ αυτονομίας! Πρωτότυπο διένυσε 2.500 km χωρίς ανεφοδιασμό! (video)


Ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Delft στην Ολλανδία κατάφερε να καταγράψει νέο ρεκόρ αυτονομίας με ένα υδρογονοκίνητο πρωτότυπο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ECO-RUNNER
  • 12/7/2023

Ομάδα φοιτητών από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft στην Ολλανδία εργάστηκε σκληρά για την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου αυτοκινήτου πόλης που κινείται με υδρογόνο, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ αυτονομίας και γράφοντας το όνομά της με χρυσά γράμματα στο βιβλίο των Ρεκόρ Guinness.

Πρόκειται για την Eco-Runner, η οποία με το Eco-Runner XIII κατάφερε να διανύσει 2.488,5 km μέσα σε τρεις μέρες, χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό. Το ντεπόζιτο των 950 gr τα έβγαλε πέρα στο δρόμο, προσφέροντας στην ολλανδική ομάδα την κορυφαία επίδοση στον κόσμο.

Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε έτσι, ώστε «να είναι περισσότερο από 100 φορές πιο αποδοτικό από τα ήδη υπάρχοντα θερμικά αυτοκίνητα, όσον αφορά στην κατανάλωση.» Η εξέλιξη του μοντέλου διήρκησε σχεδόν δύο ολόκληρες δεκαετίες, κι επιτέλους οι προσπάθειες των Ολλανδών απέδωσαν καρπούς. 

Όπως είναι λογικό, το Eco-Runner XIII δεν πρόκειται να περάσει ατόφιο στην παραγωγή, όμως η τεχνολογία που φέρει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οχήματα για το δρόμο. Εξάλλου, οι δοκιμές κι η εξέλιξη τέτοιων πρότζεκτ είναι εκείνα που βοηθούν στο να πηγαίνει μπροστά ο κόσμος της αυτοκίνησης.

Η χαμηλή κατανάλωση αποτελούσε πάντα στόχο για τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ τώρα αυτές οι προσπάθειες συνδυάζονται και με την ανάγκη για εξανθράκωση και εξηλεκτρισμό. Το υδρογόνο αποτελεί ένα είδος «καθαρού» καυσίμου, το οποίο, όπως απέδειξαν οι φοιτητές, μπορεί να αξιοποιηθεί για να καλυφθούν μεγάλες αποστάσεις.

Όσο για το ίδιο το Eco-Runner XIII, πρόκειται για ένα μικροσκοπικό όχημα, του οποίου ο σχεδιασμός έχει ιδιαίτερο αεροδυναμικό προφίλ. Ζυγίζει μόλις 72 kg κι αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση ανθρακονήματος για την κατασκευή του.

Το ταξίδι του ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου, με τους 24 φοιτητές να καταφτάνουν με το πρωτότυπό τους στην πίστα δοκιμών του Immendingen στη Γερμανία. Η χάραξη της πίστας αποτελείται από 4,7 km δρόμου, τα οποία οι Ολλανδοί αξιοποίησαν στο μέγιστο, καλύπτοντας απόσταση 2.488,5 km σε 71,5 ώρες, χωρίς διάλειμμα. Οι 11 φοιτητές και φοιτήτριες που οδήγησαν το αυτοκίνητο έκαναν βάρδιες των 2 ωρών, επιτυγχάνοντας μέση ταχύτητα 45 km/h, δηλαδή σχεδόν τη διπλάσια από εκείνη που είχαν στην προηγούμενή τους προσπάθεια πέρυσι.

Φυσικά, οι προσπάθειες της ομάδας δε σταματούν εδώ, αφού νέος στόχος είναι να σπάσει και αυτό το ρεκόρ, αναβαθμίζοντας το πρωτότυπο για την επόμενη χρονιά.