Η Hyundai ετοιμάζει ρομποτικό όχημα εξερεύνησης της επιφάνειας της Σελήνης


Σε πρώτο στάδιο, ξεκίνησε η κατασκευή ενός μοντέλου ανάπτυξης για το rover, το οποίο θα έχει μέγιστο βάρος 70 kg και θα είναι έτοιμο το 2027.

  • 20/4/2023

Σε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του ρομποτικού της οράματος«Expanding Human Reach» προχώρησε ο Όμιλος Hyundai Motor.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (20/4), ξεκίνησε την κατασκευή ενός αρχικού μοντέλου ανάπτυξης ενός ρομποτικού οχήματος (rover) για την εξερεύνηση της επιφάνειας της Σελήνης, σε συνδυασμό με συνεργάτες από τον τομέα της αεροδιαστημικής.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας που υπέγραψε, τον Ιούλιο του 2022, με έξι κορεατικά ερευνητικά ινστιτούτα για τη λειτουργία και υποστήριξη ενός συμβουλευτικού φορέα για την ανάπτυξη λύσεων κινητικότητας εξερεύνησης της επιφάνειας της Σελήνης.

Το συμβουλευτικό όργανο περιλαμβάνει το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Διαστημικής Επιστήμης της Κορέας (KASI), το Ινστιτούτο Έρευνας Ηλεκτρονικών και Τηλεπικοινωνιών (ETRI), το Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών και Τεχνολογίας Κατασκευών της Κορέας (KICT), το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Έρευνας της Κορέας (KARI), το Ινστιτούτο Ερευνών Ατομικής Ενέργειας της Κορέας (KAERI) και το Korea Automotive Technology Institute (KATECH).

Μετά από συζητήσεις με τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, η Hyundai αποφάσισε την κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί για το αρχικό μοντέλο ανάπτυξης κινητικότητας σεληνιακής εξερεύνησης. Ο Όμιλος αναμένει να ολοκληρώσει την αρχική μονάδα δοκιμών μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου που θα έχει δυνατότητα παρουσίασης το 2027.

«Το Hyundai Motor Group έχει δηλώσει με συνέπεια ότι στόχος του είναι να συμβάλει στη διεύρυνση της ανθρώπινης εμβέλειας και του εύρους των εμπειριών ανθρώπινης κινητικότητας. Η δημιουργία του μοντέλου ανάπτυξης κινητικότητας σεληνιακής εξερεύνησης όχι μόνο αντανακλά αυτόν τον στόχο, αλλά δείχνει επίσης τη φιλοδοξία μας να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα ενόψει σημαντικών προκλήσεων. Με την ανάπτυξη του rover, προχωράμε πέρα από την κινητικότητα της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα για να επεκταθούμε στη διαστημική κινητικότητα», δήλωσε ο Yong Wha Kim, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Κέντρου Σχεδιασμού & Συντονισμού Ε&Α της Hyundai Motor και της Kia.

Για την κατασκευή του ρομποτικού οχήματος rover, η Hyundai χρησιμοποιεί τις προηγμένες τεχνολογίες ρομποτικής και αυτόνομης οδήγησης της Hyundai Motor Company και της Kia Corporation (κάμερες, LiDAR), το σύστημα οδήγησης (κινητήρας, τροχοί, ανάρτηση), τα μέρη φόρτισης (ηλιακό πάνελ, μπαταρία) καθώς και τη ρομποτική τεχνολογία κατασκευής της Hyundai Rotem, ως μέρος μιας πλατφόρμας κινητικότητας πολλαπλών χρήσεων.

Τα διάφορα εξαρτήματά της θα καταλάβουν το κάτω τμήμα του rover, ενώ το πάνω κομμάτι του θα αποτελείται από επιστημονικά ωφέλιμα φορτία για εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας. Το rover θα έχει λειτουργία θερμικής διαχείρισης και θωράκιση ακτινοβολίας για να αντέχει στο ακραίο περιβάλλον της επιφάνειας της Σελήνης.

Μόλις αναπτυχθεί το κάτω μέρος του rover, το συμβουλευτικό όργανο αναμένει ότι θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα κινητικότητας, υποστηρίζοντας ένα πάνω μέρος που θα περιέχει μια ποικιλία προηγμένων τεχνολογιών για σκάψιμο, ανασκαφή και ανθρώπινη εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας για εξεύρεση πόρων. Ο τελικός στόχος είναι να παραδοθεί μια πλατφόρμα κινητικότητας με καθολική εφαρμογή για τη διαχείριση μιας ποικιλίας ωφέλιμων φορτίων.

Μετά από ανάπτυξη, δοκιμές και τελειοποίηση, το σχέδιο είναι να προσγειωθεί το rover κοντά στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης για να πραγματοποιήσει διάφορες επιστημονικές αποστολές. Η ηλιακή, αυτόνομη μονάδα κινητικότητας οδήγησης θα ζυγίζει περίπου 70 kg.

Πριν την αποστολή του ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη, ο όμιλος Hyundai θα πραγματοποιήσει δοκιμές απόδοσής του, βάσει της αποστολής που θα έχει το rover. Οι έλεγχοι αυτοί θα διεξαχθούν σε περιβάλλον παρόμοιο με την επιφάνεια της Σελήνης στο πλαίσιο προετοιμασίας για τη σεληνιακή αποστολή. Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών θα προκύψουν και οι σχετικές βελτιώσεις του.