Στην Κοζάνη το πρώτο αυτοκίνητο υδρογόνου που εμφανίστηκε ποτέ στην Ελλάδα (video)


Η πόλης της Δυτικής Μακεδονίας υποδέχεται το πρώτο αυτοκίνητο με κυψέλες καυσίμου και οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να το γνωρίσουν από κοντά.  

  • 3/2/2023

Μπορεί κάποιοι να τρέφουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο το υδρογόνο θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να παίξει καθοριστική ρόλο στην «πράσινη μετάβαση» που επιχειρείται στην αυτοκίνηση (βλέπε Volkswagen) ωστόσο είναι γεγονός πως πολλοί κατασκευαστές πιστεύουν σε αυτό και θεωρούν ότι μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική εναλλακτική των BEVs.

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά ένα αυτοκίνητο με κυψέλες καυσίμου ωστόσο αυτή η στιγμή δεν απέχει πολύ. Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, στο εκθεσιακό κέντρο της Κοζάνης, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό αυτοκίνητο υδρογόνου. 

Η δράση εντάσσεται στις ημέρες καινοτομίας που διοργανώνει η Περιφέρεια και συμμετέχει ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου «Hydrogen Europe», ο οποίος και θα φέρει το αυτοκίνητο κυψελών καυσίμου (Fuel Cell Electric Vehicle – FCEV) με σκοπό την ανάδειξη της χρήσης του υδρογόνου στις μεταφορές.

Με βάση το video poy παρουσιάστηκε στην ανακοίνωση και το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω, αυτό το αυτοκίνητο είναι το Hyundai Nexo. Το μοντέλο εμφανίστηκε το 2018 και ουσιαστικά πήρε τη σκυτάλη από το i35 Fuel Cell. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα πρόταση απέκτησε 50% μεγαλύτερη αυτονομία, φτάνοντας τα 600 km, παρόλο που η ονομαστική ισχύ της μπαταρίας μειώθηκε από τα 100 kW στα 95 kW. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η παρουσίαση θα είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι πολίτες από κοντά την τεχνολογία αυτή του πράσινου υδρογόνου και να την δοκιμάσουν στην πράξη, να ενημερωθούν για τα οφέλη που έχει για την μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καθώς και για τα πλεονεκτήματά του, αφού θεωρείται ότι είναι το καύσιμο του μέλλοντος.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου (Hydrogen Europe) έχει έδρα τις Βρυξέλλες και εκπροσωπεί τον βιομηχανικό και ερευνητικό κλάδο των τεχνολογιών υδρογόνου. Σήμερα εκπροσωπεί περισσότερες από 400 βιομηχανικές επιχειρήσεις, περισσότερους από 70 ερευνητικούς οργανισμούς καθώς και 17 Εθνικούς Συνδέσμους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου.

Δείτε το video…