Google: Φέρνει νέες αναβαθμίσεις με το Android Automotive 13


Μόλις λίγους μήνες μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις στο λογισμικό του Android Auto, η Google λανσάρει το Android Automotive 13.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MOTORPASION
  • 26/8/2022

Η Google παρουσίασε τη νέα αναβάθμιση του λογισμικού της για αυτοκίνητα, Android Automotive 13, μόλις λίγους μήνες μετά τις τελευταίες μεγάλες αναβαθμίσεις που έφερε η εταιρεία.

Το νέο σετ αναβαθμίσεων θα αφορά κυρίως λειτουργίες παρασκηνίου, κι έτσι αναμένεται να μην είναι όσο εντυπωσιακό ήταν το προηγούμενο. 

Το Android Automotive 13 θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στην κάμερα, τον σκελετό την ιδιωτικότητα, τους αισθητήρες, την τηλεμετρία, τη διαχείριση των χρηστών και άλλα. Για παράδειγμα, το νέο σύνολο αναβαθμίσεων θα επιτρέπει σε εφαρμογές τρίτων να έχουν πρόσβαση στην κάμερα, χωρίς να επηρεάζεται η κάμερα οπισθοπορίας.

Οι δημιουργοί των εφαρμογών τρίτων θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να ανακοινώνουν σε ποιες περιοχές είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες τους, και σε ποιες όχι, ενώ και οι αναβαθμίσεις ασφαλείας θα μπορούν να γίνονται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, με τη νέα συνδεσιμότητα Bluetooth που υποστηρίζει το σύστημα.

Βελτιώσεις έφερε και στην ασφάλεια και ιδιωτικότητα, με το Android Auto 13 να ειδοποιεί τους χρήστες σχετικά με το ποιες άδειες επετράπησαν κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Για παράδειγμα, αν κάποια εφαρμογή ζητήσει την πρόσβαση στο μικρόφωνο ή την κάμερα, το σύστημα θα αποστείλει μία ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη, αναφέροντας ότι επετράπη η πρόσβαση της εκάστοτε εφαρμογής στο σύστημα. Αυτή η λειτουργία εξασφαλίζει ότι ο οδηγός θα μπορεί, αν αλλάξει γνώμη, να ανακαλέσει την άδεια που έδωσε.

Ένα ειδικό ταμπλό ιδιωτικότητας έχει προστεθεί για πρώτη φορά στο Android Auto 13, αφού είχε πρώτα δοκιμαστεί σε ορισμένες έξυπνες συσκευές Android 12, δίνοντας στον χρήστη τον πλήρη έλεγχο των συστημάτων και αισθητήρων, όπως π.χ. η κάμερα, το μικρόφωνο και η τοποθεσία.

Σίγουρα οι νέες αναβαθμίσεις του Android Automotive 13 δε συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με αυτές που έφερε η Google πριν λίγους μήνες, όμως αναμένεται να κάνουν την εμπειρία του οδηγού μέσα στο αυτοκίνητο αρκετά πιο ομαλή, όσον αφορά τις ενημερώσεις, αλλά και την ιδιωτικότητα.